brązowe plamy na sagitari

Tematy związane z dokarmianiem, czyli nawożenie roślin wodnych.

brązowe plamy na sagitari

Postprzez Piotr » N 24 paź, 2004

Proszę was o pomoc !
Akwarium 100 l
dno 4litry Floran MKH
żwir 20litrów jak na zdjęciu
światło 3x18wat
podmiany co tydzień 25 l(1/2 kran + 1/2 demuneralizowana)
nawożenie do podmiany na 25litrów :
Planta Gainer Classic 5ml,
żelazo - 0,03mg/l,
K2SO4(stężenie 6,5mg/l)
MgSO4(stężenie 2,5mg/l)
CO2 - bimbrownia 24H

Parametry wody
PH 7,0 do 7,2
KH 12
GH 14
NO2 - 0
NO3- 10-20

Od pewnego czasu zaczynają się pojawiać na liściach brązowe plamy.Co to może być i gdzie popełniam błąd ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Piotr
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył(a): Pn 21 lip, 2003
Lokalizacja: Pabianice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: brązowe plamy na sagitari

Postprzez AJ » N 24 paź, 2004

Piotr napisał(a):Od pewnego czasu zaczynają się pojawiać na liściach brązowe plamy.Co to może być i gdzie popełniam błąd ?

Witam
Jeżeli to nie są glony,to poszukaj przyczyn tutaj:
http://www.holenderskie.pl/nawozenie/mi ... niedobory/
AJ
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 971
Dołączył(a): So 28 cze, 2003
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Piotr » N 24 paź, 2004

Jacku co to ? Zaliczenie postu do statystyki ?
Sory ale to nie jest odpowiedź.
Takie plamy mogą pojawiać się przy niedoborach azotu,fosforu,potasu i wielu nadmiarach i niedoborach mikroelementów.Mnie bardziej chodzi o przeanalizowanie postepowania ze zbiornikiem i wyciągnięcie przez np.Ciebie jako "Moderatora" odpowiednich wniosków.Ja gdzieś popełniam błąd a Ty jesteś w tym lepszy i bardziej doświadczony.Nie chodzi mi o odsyłanie do encyklopedii , ten artykuł znam już prawie na pamięć i co z tego plamy jak są tak są.Myślałem że odpowiesz np: Zwiększ podawanie "tego" ogranicz tego i poczekaj na efekty ,lub coś w tym rodzaju. Przepis na ugotowanie rosołu każdy zna a jakoś u każdego smakuje inaczej.Czekam na dalsze podpowiedzi.
Piotr
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył(a): Pn 21 lip, 2003
Lokalizacja: Pabianice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez AJ » Pn 25 paź, 2004

Piotr napisał(a):Jacku co to ? Zaliczenie postu do statystyki ?
Sory ale to nie jest odpowiedź.

Nie będe tego komentował :?
Piotr napisał(a):Takie plamy mogą pojawiać się przy niedoborach azotu,fosforu,potasu i wielu nadmiarach i niedoborach mikroelementów.Mnie bardziej chodzi o przeanalizowanie postepowania ze zbiornikiem i wyciągnięcie przez np.Ciebie jako "Moderatora" odpowiednich wniosków.Ja gdzieś popełniam błąd a Ty jesteś w tym lepszy i bardziej doświadczony.Nie chodzi mi o odsyłanie do encyklopedii , ten artykuł znam już prawie na pamięć i co z tego plamy jak są tak są.Myślałem że odpowiesz np: Zwiększ podawanie "tego" ogranicz tego i poczekaj na efekty ,lub coś w tym rodzaju.

Jeżeli wiesz ,że takie plamy moga byc przy niedoborach/nadmiarach azotu,potasu fosforu itp. to ok,ale ja nie wiem jak Ty prowadzisz swój zbiornik,więc mi jest trudno wyciagnac wnioski z jednej fotki.Stąd podałem link do świetnego opracowania o niedoborach i nadmaiarach,abyś sam czytajac i patrzac na swoje akwa wyciagnał wnioski i znalazł przyczyne czy to:azot ,fosfor a może zelazo.Każde akwarium jest inne,u Ciebie w akwa moze to byc niedobor zelaza jak napisał Grzegorz a u kogoś innego w jego akwa np.azot.A może masz nadmiar siarki ,bo podajesz dużo jonów siarczanowych - SO4??? Nie podałes ile masz PO4 w akwa,masz w ogole ten test ??
AJ
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 971
Dołączył(a): So 28 cze, 2003
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Piotr » Wt 26 paź, 2004

Jacek Pawłowski napisał(a):ale ja nie wiem jak Ty prowadzisz swój zbiornik,więc mi jest trudno wyciagnac wnioski z jednej fotki.


Akwarium 100 l
dno 4litry Floran MKH
żwir 20litrów jak na zdjęciu
światło 3x18wat
podmiany co tydzień 25 l(1/2 kran + 1/2 demuneralizowana)
nawożenie do podmiany na 25litrów :
Planta Gainer Classic 5ml,
żelazo - 0,03mg/l,
K2SO4(stężenie 6,5mg/l)
MgSO4(stężenie 2,5mg/l)
CO2 - bimbrownia 24H

Parametry wody
PH 7,0 do 7,2
KH 12
GH 14
NO2 - 0
NO3- 10-20

Jacku
co muszę jeszcze napisać oprócz oczywiście zawartości Fe i PO4 aby mozna było zorientować się jak prowadzę zbiornik ? i
Czy znasz lub znacie inne sposoby dostarczenia Mg i K do zbiornika bez podawania K2SO4 i MgSO4? (skutek uboczny to duże stężenie SO4)
Zauważ że te stężenia które podałem dotyczą 25 litrów wody które wlewam do 100 litrów w akwarium ,zatem stężenie tych związków w akwarium jest znacznie mniejsze.Chyba że coś źle rozumuje.Jeżeli źle to podziel się swoim doświadczeniem.
Pytam bo woda w kranie ma prawie 70mg/l Ca Potasu 1,5mg/l a Mg 6mg/l.
Według Marcina Baranowskiego (z któregoś postu) aby można było mówić o dobrych warunkach dla roślin stosunek Ca/Mg powinien być 4-6/1 u mnie jest 11-12/1.
Piotr
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył(a): Pn 21 lip, 2003
Lokalizacja: Pabianice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez AJ » Wt 26 paź, 2004

Szukasz cudownej odpowiedzi na prowadzenie akwarium roslinnego?? niestety nie znajdziesz jej.Każdy z nas ma jakies problemy jedni wieksze inni mniejsze w prowadzeniu baniaków.Jest cudownie aż nagle cos się wyskakuje,udaje się baniak wyprowadzić na prostą,ale za moment wyskakuje cos nowego.Dlatego eksperymentujemy.

Piszac o prowadzeniu Twojego zbiornika mialem na mysli ze ja go nie widzę,nie widze zmian zachodzacych po podmianie ,w czasie kiedy akwa oswietlasz,jak reagują rośliny po przycieciu,czy np. po podmianie wystepuje wysyp glonów itp.Ale pan Piotr musiał ze mnie pociagnać łacha,na tyle ułomny nie jestem zeby nie przeczytac i zrozumieć co dodajesz do akwa w czasie podmiany.Moze dla Ciebie prowadzenie zbiornika to tylko nalanie nawozów w odpowiednich dawkach i tyle (po jakimś czasie widzisz o mam brazowe plamy na roślinie),ale kiedy zaczeły się pojawiac to może niezwróciłes na nie uwagi ??

A przyp......c sie do moich odpowiedzi prowadzisz do tego że nikt Ci nie bedzie odpowiadał,bo po co mają ryzykować,ze się przyp...lisz bez powodu do kogoś kto chce Ci pomoc.Jak Ci kiedyś napisałem na priva nikt nie zna się na wszystkim,ale jeżeli ci się uda poznac to wszystko, to pozostanie mi tylko Tobie pogratulować i pochylic czoło.
Eot
AJ
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 971
Dołączył(a): So 28 cze, 2003
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Piotr » Wt 26 paź, 2004

Jacek Pawłowski napisał(a):A przyp......c sie do moich odpowiedzi prowadzisz do tego że nikt Ci nie bedzie odpowiadał,bo po co mają ryzykować,ze się przyp...lisz bez powodu do kogoś kto chce Ci pomoc.

Jacku ani na priva ani na forum nigdy Cię nie obraziłem.Nigdy nie miałem takiego zamiaru.Powiem więcej zawsze uważałem Cię za fachowca i tak jest nadal,mimo że piszesz takie "słowa" pod moim adresem.Teraz już wiem że jesteś nerwowy i bez poczucia humoru.(Myślę że to nie jest obraźliwe).Zadaję tylko pytania ,które jak widać Ciebie wyprowadzają z równowagi.Sory że pytam.

Jacek Pawłowski napisał(a):Szukasz cudownej odpowiedzi na prowadzenie akwarium roslinnego?? niestety nie znajdziesz jej.Każdy z nas ma jakies problemy jedni wieksze inni mniejsze w prowadzeniu baniaków.Jest cudownie aż nagle cos się wyskakuje,udaje się baniak wyprowadzić na prostą,ale za moment wyskakuje cos nowego.Dlatego eksperymentujemy.

Zgadzam się z Tobą w 100%.Po takich jednak eksperymentach masz pewne doświadczenie ,może metody które zastosowałeś sprawdzą się u kogoś innego.
Nie szukam cudownych odpowiedzi chcę tylko jak najszybciej pozbyć się problemu ,dlatego pytam.
Piotr
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył(a): Pn 21 lip, 2003
Lokalizacja: Pabianice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy


Powrót do Nawożenie roślin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości