! 30L - Śledziowo

Blogi z działu "Roślinne - Aqua Art Challenge" nie odświeżane dłużej niż 2 miesiące, akwaria zlikwidowane

! 30L - Śledziowo

Postprzez Prospero » Pt 09 lis, 2012

Baniaczek:

- Float 30L

Światełko:

SolarBoy 6500+7100 (aktualnie testowo Philips Tornado 6500k 30W)

Ogrzewanie:

Aquael - 40W

Za oczyszczalnie robi:

- FZN - 2

Nawożenie:

- Węgiel w płynie
- Testowo linia Rataj

Podłoże:

- Górna warstwa ShrimpSoil
- Zdezelowany Aqua Art Aqua Substrate II+ (roczny)
- podsypany FERKA AquaBase

Dekoracje:

- Korzenie Sumatra Driftwood
- Lawa wulkaniczna

Flora:

- Microsorium Mini
- Pogostemon Helferi
- Hydrocotyle sp. Japan
- Anubias nana var. 'Petite'
- Fissidens fontanus (Phoenix Moss)
- Taiwan Moss
- Hemianthus Callitrichoides ''Cuba''
- Hemianthus Micranthemoides

Fauna:

12x Neon Simulans
3x Otosek
3x Amano
12x Red Cherry - Sakura

Jako, że baniak ma już dość czasu a fotek nie robiłem bo nigdy nie miał być to baniak pokazowy zamieszczam to co jest teraz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przez awarię koloru 7100K zrobiło się na tyle ciemno, że poprzednie sadzonki Heńka nie wytrzymały przez co zostały zatopione nowymi.
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » Pt 09 lis, 2012

Fajne akwa , jak wy to robicie że wam nic nie gnije , ani nie zdycha ;-)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 09 lis, 2012

I gnije i zdycha byle nie za często :mrgreen:
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » Pt 09 lis, 2012

No tak , a ja poradzić sobie z nawozami nie mogę , dostałem kontakt do takiego pana z łodzi bo bywam co tydzien na giełdzie na Starcie i tam pan podobno mi pomoże zobaczymy co z tego wyjdzie , bo jak narazie to codziennie zdycha , gnije i zarasta glonami ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 09 lis, 2012

No nie może być!? Daj linkę do swojego baniaczka gdzie masz wszystko opisane a na pewno coś uradzimy.
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

Obrazek
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

Oddaj moje akwa ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

przemekS napisał(a):Oddaj moje akwa ;)


Też się podoba?
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

No kozacki , ja to bym musiał siedzieć przy takim akwa z 2 lata żeby coś takiego zrobić , mi nic nie wychodzi ;) Jedyne co to gupiki mi sie mnożą , ale one nawet w kałuży przetrwają :D
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

E tam, w tej kostce robię naprawę niewiele. Nawet czasem rybcie nie dostają jedzonka przez 2 dni :oops: Nawozy leję Rataja. Jedno naciśnięcie dziennie jak nie zapomnę :oops:
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

;) noto masz chyba szczęście ja jak bym ryba nie dal 2 dni jeść to by z głodu z akwa powyskakiwały , a nawozu bym nie zalał to już wgl ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

Może właśnie w tym jest problem u Ciebie? Za dużo lejesz nawozów?
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

to jak mam laci mam z alegro mikro i makro ,wegiel organiczny i potas leje wszystkiego po 5ml dziennie , na akwa 160l netto . i teraz z akwanawozy zamowilem fosfor i azot znaczy sie sole i testy teraz bede mial wszystko pod czujnym okiem i moze mi ktos pomoze jak podam wyniki testow .
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez michu:/ » N 11 lis, 2012

przemekS,

a nie mógłbyś dla własnej satysfakcji sam sobie policzyć stężenia? To nie jest trudne a zrozumiesz temat. Z resztą sam nic nie musisz liczyć. Ściągnij sobie kalkulator Spidera i już.
michu:/
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 828
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

moge policzyc i tak zrobie ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

Dokładnie! Bez znajomości stężeń to sobie można!
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 16 lis, 2012

Obrazek
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez nazer » Pt 16 lis, 2012

Prospero twoje aranżacje coraz bardziej mi się podobają, twoje iwagumi miazga super, teraz to . no no jestem pod pełnym podziwem :)
Ja jako upadły rośliniarz ( z 200 l holendra zrobiłem akwarium dla paletek, a roślinne postawiłem 25L) za jakiś czas pokarze swoje, na razie małe problemy z glonami...
pytanie co do korzenia drift wood?
a nie normalny red moor wood>?
Avatar użytkownika
nazer
Aktywny użytkownik
 
Posty: 510
Dołączył(a): N 22 paź, 2006
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 16 lis, 2012

nazer, dzięki. Co do korzenia to jest tym czym jest czyli Sumatra Driftwood. Korzenie dostępne w mega ilościach na naszej Łódzkiej giełdzie czwartkowej. Cena max 29zł/kg.

BTW. Ta kostka powstała znacznie wcześniej niż Iwagumi ale przez problemy ze światłem zdechł mi Henryk i musiałem sadzić nowego ale jak widać ten już ładnie rośnie.
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pn 26 lis, 2012

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 453
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Następna strona

Powrót do Roślinne - archiwum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron