! 30L - Śledziowo

Blogi z działu "Roślinne - Aqua Art Challenge" nie odświeżane dłużej niż 2 miesiące, akwaria zlikwidowane

! 30L - Śledziowo

Postprzez Prospero » Pt 09 lis, 2012

Baniaczek:

- Float 30L

Światełko:

SolarBoy 6500+7100 (aktualnie testowo Philips Tornado 6500k 30W)

Ogrzewanie:

Aquael - 40W

Za oczyszczalnie robi:

- FZN - 2

Nawożenie:

- Węgiel w płynie
- Testowo linia Rataj

Podłoże:

- Górna warstwa ShrimpSoil
- Zdezelowany Aqua Art Aqua Substrate II+ (roczny)
- podsypany FERKA AquaBase

Dekoracje:

- Korzenie Sumatra Driftwood
- Lawa wulkaniczna

Flora:

- Microsorium Mini
- Pogostemon Helferi
- Hydrocotyle sp. Japan
- Anubias nana var. 'Petite'
- Fissidens fontanus (Phoenix Moss)
- Taiwan Moss
- Hemianthus Callitrichoides ''Cuba''
- Hemianthus Micranthemoides

Fauna:

12x Neon Simulans
3x Otosek
3x Amano
12x Red Cherry - Sakura

Jako, że baniak ma już dość czasu a fotek nie robiłem bo nigdy nie miał być to baniak pokazowy zamieszczam to co jest teraz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przez awarię koloru 7100K zrobiło się na tyle ciemno, że poprzednie sadzonki Heńka nie wytrzymały przez co zostały zatopione nowymi.
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » Pt 09 lis, 2012

Fajne akwa , jak wy to robicie że wam nic nie gnije , ani nie zdycha ;-)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 09 lis, 2012

I gnije i zdycha byle nie za często :mrgreen:
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » Pt 09 lis, 2012

No tak , a ja poradzić sobie z nawozami nie mogę , dostałem kontakt do takiego pana z łodzi bo bywam co tydzien na giełdzie na Starcie i tam pan podobno mi pomoże zobaczymy co z tego wyjdzie , bo jak narazie to codziennie zdycha , gnije i zarasta glonami ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 09 lis, 2012

No nie może być!? Daj linkę do swojego baniaczka gdzie masz wszystko opisane a na pewno coś uradzimy.
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

Obrazek
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

Oddaj moje akwa ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

przemekS napisał(a):Oddaj moje akwa ;)


Też się podoba?
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

No kozacki , ja to bym musiał siedzieć przy takim akwa z 2 lata żeby coś takiego zrobić , mi nic nie wychodzi ;) Jedyne co to gupiki mi sie mnożą , ale one nawet w kałuży przetrwają :D
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

E tam, w tej kostce robię naprawę niewiele. Nawet czasem rybcie nie dostają jedzonka przez 2 dni :oops: Nawozy leję Rataja. Jedno naciśnięcie dziennie jak nie zapomnę :oops:
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

;) noto masz chyba szczęście ja jak bym ryba nie dal 2 dni jeść to by z głodu z akwa powyskakiwały , a nawozu bym nie zalał to już wgl ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

Może właśnie w tym jest problem u Ciebie? Za dużo lejesz nawozów?
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

to jak mam laci mam z alegro mikro i makro ,wegiel organiczny i potas leje wszystkiego po 5ml dziennie , na akwa 160l netto . i teraz z akwanawozy zamowilem fosfor i azot znaczy sie sole i testy teraz bede mial wszystko pod czujnym okiem i moze mi ktos pomoze jak podam wyniki testow .
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez michu:/ » N 11 lis, 2012

przemekS,

a nie mógłbyś dla własnej satysfakcji sam sobie policzyć stężenia? To nie jest trudne a zrozumiesz temat. Z resztą sam nic nie musisz liczyć. Ściągnij sobie kalkulator Spidera i już.
michu:/
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 828
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez przemekS » N 11 lis, 2012

moge policzyc i tak zrobie ;)
Avatar użytkownika
przemekS
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył(a): Pt 07 wrz, 2012
Lokalizacja: Skierniewice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » N 11 lis, 2012

Dokładnie! Bez znajomości stężeń to sobie można!
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 16 lis, 2012

Obrazek
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez nazer » Pt 16 lis, 2012

Prospero twoje aranżacje coraz bardziej mi się podobają, twoje iwagumi miazga super, teraz to . no no jestem pod pełnym podziwem :)
Ja jako upadły rośliniarz ( z 200 l holendra zrobiłem akwarium dla paletek, a roślinne postawiłem 25L) za jakiś czas pokarze swoje, na razie małe problemy z glonami...
pytanie co do korzenia drift wood?
a nie normalny red moor wood>?
Avatar użytkownika
nazer
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył(a): N 22 paź, 2006
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pt 16 lis, 2012

nazer, dzięki. Co do korzenia to jest tym czym jest czyli Sumatra Driftwood. Korzenie dostępne w mega ilościach na naszej Łódzkiej giełdzie czwartkowej. Cena max 29zł/kg.

BTW. Ta kostka powstała znacznie wcześniej niż Iwagumi ale przez problemy ze światłem zdechł mi Henryk i musiałem sadzić nowego ale jak widać ten już ładnie rośnie.
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Prospero » Pn 26 lis, 2012

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
Prospero
Stały bywalec
 
Posty: 452
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Następna strona

Powrót do Roślinne - archiwum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości