ph metr

Re: ph metr

Postprzez padamiak » Śr 12 lis, 2014

Witam,
odświeżę trochę temat, jest do kupienia coś jak poniżej, może warto się przyjrzeć bliżej:

http://www.tehsystem.pl

w opisie jest coś takiego jak unikalna funkcja "separacja galwaniczna" (coś jak w niemieckim profiluksie) umożliwiająca pomiary wielu parametrów na raz bez zakłóceń, czy ktoś próbował robić testy przy pomiarach
np. pH i Redox na raz, albo badał odporność pomiarów pH na np. zakłócenia z zasilaczy ?

PA
Ostatnio zmieniony Śr 19 lis, 2014 przez Dominik Gąsiorek, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Usunięto niezgodne z regulaminem linki. Proszę zapoznać się z zasadami umieszczania zdjęć i materiałów.
padamiak
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn 10 lis, 2014
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: ph metr

Postprzez mmoras » Cz 26 maja, 2016

Witam , odświeżę trochę temat . Zakupiłem sobie ostatnio sterownik lajon 115b w raz z sondą hydromet i z racji tej że nie miałem wcześniej styczności z takimi urządzeniami mam pytanie do osób które mają większe doświadczenie mianowicie czy to normalne ze podczas pracy filtra w zbiorniku i kiedy woda krąży po całym akwarium to wahania poziomu ph są większe niż wtedy gdy filtr jest wyłączony i woda stoi w miejscu ?
Avatar użytkownika
mmoras
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): Pn 20 cze, 2011
Lokalizacja: Płock
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: ph metr

Postprzez debrzyna » N 29 maja, 2016

To nie jest normalne A jakie to są wahania Może ta sonda jest już kaput
debrzyna
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył(a): N 27 paź, 2013
Lokalizacja: Mielec
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: ph metr

Postprzez mmoras » Pn 06 cze, 2016

debrzyna napisał(a):To nie jest normalne A jakie to są wahania Może ta sonda jest już kaput

Sonda jest nowa i poprawnie skalibrowana , co do wahania to przy histerezie 0,05 to elektrozawór otwierał się i zamykał praktycznie co minute . Sytuacja taka ma miejsce tylko po większej przecince , jak roślin jet dużo aż pod tafle wody i ruch wody jest ograniczony to wszystko jest unormowane . Obecnie histerezę mam ustawiona na 0,09
Link do nagrania
https://www.youtube.com/watch?v=aCWFe7RybSc
Avatar użytkownika
mmoras
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): Pn 20 cze, 2011
Lokalizacja: Płock
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: ph metr

Postprzez debrzyna » Wt 07 cze, 2016

No tak histereza 0,05 to strasznie mało ,przeważnie w pehametrach jest stała +- 0,1 Niekiedy takie szarpanie elektrozawqorem jest przebicie do wody lampy lub filtra
debrzyna
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył(a): N 27 paź, 2013
Lokalizacja: Mielec
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Poprzednia strona

Powrót do Technika CO2, Automatyka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość