Brak NO3 w akwa

Tematy związane z dokarmianiem, czyli nawożenie roślin wodnych.

Brak NO3 w akwa

Postprzez bitter » N 07 cze, 2009

Zastanawiam się dlaczego u mnie ciągle nie pojawia się NO3 w akwarium. Czy to przekarmię ryby, czy nie wymieniam wody przez 3 tygodnie czy pojawiają się glony, testy nic nie wykazują. Jeżeli sienie mylęNO3 powinno powstawać po przerobieniu odpadków przez bakterie nitryfikacyjne. Akwa mam już prawie 2 miesiące więc coś tam się powinno generować. Dopiero po dodaniu KNO3 testy zaczęły pokazywać obecność azotu. W momencie kiedy pojawiły mi się glony zbadałem fosforany i zwiększyły się dwukrotnie, Azotu dalej nie było.
Avatar użytkownika
bitter
Poznaje temat
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 20 lut, 2009
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Doody » Pn 08 cze, 2009

Więc musisz dodawać KNO3 i utrzymywać cały czas azot na poziomie 10-15ppm.
Swoją drogą to Ci zazdroszczę bo ja mam azot na poziomie 25-30ppm i nie spada po mimo że nie dodaję niczego :wink:
Avatar użytkownika
Doody
Stały bywalec
 
Posty: 379
Dołączył(a): Pn 13 kwi, 2009
Lokalizacja: Kępno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez bitter » Wt 09 cze, 2009

No miałem nadzieję, że jakoś nitryfikacja załatwi mi azot w prezencie. Szukam dróg stabilizacji akwa bez zbytniego wlewania chemii.
Avatar użytkownika
bitter
Poznaje temat
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt 20 lut, 2009
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Swordfish » Pt 12 cze, 2009

Jeśli masz dużo roślin, to rośliny wyjadają Ci wszystko.
Ewentualnie sprawdź testy, czy są dobre.
Swordfish
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył(a): So 14 mar, 2009
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Doody » Pt 12 cze, 2009

Swordfish napisał(a):Jeśli masz dużo roślin, to rośliny wyjadają Ci wszystko.
Ewentualnie sprawdź testy, czy są dobre.

Uwierz mi mam dużo roślin, a poziom azotu nie spada.
Avatar użytkownika
Doody
Stały bywalec
 
Posty: 379
Dołączył(a): Pn 13 kwi, 2009
Lokalizacja: Kępno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Swordfish » Pt 12 cze, 2009

Doody to może trzeba się zastanowić nad dołożeniem roślin, które w większch ilościach przyswajają Azot.
Swordfish
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył(a): So 14 mar, 2009
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Doody » Pt 12 cze, 2009

Rośliny rosną bardzo dobrze. Cały baniak jest zarośnięty już więcej się nie zmieści :wink:
Avatar użytkownika
Doody
Stały bywalec
 
Posty: 379
Dołączył(a): Pn 13 kwi, 2009
Lokalizacja: Kępno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez toXic » N 14 cze, 2009

A ja wczoraj po podmianie zrobilem testy i NO3 wyszlo 5 ppm. Dodalem 5 ppm NO3 zeby uzyskac stezenie 10 ppm w akwarium. Dzisiaj zrobilem test i nadal jest 5 ppm. Co jest grane? Mozliwe zeby rosliny tyle zuzyly przez 12 godzin? Mam dolac kolejne 5 ppm?
toXic
Zainteresowany tematem
 
Posty: 197
Dołączył(a): Śr 22 kwi, 2009
Lokalizacja: Gniezno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Doody » Pn 15 cze, 2009

Jak najbardziej możliwe i trzeba uzupełniać i mierzyć.
W końcu będziesz wiedział bez testów ile lać codziennie, aby utrzymać prawidłowe stężenie.
Warto skorygować wynik testem innej firmy.
Avatar użytkownika
Doody
Stały bywalec
 
Posty: 379
Dołączył(a): Pn 13 kwi, 2009
Lokalizacja: Kępno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez toXic » Pn 15 cze, 2009

Dolalem jescze 10 ppm i test po godzinie pokazal 15 ppm.Czyli poprzednio roslinki musialy to zuzyc.Jutro znowu sprawdze zeby dokladnie wiedziec ile dziennie tego pobieraja.
toXic
Zainteresowany tematem
 
Posty: 197
Dołączył(a): Śr 22 kwi, 2009
Lokalizacja: Gniezno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Godar » Pn 15 cze, 2009

W ustabilizowanym zbiorniku dzienne zużycie ppm-ów jest na podobnym poziomie. Podobnym bo zazwyczaj wzrasta stopniowo wraz ze wzrostem masy roślin w akwarium przy ich wzroście , a co za tym idzie dawki nawozu powinny być coraz większe ( ale odpowiednio do potrzeb). Tak samo po przycince powinna nastąpić korekta w ilości podawanego nawozu ,tyle że troszkę w dół bo roślin jest mniej. Wszystko pod kontrolą podstawowych testów minimum 2 razy w tygodniu. Ja już czasem leję na oko i wszystko jest ok.
Azotany i fosforany u mnie są prawie zerowe i ja jestem zmuszony ich podawać , pilnuję tylko odpowiednich proporcji tych pierwiastków.
Teraz będę miał zabawę bo startuję nowy zbiornik i minie trochę czasu zanim więcej czasu będę spędzał przy akwarium z piwem niż z odczynnikami. :wink:
Godar
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 808
Dołączył(a): Śr 29 paź, 2008
Lokalizacja: Częstochowa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez toXic » Pn 15 cze, 2009

Ja w tej chwili spedzam wiekszosc czasu na forum i chlone wiedze, a potem bawie sie solami i ciagle cos nowego wymyslam.Mysle, ze jeszcze troche i przyjdzie czas na wygodne siedzenie w fotelu i podziwianie akwarium ze skrzynka piwa u boku ;)
toXic
Zainteresowany tematem
 
Posty: 197
Dołączył(a): Śr 22 kwi, 2009
Lokalizacja: Gniezno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez g_kosmider » N 09 sie, 2009

Chciałbym się podłączyć do tematu, mój problem wygląda następująco:

Akwarium 260 litrów
filtracja Aquael Turbo 1100 + Tetra Tec Ex600
30xRazbora Klinowa
20xNeon Innesa
1+1 P. Ramireza
5xKrewetka Amano
oświetlenie 148W wcześniej 184W
zszedłem na słabsze, bo zaatakowały nitki.

Co zrobiłem w związku z tym:

- usunąłem możliwie jak najwięcej nitek
- doszedł filtr kubełkowy tetra tec ex 600
- ograniczyłem karmienie ryb do malutkiej porcji raz dziennie (znika natychmiast)
- doszły 4 młodziutkie zbrojniki niebieskie
- obciąłem najbardziej porażone rośliny
- wyłączyłem świetlówkę osram fluora (może za dużo barwy czerwonej?) teraz jest 148W
- odłożyłem mikro
- wodę podmieniam od kilku tygodni co poniedziałek i czwartek w ilości 80 litrów
- światło od 11:00 do 20:00
- CO2 + AquaPotas
- Pistia i rogatek pływają

Nawożenie z lini AquaBotanique (oczywiście wstrzymane ze wzgl. na nitki poza AquaPotas) w podłożu JBL Kugeln.

Niestety testów brak, udało mi się dziś zdobyć na NO3 z JBL'a, wynik: 0mg/l, tak więc na chłopski rozum przy zerowym stężeniu azotu jakakolwiek śladowa nawet ilość fosforanów sprzyja wyłącznie rozwojowi nitek. Jak zatem bezpiecznie podnieść Azot? i czy dobrze kombinuję?

przekarmiać ryby? czy zastosować saletrę potasową? do dyspozycji mam butelkę AB Makroelementy jeszcze. Co byłoby bezpieczniejsze, by ewentualnie za dużo nie być stratnym.

Dodam, że takie rośliny jak Heteranthera, Limnophila Aquatica czy Rotala Indica rosną bez zarzutów, natomiast elatine triandra czy "duży henio" stoją w miejscu a w akwarium jest istna plaga nitek, które można rwać garściami dziennie.
g_kosmider
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2009
Lokalizacja: Chorzów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez toXic » N 09 sie, 2009

Ja uzupelniam KNO3.Mam fosfor na poziomie 1 ppm, azot 15 ppm i potas 30 ppm.Z nitkami i tak mam problem.Codziennie je wyciagam.Nawet swiece teraz 8 godzin dziennie.Mam nadzieje, ze u Ciebie zadziala podniesienie azotu do gory bo u mnie sie to nie sprawdzilo :(
toXic
Zainteresowany tematem
 
Posty: 197
Dołączył(a): Śr 22 kwi, 2009
Lokalizacja: Gniezno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez g_kosmider » N 09 sie, 2009

Toxic czy możesz na PW mi po krótce streścić jak sporządzić roztwór z saletry i cała matematykę wokół tego w późniejszych etapach tzn. dawkowania itd. wiadomo, że każdy zbiornik rządzi się własnymi prawami, ale głównie zależałoby mi na proporcjach potrzebnych do sporządzenia roztworu z wodą.
g_kosmider
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2009
Lokalizacja: Chorzów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez toXic » N 09 sie, 2009

Tu masz linka do wszystkich kalkulatorow:
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
W Twoim przypadku uzywasz tego pierwszego dla KNO3.Wpisujesz ile masz wody w akwarium, ilosc rozrobionego roztworu, ilosc KNO3 jakie dodales do wody destylowanej no i wciskasz oblicz.
Rozpuszczalność KNO3 w g/100g wody: 20°C 31,6
toXic
Zainteresowany tematem
 
Posty: 197
Dołączył(a): Śr 22 kwi, 2009
Lokalizacja: Gniezno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez g_kosmider » Wt 11 sie, 2009

Tak czytam jeszcze butelkę Makroelementy z Aquabotanique. Producent pisze "należy skupić się na wartości NO3 w akwarium" tak więc ryzyko że przy okazji podbiję PO4 jest (chyba) znikome. Czy dobrze myślę? Zrobiłem testy na 10l wody 1ml makro co daje 10mg/l NO3, tak więc na 100l wody 1ml = 1mg/l aby osiągnąć docelową wartość czyli powiedzmy 15mg/l musiałbym zaaplikować do akwarium (260 litrów) jakieś 30 ml makro. Ale czy to aby nie za dużo? Czy stopniowo codziennie dodawać i testować wodę przy okazji, czy od razu podbić do konkretnej wartości a później korygować już na co dzień dolewając nieznaczne ilości. Najwidoczniej rośliny w moim akwarium bardzo szybko chłoną NO3, a póki nie mam saletry będę musiał spróbować chyba ten sposób, pytanie, czy dobrze rozumuję o dawkowanie?
g_kosmider
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2009
Lokalizacja: Chorzów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez toXic » Wt 11 sie, 2009

Nie wiem jakie dawkowanie zaleca aquabotanic ale tym podbijesz tez PO4 i K.Mozesz troche tego lac ale wedlug zalecen producenta, a 30 ml to chyba gruba przesada.Dawaj na razie to, a potem jak juz bedziesz mial sole to NO3.
toXic
Zainteresowany tematem
 
Posty: 197
Dołączył(a): Śr 22 kwi, 2009
Lokalizacja: Gniezno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy


Powrót do Nawożenie roślin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości