Informacje Ogólne:
Po wielkim sukcesie w 2008, organizatorzy przygotowali drugie międzynarodowe mistrzostwa aranżacji akwarium, na targach „Heimtier Messe“ w Hanowerze. Konkurs odbędzie się od 6 do 9 lutego 2009, dodatkowo odbędzie się konkurs Nano Akwariów.
Przypominam, że w poprzedniej edycji konkursu 2008, nasz kolega z Serwisu, Dawid Staś swoja kompozycją „Nowy Ląd” zdobył pierwszą nagrodę w wysokości 3.000 EUR. http://www.holenderskie.p...ht=art++planted
Akwaria konkursowe będą głównym punktem zainteresowania zwiedzających. Konkurs będzie się odbywał „na żywo”, a uczestnicy urządzając akwaria konkursowe, będą obserwowani przez publiczność. Każdy z uczestników musi zapewnić swoje własne materiały dekoracyjne, podłoże i rośliny. Firma Denerle może zaopatrzyć w 50 kg swojego podłoża, tych wszystkich którzy nie chcą zabierać podłoża ze sobą, w takim przypadku należy złożyć zamówienie na podłoże Denerle w trakcie rejestracji do konkursu. Jako tło organizatorzy mogą zaoferować startującemu czarną lub niebieską folię, lecz każdy ze startujących może zastosować własne gotowe tło. Oświetlenie i system filtracji przygotowane przez organizatorów nie mogą być zmieniane ani usuwane, jednak każdy z uczestników może zastosować dodatkowy własny system filtracji (UV, ozon, diatomic itd.) który jednak musi zostać usunięty przed rozpoczęciem etapu sędziowania.
Uczestnicy będą mogli rozpocząć swoją pracę od godziny 10.00 rano w piątek 7 lutego 2009 i będą musieli zakończyć swoje prace urządzania akwarium do godziny 13.00 w sobotę 8 lutego 2009. Akwaria będą oceniane przez jury od godz. 15.00 w sobotę i w niedzielę do południa. Ogłoszenie wyników oraz ceremonia wręczenia nagród odbędą się w niedzielę o godzinie 15.00.
Do Konkursu Nano Akwarium uczestnicy muszą przywieźć również kompletną kompozycję z sobą, przygotowaną pod wymiar kostki Denerle o wymiarach 25x25x30 cm.
W konkursie akwariów XL organizator przygotował dla startujących zawodników 52 akwaria o wymiarach 100x50x50 cm każde, z kompletnym oświetleniem i filtracją. (dwie świetlówki T5 Denerle Amazonas Day, Filtr Eheim Ecco pro3000).
W konkursie Nano organizator przygotował 40 kostek o wymiarach 25x25x30 cm z oświetleniem i filtracją (11W temperatura barwowa 6000K i filtr wewnętrzny narożny).
Nagrody:
W konkursie akwariów XL
1 miejsce – 3000 EUR
2 miejsce - 2000 EUR
3 miejsce – 1000 EUR
Nagroda Specjalna – 500 EUR
W konkursie Nano Akwariów:
1 miejsce - 800 EUR
2 miejsce - 500 EUR
3 miejsce - 300 EUR
Nagroda Specjalna – 200 EUR
Sędziowanie:
Wszystkie stworzone akwaria będą oceniane przez międzynarodowe jury w składzie:
Prof.Dr. Ole Pedersen Dania
Profesor uniwersytetu w Kopenhadze
Światowej sławy specjalista ekologii tropikalnych i arktycznych roślin wodnych
Oliver Lucanus Kanada
Ekspert I importer ryb z Kanady
Częsty autor bardzo wielu artykułów z dziedziny akwarystyki.
Obserwator i badacz ryb w ich naturalnym środowisku
Bartłomiej Lipczyński Polska
Aquascaper, właściciel firmy Aqua Art.
Sharman Chou Taiwan
Wydawca magazynu Aquapets Magazin z Tajwanu,
Członek jury w wielu konkursach w Azji i Europie.
Roland Strößner Niemcy
Specjalista w sprawach roślin wodnych z Niemiec
Znany autor publikujący w magazynach akwarystycznych.
Bernd Degen Niemcy
Autor wielu książek o akwarystyce podróżnik, obserwator natury.
Wydawca, prezes firmy Bede-Verlag
Członek Jury konkursu akwarystycznego APLC (organizowanego przez ADA)
Sędziowie ocenią zbiorniki biorąc pod uwagę kilka głównych kryteriów takich jak, oryginalność, kompozycję roślin, harmonię roślin i dekoracji, kondycję użytych roślin, sposób wykorzystania przestrzeni, wrażenie artystyczne, potencjał kompozycji do rozwoju w czasie. Żaden konkretny styl aranżacji nie będzie uprzywilejowany.
Każdy z uczestników otrzyma dyplom (certyfikat). Wszystkie akwaria będą oceniane w niedzielę po południu, następnie o godzinie 15.00 odbędzie się ceremonia wręczenia nagród. W trakcie imprezy odbędzie się również program pokazów, prezentacji i wykładów wielu znanych specjalistów z dziedziny akwarystyki.
Zasady uczestnictwa:
Zgłoszenie wysłać może każdy. Opłata uczestnictwa w konkursie wynosi 100 EUR dla zbiorników XL i 60 EUR dla akwariów Nano. Uczestnicy konkursu XL mogą po konkursie odkupić od organizatora komplet w którym urządzają swoją kompozycję (tj. szafkę, akwarium, pokrywę z oświetleniem, filtr) za sumę 250 EUR. Uczestnicy konkursu Nano Akwariów otrzymają kostki z wyposażeniem jako prezent.
Dopuszczonych do konkursu zostanie maksymalnie 52-ciu uczestników w konkurencji zbiorników XL oraz 40-tu uczestników w konkurencji Nano Aquarium. UWAGA: Organizatorzy kwalifikując uczestników biorą pod uwagę kolejność zgłoszeń!
Zarejestrować można się online na stronie http://www.planted-aquarium.de wybierając zakładkę „English” (dla osób władających językiem angielskim) potem zakładkę „Register” lub odpowiednio zakładkę dla władających językiem niemieckim.
Więcej informacji w języku polskim w niniejszym wątku, a w językach niemieckim i angielskim na stronie konkursu: http://www.planted-aquarium.de
_________________ Pozdrawiam
Bartek Lipczyński ( http://www.aqua-art.pl )
----------------------------------------------------
„Pokaż mi swoje akwarium, a powiem Ci co sądzę o Twoich radach.”
dobrze by było zorganizować z chętnych grupy wyjazdowe pod warunkiem ze ktoś będzie chętny a jak na razie to ja nie widzę tu z byt wielu osób a czas goni
_________________ czasem jest lepiej czasem jest gorzej ale najważniejsze nie poddawać się
W imieniu www.aqua-art.pl chciałbym zadeklarować niewielki sponsoring dla uczestników konkursu. Dla trzech pierwszych osób które zgłoszą się do konkursu - jeżeli wyrażą chęć użycia naszego podłoża AquaSubstrate w akwariach konkursowych - przekażemy odpowiednia porcje AquaSubstrate (dowolnej wersji) - gratis.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Cze 2004 Posty: 200 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 23 Lis, 2008
Paweł Ciołek napisał/a:
dobrze by było zorganizować z chętnych grupy wyjazdowe pod warunkiem ze ktoś będzie chętny a jak na razie to ja nie widzę tu z byt wielu osób a czas goni
Ja Pawle wysłałem w zeszłym tygodniu swoje zgłoszenie. Troszkę więcej postaram się napisać wkrótce. Niewiele mnie widać ostatnio, ale mobilizuje się by jedna powrócić do pasji z większym zaangażowaniem
Tymczasem pozdrawiam Wszystkich
_________________ Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL
Mam bezpośredni kontakt z organizatorem, jeśli mielibyście jakiekolwiek pytania co do konkursu, dojazdu, czy organizacji zakwaterowania na czas konkursu i targów - proszę nie krępujcie się pytać, wszystkie ciekawe informacje będą na bieżąco zamieszczane w tym wątku.
Konkurs to naprawdę bardzo fajna impreza, dodatkowo forma organizacji "na żywo" powoduje, że to super okazja do poznania nowych osób, nawiązania nowych kontaktów, spędzenia wspaniałych wspólnych chwil z ludźmi o tej samej pasji.
Witam!
Mam takie pytanie, czy osoba mająca 14 lat może startować w tym konkursie oczywiście pod opieką rodziców? Ta osoba sama będzie aranżowała akwarium.
Witam!
Mam takie pytanie, czy osoba mająca 14 lat może startować w tym konkursie oczywiście pod opieką rodziców? Ta osoba sama będzie aranżowała akwarium.
Jak najbardziej tak. W zeszłym roku organizator ufundował nawet specjalna nagrodę dla najmłodszego uczestnika konkursu.
Przepraszam ale o noclegach napisze jak znajdę trochę wolnego czasu.
Wysłany: Sro 10 Gru, 2008
Mam takie pytanko - jak długo czeka się na odpowiedź organizatorów o ewentualnym zakwalifiowaniu sie / lub nie do konkursu - wysłałem zgłoszenie w poniedziałek i do tej pory przyszedł mi tylko e-mail że "będziemy w kontakcie"
Bartku - a czy na targach przewidziałeś stoisko swojej firmy ???
Z chęcią nabyłbym to i owo .
Nie będziemy mieli stoiska na targach. Jeśli chodzi o produkty to mamy na: www.aqua-art.pl sklep wysyłkowy. IMHO dużo łatwiej będzie zamówić produkty tam niż wieźć je do - a potem z powrotem z Niemiec.
Co do hoteli, rezerwacji itd. spodziewam się niebawem informacji, jak tylko ją dostanę opublikuję ją w tym wątku.
Jest już program prelekcji w trakcie targów i konkursu, oto on:
06.02.2009 Piątek:
1400 Dieter Untergasser: Warzywa czy mięso? Zdrowe odżywianie ryb w akwarium i stawie.
1530 Bernd Degen: Sposoby zdrowej pielęgnacji dyskowców w akwarium roślinnym.
07.02.Sobota:
1100 Roland Numrich: Środowisko krewetek i ryb w Malili regionie, Sulawesi-Indonesia
1215 Oliver Lucanus: Warunki życia ryb i roślin wodnych w południowej Afryce
1330 Ole Pedersen: Akwarium roślinne bez glonów – czy to możliwe?
1445 Christel Kasselmann: Madagaskar – rośliny wodne z 6-go kontynentu.
1600 Uhr Ingo Seidel: Zjadacze glonów dla akwarium roślinnego.
08.02. Niedziela:
1100 Hans Georg Evers: „Malili – to nie może byc piękniejsze!” Wymarzone środowisko Centralnego-Sulawesi
1230 Friedrich Bitter: Mchy w akwarium i w naturze.
1400 Bernd Kaufmann: Glony w akwarium.
Organizator proponuje dodatkową konkurencje - pojedynek krajami: Niemcy, Dania i Polska - wszyscy uczestnicy z danego kraju urządzają wspólnie akwarium, które reprezentuje dany kraj w osobnej konkurencji.
Co wy na to?
Pytanie do startujących - Jak wam się podoba pomysł? Dacie radę?
Organizator poszukuje kontaktu z jedną z osób która dokonała zgłoszenia: Michał Pietrynik.
Michał jeżeli to przeczytasz odezwij się do mnie ponieważ e-mail który podałeś w zgłoszeniu nie działa i organizator nie może się z Tobą skontaktować.
nie jest najtańszy, ale cena w porównaniu z innymi jest rozsądna, jest blisko targów i cały czas między hotelem i targami jeździ bespłatny bus. Standard b. dobry w cene wliczone sniadanie.
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009
Niestety po moim też ...
żadnych odzewów - w meilu zwrotnym było ...cyt. "...będziemy w kontakcie..."
Ale niestety niejesteśmy
Teraz to nieopłaca mi się rezerwować biletu który jest trzy razy droższy
Prawdopodobnie niezmieściłem się na listę ( zgłoszenie wysłałem w pierwszych dniach grudnia)
Pozdrawiam i życzę powodzonka
Ostatnio zmieniony przez Bartek Lipczyński Pon 19 Sty, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Prawdopodobnie to niedopatrzenie lub nieporozumienie. Dostałem kilka dni temu info od organizatora o przyjęciu polskich zgłoszeń. Po waszej informacji wysłałem mu jeszcze raz prośbę o wyjaśnienie sprawy. Jeżeli odpowiedzi przyjdą do was dajcie znać, jeżeli będę miał jakieś info odezwę się niezwłocznie.
Dostałem informację, że wszystkie zgłoszenia z Polski zostały zakwalifikowane. W ciągu tygodnia powinniście dostać pocztą potwierdzenie oraz wejściówki na targi.
Czekam na oficjalne wyniki z nazwiskami i tytułami akwarów od organizatora i opublikuje je niebawem razem z fotorelacją.
Wysłany: Pią 20 Lut, 2009
tom.pol napisał/a:
... a fotorelacji jak niebyło tak niema
Witam
Tomku wejdź na telewizję akwarystyczną: http://www.aquanet.tv
co godzinę powtarzają program o tej imprezie.
Dawid zrobił bardzo ładny baniak imho na pierwsze miejsce, pewnie nie pozwolili polakowi
wygrać po raz drugi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Mar 2006 Posty: 187 Skąd: Świętochłowice
Wysłany: Nie 22 Lut, 2009
mam wreszcie chwilke czasu aby pokazać wam jak przebiegał konkurs
Puchary przez cały czas trwania zawodów były wystawione między akwariami
Jako że na zrobienie miałem mniej czasu niż w zeszłym roku bo tylko 1,5 dnia czym prędzej zabrałem się do pracy. Na fotce jest juz hardscape.
Po kilku godzinach moczenia po pachy miałem juz dosyć. Na szczęście była tam ze mną Pati która cały czas mi pomagała (ywbaczcie jej jednak za nie najlepsze zdjęcia - ja nie miałem na to czasu)
Wieczorem akwarium wyglądało już lepiej niż na fotce wyżej. Ale efekt docelowy powstał doiero następnego dnia.
Te dwa zdjęcia zrobił Inny uczestnik konkursu MIHAI VICTOR z Rumunii za co serdecznie mu dziękuję bo bardzo dobrze oddają widok akwarium
zapraszam również do zobaczenia wszystkich prac w kategori nano w albumie fotosika. Zdjecia są dosyć duże więc można sobie pooglądać szczegóły (wybaczcie ale czas nie pozwolił na przycinanie i ostrzenie fotek)
Dadam że pierwsze miejsce kategori Nano zdobyło akwarium nr. 20 było to akwarium w całości zrobione na długo przed konkursem, co było dozwolone.
Ja tez zrobiłem jedno nano akwarium (nr 22) ale poza konkursem, tylko dla zabawy i dla tego że stało puste a miał je zająć jeden z Polaków (były jescze dwa puste akwaria które równiez mieli zając Polacy niestety znów byłem tam SAM ;(
_________________ Gdzie ci ludzie tak biegną?
ja zwalniam tu swe tępo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum