Witam.
Wcześniej sporadycznie pojawiałem się na forum, częściej podziwiając prace jego użytkowników. Myślę, że to dobra pora na pokazanie tym razem swojego zbiornika . Akwa jest sporą kostką i z racji jej wysokości zdecydowałem sie na odwzorowanie spadzistego stoku, którego konstrukcja opiera się na łupku fylitowym. Zbiornik wymaga pracy nad detalami i dobrej fotki (niedoświetlona prawa strona), na tą chwilę jestem jednak szczerze zadowolony z efektu. Poniżej dane zbiornika oraz jego prezentacja. Miłego oglądania
Start: luty 2008;
Szkło: 55x55x55cm (166,4l brutto);
Oświetlenie: HQI 150W, 6500 K (Venture Lightning), czas świecenia: 13:00-22:00;
Filtracja: Eheim 2213 (gąbki, wata) spięty w szereg z Eheim 2224 (Substrat PRO);
Podłoże: Amazonia II Aqua Soil (20L), Penac P, Penac W, Power Sand M (5l), Zwir biały (12l);
Dekoracje: Łupek filitowy
Ładne Ale nie wygląda na 164l..Możę dlatego żę taki kształ
Tak, w przypadku kostek tak to właśnie wygląda, na zdjęciu gubi się trochę. Poza tym w środku jest około 30 litrów Amazonii i żwiru więc traci sporo na wysokości. Kostka tej wielkości pozwoliła mi na zaaranżowanie wycinka natury: zbocza skalnego dopełnionego od góry roślinnością. Dno wznosi się od około 5cm do 18cm z tyłu, więc widokową częścią zbiornika jest jego prawa strona- lewa służy, poprzez wznoszenie się, budownaniu prespektywy. Sam szkielet konstrukcji bazuje na piętrowo ułożonych na sobie łupkach, łączonych czarnym silikonem. Tworzą one przednią fasadę symulując spadzistą skarpę. Za nimi pusta przestrzen a granica między Amazonią i żwirem to właśnie sciana skał. Dalej odpowiednio przycięte Mictanthemum rosnące od samego podłoża, podobnie z didiplisem. Faktem jest, że przez to dolne partie roślin nie otrzymują zbyt dużo światła i po 2 cięciach konieczne jest sadzenie ich od nowa i kształtowanie.
Bardzo ładnie wyszła ta skarpa, myśle o zrobieniu czegoś podobnego u siebie. Ciekawi mnie ile taka ścianka waży? Naprawde śliczna kostka, miło zawiesić oko.
Bardzo ładnie wyszła ta skarpa, myśle o zrobieniu czegoś podobnego u siebie. Ciekawi mnie ile taka ścianka waży? Naprawde śliczna kostka, miło zawiesić oko.
Hej.
Poszukaj kolegi Pawła Ciołka i skieruj się od niego na stronę, tam znajdziesz kontakt. Ewentualnie uderzaj bezpośrednio przez forum. Przy okazji- moj zbiornik zrobiony jest ze szkła Guardian, bynajmniej Opti- od tamtego zakupu jednak jestem tylko przy Opti . Inna opcja to roslinyakwariowe.pl, aqua-art.pl. pozdro
Pomógł: 3 razy Wiek: 31 Dołączył: 07 Lip 2003 Posty: 822 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 12 Lis, 2008
Bardzo ciekawy zbiornik wyróżniający się z tłumu. Ładnie didiplis poprzerastał hemiantusa. Szkoda tylko że dla ryb zostało tak mało miejsca do pływania.
Bardzo ładny zbiornik , zawdzięcza moim zdaniem swój urok kompozycji z łupka ciekawie powiązanej z mchami. Naprawdę przyciąga oko już od pierwszego spojrzenia. Gratulacje.
A ja coraz bardziej jestem za żarnikami 6500K jak widzę takie obrazki.
_________________ 390 L OW , 2 x 70W HQI , 2x54W ,1x30W , Co2 , TMG , sole makro , Unimax 500 , roślinne.
Też ładnie się prezentuje , ale duży henio na czole skarpy jest chyba trochę za bardzo wyrośnięty i przesłonił didiplisa ( chyba rośnie szybciej niż potrzeba ). Poprzednia wersja poprzez pewnego rodzaju chaos na linii duży henio - drut kolczasty sprawiała wrażenie naturalnej dzikości. Tutaj widać rękę fryzjera
_________________ 390 L OW , 2 x 70W HQI , 2x54W ,1x30W , Co2 , TMG , sole makro , Unimax 500 , roślinne.
Rzeczywiście, na zdjęcia przeznaczyłem 2 dni- pierwszego dnia heniek wyglądał jeszcze jak należy, rano... W przeciągu ok 40h - do ostatecznego zdjęcia - zdąył wyciągnąć się o około 1-1,5cm psując efekt . Z resztą nie była to jedyna rzecz, której nie brałem pod uwagę- kurz osiadający na powierzchni doprowadzał nie do więkssej pasji .
Każdy skład kamieniarski posiada łupek w sprzedaży. Wpływu na parametry wody nie stwierdziłem, co potwierdza z resztą słowa sprzedawcy w składzie. Ja osobiście łupek we Wrocławiu kupuję w BUMAT, na wagę, w dowolnych rozmiarach.
Radek - niezbadane są wyroki "opaczności" i kryteria oceniania w konkursach ADA. IMO aranż ten powinien uplasować się spoooro wyżej.
Choć... może gdyby fotka była lepiej doświetlona lub inaczej dobrana obsada pływająca ... jakaś wyraźna ławica.
Tak czy inaczej gratuluję.
Dzieki wam obu
Rzeczywiście po czasie widzę zdecydowane, że fotografia wyszla zbyt ciemna. A jeśli czegoś nie widać to ciężko to ocenić .
Podszkoliłem się poważniej z zakresu fotografii i skalibrowałem wyświetlacz, przy poprzednich jego ustawieniach (180cd/m2) fotka wydawała się poprawna. Aktualnie podświetlenie daje 100cd/m2 co diametralnie zmienia odbiór fotki, która już wtedy była na granicy.
Poza tym, jak pisałem w pierwszym poście, prawa strona jest wyraźnie zacieniona- narożnik pokoju jest idealnym miejscem na zbiornik na codzień, do zdjęć jednak wręcz przciwnie. Kolejny aranż startuje już w nowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum