Łukasz Thiede napisał(a):Witam !
Czy przy otwartym zbiorniku nie zalęgnie się jakiś grzyb na ścianach pokoju, w którym stoi akwarium 120x40x50 ?
Nie, nie zalęgnie się – z tego co wiem grzyb rośnie na zamokniętych ścianach np. (gdy z cieknącej rynny wlewają się do ściany dziesiątki litrów wody), a nie w pomieszczeniach w których stoi akwarium. Ja sam, mam zbiornik praktycznie otwarty 200x65x65 w pokoju o powierzchni 20 m2 i powietrze nie jest nadal zbyt wilgotne.
Łukasz Thiede napisał(a):Czy stosujecie jakieś szyby nakrywkowe na akwarium ?
IMHO nie warto
Łukasz Thiede napisał(a):OK o istatnie pytanko

czy te lampy faktycznie tak bardzo się grzeją bo gdzieś czytalem że temperatura może dochodzic do 100 stopni C tylko nie wiem czy to prawda ?
Grzeją się jak każde źródło światła. Jeżeli miałeś odczynienia z żarówką 70W to sam żarnik będzie wydzielał trochę mniej ciepła. Natomiast, jeśli chodzi o grzanie wody w akwarium to przy HQI będzie ono mniejsze niż w przypadku zastosowania np. T8 o tej samej mocy.
Dygresja: Tak sobie obserwuję jak działają „prawdy objawione” na grupach news – kiedyś... kiedyś jakiś lamer napisał na p.r.a o niebezpieczeństwie grzyba w domu przy akwarium otwartym i grzaniu wody w akwarium przez stosowaniu HQI – nie mając na ten temat absolutnie żadnego pojęcia.
Jak widać legendy straszą do dziś.