STRONA GŁÓWNA   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Zaloguj   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Poprzedni temat :: Następny temat
Kącik dla wyspiarzy.
Autor Wiadomość
spider72 
Moderator

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010   

Discus, jak byś miał nadmiar tej ludwigii cuba, to ja z chęcią łyknę parę łodyg. Mogę od Ciebie odkupić, albo za coś zamienić, osobiście mam plagę blyxy, istny chwast.

... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

discus 
Poznaje temat
discusomaniak

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010   

spider72 napisał/a:
Discus, jak byś miał nadmiar tej ludwigii cuba, to ja z chęcią łyknę parę łodyg.
to sie 1 dzien spozniles a w koszu nie bede grzebal :wink: ale nastepnym razem nie ma sprawy wystarczy ze oddasz za pzesylke.Podaj namiary na priv

discus 
Poznaje temat
discusomaniak

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   

spider72 napisał/a:
Discus, jak byś miał nadmiar tej ludwigii cuba
spider72 juz dwa razy mi wyslales profil ale nic tam nie ma o adresie ....????

spider72 
Moderator

Wysłałem Ci dwie wiadomości.
W pierwszej podałem Ci adres, a w drugiej pytałem, czy nie chcesz blyxy i microsorium, bo mam całą miskę jednego i drugiego, chociaż cześć już zaklepana.

Wyślę Ci więc na maila.

Edit: Może klikasz na "od" zamiast na "temat" i dlatego wyświetla się mój profil zamiast wiadomości.

... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

dariuszk24 
Poznaje temat

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   o

Jak ktos chce to i ja mam do wyciecia ludwigie z kuby .rotale-rotundifolia i wallichii ,mayace ,proserpinace palustris,pogostemon stellatus,myriophyllum mezianum,bacopa monnieri,bede to wszystko cial w piatek jak ktos chetny to dajcie znac -oczywiscie z UK.za zwrot koszt.wysylki przez paypal.

thomas.bham 
Zainteresowany tematem
thomas.bham

Ja chce:-)
Adres wysyłam na prive.
Dostane tez manual guide do tych roślinek?? :razz:

dariuszk24 
Poznaje temat

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   o

manuala masz tu http://www.aquaticplantce...pc/plantfinder/ wystarczy najprosciej wybrac rosliny pod wzgledem swiatla i masz cala liste fajnie opisana.
ale tez napisze w miare od siebie co nieco o roslinach bo wiem co lubia i czego nie lubia.
pozdro.
prawdopodobnie wysle tez inne rosliny oprocz tych co wymienilem w symbolicznych ilosciach ,ktore sa trudne u mnie ,a moze beda rosly u ciebie .

spider72 
Moderator

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   Kącik dla wyspiarzy.

Hej, stworzyłem ten temat, żebyśmy nie śmiecili w innych wątkach na tematy związane z wymianą roślin lub wymianą informacji o tym gdzie co kupić na wyspach, bo pewnie nikt z wyspiarzy raczej giełdy nie przegląda.
Myślę, że się przyda - a jak nie, to się "wymoderuje" :mrgreen: .

thomas.bham 
Zainteresowany tematem
thomas.bham

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   

spider72 napisał/a:
Hej, stworzyłem ten temat, żebyśmy nie śmiecili w innych wątkach na tematy związane z wymianą roślin lub wymianą informacji o tym gdzie co kupić na wyspach, bo pewnie nikt z wyspiarzy raczej giełdy nie przegląda.
Myślę, że się przyda - a jak nie, to się "wymoderuje" .

Polacy jednoczcie sie :mrgreen: W ilości siła!!!
p.s
I pamietajcie o nowiciuszach oni też chcą mieć ładne zbiorniki :mrgreen:

Deliquent 
Poznaje temat
Konrad

moze wam sie przyda ta informacja:)
bedac w UK na wakacje odwiedzilem Bridgemere Garden World w Nantwich no i musze przyznac ze niby to centrum ogrodowe lecz w srodku jest dosc wielki sklep akwarystyczny
znajdziecie tam praktycznie wszystko ryby,rosliny,krewetki,akwaria,podloza nawozy, wszystko do akwari morskich. Osobiscie wiozlem z tamtego sklepu do Polski Crystal Redy nie wiem jak ogolnie z cenami w Uk ale tam placilem 8funciakow za szt. pamietam ze urticuaria kosztowala chyba tez cos kolo 5-8funtow

dariuszk24 
Poznaje temat

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   o

No i z tym kacikiem to trafiles w 10 cos podobnego istnieje na sasiednim forum ,ale niektorzy czesciej siedza na holendrze ,ciekawe dlaczego.Hwala ci za to wielki moderatorze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
hej Deliquent takich garden centre's jest tu od zawalenia i prawie we wszystkich sa pokazne sciany z akwariami ,tylko o dobre rosliny w nich trudno.

spider72 
Moderator

Darek, jak Thomas wszystkiego nie wyciął w pień z Twojej oferty, to ja bym się pisał na jakieś badyle wallichi i kubę. Jak wyciął to poczekam, zwłaszcza na walici, bo kubę zaklepałem już od discusa, ale jak byś miał od ręki, to się nie obrażę :smile: .

Ja mam do oddania aktualnie blyxe i mikrosorium, ale blyxe, to pewnie wszyscy już mają bo rośnie jak chwast.

thomas.bham 
Zainteresowany tematem
thomas.bham

spider72 napisał/a:
Darek, jak Thomas wszystkiego nie wyciął w pień z Twojej oferty, to ja bym się pisał na jakieś badyle wallichi i kubę. Jak wyciął to poczekam, zwłaszcza na walici, bo kubę zaklepałem już od discusa, ale jak byś miał od ręki, to się nie obrażę .

Ja mam do oddania aktualnie blyxe i mikrosorium, ale blyxe, to pewnie wszyscy już mają bo rośnie jak chwast.

Nie pogniewam sie jak dariuszk24 podzieli reszki na nas dwóch.

Apropo blyxa też by mi sie przydała, może lepiej by sie prezentowala od mojej trawki.

dariuszk24 
Poznaje temat

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010   o

spoko zielska wystarczy dla was dwoch ,przed koszeniem trawnika wkleje wam fotke ,i zaraz po koszeniu tez wkleje ,harvesting bedzie dzisiaj po poludniu (ze wzgledu na robote),wysylka jutro popoludniu takze Maciek zostaw mi adres.

spider72 
Moderator

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010   

OK, dzięki, PM poszedł.

macek.g
Poznaje temat

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010   

Witam i na tym forum wyspiarzy.
Mam pytanie poszukuje nozyczek max 15cm,ala ł...ada :mrgreen: ,moze sklep z sprzetem chirurgicznym. Jeszcze jedno jak kalibrujecie test na PO4,chcialbym wiedziec czy nie przeklamuje,gdzyz wiem,testy PO4 ze sa niedokladne,oczywiscie mam wyliczona dawke z soli ale....
Cos takiego:

http://www.aquaessentials...ors-p-2163.html

dariuszk24 
Poznaje temat

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010   o

heja chlopaki .
Marek zwykle nozyczki nie wystarcza ? ja uzywam zwyklych ze stali nierdzenej z waskimi ostrzami(cholrenie ostre).
Tomek i Maciek wasze paki sa gotowe ,jak wroce z roboty to skakam na poczte i wam przefaxuje.
zalaczam fotki przed i po wycince.

thomas.bham 
Zainteresowany tematem
thomas.bham

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010   

Rewelacja!
Czemu do chorery u mnie tak super nie rośnie :mad:

macek.g
Poznaje temat

Bo Dariusz jedzie na ADA ma duzo NO3 I CO2 do bulu, o filtracji nie wspomnie,lustro wody przypomina TSUNAMI :mrgreen:

thomas.bham 
Zainteresowany tematem
thomas.bham

macek.g napisał/a:
Bo Dariusz jedzie na ADA ma duzo NO3 I CO2 do bulu, o filtracji nie wspomnie,lustro wody przypomina TSUNAMI

podłoza juz nie podsypie, chociaż pod żwirem mam substrat JBL Classic.
NO3 mam ponad 20ppm, moge jeszcze spróbować siusiać do akwa :mrgreen:
Wiecej CO2? U mnie zwiękasząc poadawania musze wybrać, wiecej CO2 lub ryby :smile:

spider72 
Moderator

Jak nie możesz już zwiększyć CO2, to zostało Ci jeszcze tsunami :mrgreen: .

spider72 
Moderator

Cytat:
Apropo blyxa też by mi sie przydała, może lepiej by sie prezentowala od mojej trawki.

Sorry thomas nie zauważyłem wcześniej tej części Twojej wypowiedzi, (czasami czytam w pośpiechu :oops: ).
Z blyxą nie ma żadnych problemów, tylko napisz czy chcesz mniejszą czy większą, bo mam krzaki od 5 do 20 cm wysokości, i ile, bo mam jeszcze z 20 krzaków na zbyciu.

dariuszk24 
Poznaje temat

eeeeeeeee tam nic szczegolnego ,substrat Eco-complete for planted aquarium,nawoz TPN wlasnej przerobki ok 7ml dziennie ,no3 nigdy nie siegnelo wyzej niz 15mg/l,po4 tu nie pozwalam spasc ponizej 2mg/l(klopoty murowane), Ca ciagle 30-40mg/l ,Mg 6-8mg/l(Ca:Mg, 5:1) ta proporcja jest dla mnie najlepsza (uniwersalna dla calej zieleniny w zbiorniku) ,potasu daje 10ppm do podmienianej wody (w dziennych dawkach TPN tez mam potas ale malo,poza tym potas wpada mi tez z KNO3 i KHpo4 i to duzo ),KH utrzymuje na zero(dzieki temu rotala wallichi ladnie rosnie ,a szybkoscia przewyzsza rotale rotundifolie ,bywa ze dwa razy w tygodniu musze kosic wallich ,a rotundifolie tylko raz , a od czasu do czasu (raz w miesiacu),wpadam z kosiarka :mrgreen: i jade rowno wszystko po dnie ,dzieki temu mam duzo czasu do nastepnych zniw ,
jesli chodzi o co2 to wskaznik mam zielony, czasem zolty, nigdy nie przeliczam ph do kh bo wylaza glopoty .do tego wszystkiego dolewam exell 5ml na 200l akwa .

spider72 
Moderator

Widzę Darek, że preferujesz ekstremalne cięcie, tak jak ja :smile: , to chyba jedyna metoda, żeby nie ciąć roślin co tydzień :mrgreen: .
Niestety mojej żonie się to nie podoba, bo akwarium stoi w naszej sypialni i praktycznie muszę ciąć co tydzień.
W UK na ebayu pojawiło się "Mikro" Intermagu http://cgi.ebay.co.uk/ws/...e=STRK:MEWAX:IT tylko nie wiadomo na jak długo wystarczy, bo kolega Amoeba dał o tym cynk na forum UKaps i tamtejsi forumowicze już sobie naostrzyli na nie zęby z uwagi na podobieństwo składu mikro do TPN i przystępną cenę. Sam zamierzam kupić, bo moje CSM+B niedługo się skończy, a ze szwagrowych wynalazków nic lepszego tutaj nie ma.

dariuszk24 
Poznaje temat

wiem widzialem to mikro ale jakos zawsze szedlem pod prad i kontynluje dalej krucjate naszego kolegi Kekona, sam kombinuje z mikro i makro z roznymi efektami .
wszystkie metody nawozenia maja to do siebie ze mozna je sprowadzic do wspolnego mianownika .
to znaczy tnij rosliny najnizej jak mozesz ,bedziesz mial wiecej odpoczynku pomiedzy zniwami :mrgreen: :mrgreen: .
moja zona tez marudzi ze to nieladnie wyglada i takie tam babskie duperele ,a wtedy ja delikatnie pytam :czy mnie interesuje to z kim ,o czym i co robisz na "Naszej Klasie ",a potem bloga cisza. :mrgreen:

spider72 
Moderator

Cytat:
moja zona tez marudzi ze to nieladnie wyglada i takie tam babskie duperele

Mów do mnie jeszcze :lol: .

"To po co tyle nawozisz jak ci się nie chce ciąć" :lol: - ulubiona odzywka mojej żony.

Amoeba
Zainteresowany tematem
Amoeba

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010   

spider72 napisał/a:
tylko nie wiadomo na jak długo wystarczy, bo kolega Amoeba dał o tym cynk na forum UKaps i tamtejsi forumowicze już sobie naostrzyli na nie zęby

No prosze, obgaduje zone ktora za duzo marudzi a tu prosze, tak za moimi plecami ... :mrgreen:

spider72 
Moderator

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

Chyba się starzeję i zaczynam plotkować jak stara baba :lol: .

lysyjas 
Początkujący

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

Czesc wszystkim
Jakby ktoś miał na zbyciu ludwigie cube, blyxe,rotala ratundifolie to zgłaszam sie na ochotnika
:mrgreen:
Pozdro dla wszystkich rodaków

spider72 
Moderator

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

Raczej długo nie będziesz musiał czekać, bo to wszystko chwasty.
Niestety najbliższą przycinkę blyxy mam już zaklepaną, ale u innych też rośnie jak chwast z tego co wiem.

Odpowiedz do tematu