STRONA GŁÓWNA   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Zaloguj   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Poprzedni temat :: Następny temat
Wapń
Autor Wiadomość
dmz
Początkujący

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   Wapń

Witam,
od jakiegos czasu rosliny prawie nie rosą, młode listki heteranthery są prawie białe, jak przy braku zelaza. ale... żelazo podaje z plynnego nawozu z akwanawozy.republika.pl (jest w nim potas)
fosforanpow jest pod dostatkiem (mierzone testem i jest poza skalą),
azotany to samo. grubo powyzej 30mg/litr
potas podawany ze wspomnianego nawozu + k2so4 do poziomu okolo 30 ppm.
magnez tez jest sypany [na oko wyjdzie z 10ppm] raz na 2-3 dni. na pewno jest gopowyzej 20ppm.

po podmianie roslinki (heteranthera) stają sie na jakis czas [kilka dni] zielone po czym znow bieleją i przestają bąblować.
w akwa jest juz acla tablica mendelejewa, oprocz wapnia -tego nie podaje, ktory jest teoretycznie w kranowie.

64l, oswietlenie 1w/L (niskie 35 cm akwa), co2 bimber na max. (krewetki ledwo daja rade.) woda kran. ph 7. twardosci nie znam.

z tego ze niedobory widac po mlodych lisciach wnioskuje ze to jakis pierwiastek niemobilny, czyli jeden z tych:
bor [jest w mikro plynnym]
wapń - teoretycznie w kranie, nie podaje
miedź - [jest w mikro plynnym]
żelazo - [jest w mikro plynnym]
mangan - [jest w mikro plynnym]
siarka - jest w k2so4 i mgso4

objawy tez mi pasują do niedoborów wapnia.

"Mało prawdopodobne przy wodzie kranowej. Przyczyną może być nadmiar potasu. Uszkodzenie stożków wzrostowych. Żółknięcie, bielenie brzegów liści. Mniejszy rozmiar liści. Liście pogięte, zniekształcone. Młode łodygi giną. Zahamowany wzrost. Skrócone międzywęźla."
za: http://ilkus.net/~triamond/objawyniedoborow.html

Czy dobrze wnioskuje?
Pozdrawiam
Dmz

dariuszk24 
Poznaje temat

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   o

czy uzywasz czystej wody kranowej ,czy RO
jesli uzywasz kranowy podaj jakis link do twoich wodociagow .
niekoniecznie moze ci brakowac wapnia ,moze to byc rownie dobrze brak lub nadmiar wielu innych np.nadmiar fosforu(poza skala jak podajesz) w porownaniu do innych skladnikow moze powodowac niedobory mikro skaldnikow ,ale najpierw odpowiedz na pytanie.

Deliquent 
Poznaje temat
Konrad

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   

dmz mam identyczny problem jak Ty... bieleja mi rosliny przy nawozeniu EI tez zastanawiam sie nad wapniem i przy okazji chcialbym zapytac czy moge podnies zawartosc Ca, gipsem budowlanym?? czy musi to byc inny gips??

Bartek 
Moderator
Niezależny

A moim zdaniem powinniście podnieść K a obniżyć NO3, a przy okaji PO4.
I nie są to żadne niedobory wapnia.

dmz
Początkujący

hmm. woda jest kranowa, linku do wodociagó nie mam. warszawa, ursynow. nawet nie wiem czy wodociagi prowadza jakies statystyki.

k2so4 sypie niemalze łyzkami wiec cieżko by bylo o niedobory potasu. mg tez jest. sprobuje z Ca. mam krede wiec dodam i zobazymy. gips tez podobno sie nadaje.
mikro jest lane tez sporo wiec nie ma mowy o niedoborach mikro.

jak ten wapn nie da rady to juz nie wiem co.
wszystkie pierwiastki leje w nadmiarach oprocz wapnia. dodam tego i dam znac napewno.

dariuszk24 
Poznaje temat

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010   o

dmz ze stacji uzdatniania wody widze ze masz tylko 5mg/l magnezu ,a wapnia masz ok 150mg/l
tak ze nie wiem skad przychodzi ci do glowy brak wapnia .i skad wiesz ze masz magnez bo w twoich nawozach jest go baaaardzo malo (tyle co nic )
posluchaj rady Bartka obniz NO3 do 10-max20mg ,a po4 do 2mg .a pozniej kup sobie jak nie masz MgSO4*7H2O(w aptece najllepiej )i oblicz sobie z kalkulatora ile masz go wsypac do twojej objetosci akwa ,aby ci wyszlo wartosc minimum Ca-Mg 5:1 , bo narazie twoja wartosc wapnia do magnezu wynosi 30:1 i tu jest problem.Niedobor Magnezu.

dmz
Początkujący

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010   

dariuszk24, mgso4 sypie osobno. i raczej nie sypie go malo.choc zwieksze dawke i sprawdzimy. rybek jeszcze nie ma, to eksperymentuje do oporu. prawie na łyzki ;]

a skąd mi przyszedl do glowy brak wapnia? a no stąd ze wapn jest jedynym niemobilnym pierwiastkiem ktorego nie dodaje do akwarium. wszystko sie rozbija o niemobilne, bo porażone są młode liscie i pędy. stare są w lepszej kondycji.

z opisow niedoborów do ktorych linkuje oficjalnie ten serwis, mozna wywnioskować ze to włąsnie wapn. dodalem troche i poczekam pare dni. mgso4 dodaje co 2-3 dni razem z potasem.

chyba ze niedobor magnezu powoduje brak przyswajania wapnia i mlode liscie sie przez to nie rozwijają. 'transakcja wiązana'... trzeba sprawdzic, zwlaszcza ze mg w mgso4 chyba wcale tak duzo nie jest. dobrze mysle?

spider72 
Moderator

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010   

Może jednak dajesz, za mało mikro, bo makro raczej nie brakuje patrząc na Twoje wypowiedzi, natomiast nigdzie nie znalazłem ile mikro podajesz, oprócz tego, że podajesz.
No i CO2 zawsze brakuje :mrgreen: :razz: .

... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

dmz
Początkujący

spider72, może cos w tym jest. boje sie przeginac z mikro bo sie zacznie bonanza z glonami. narazie ide w zaparte i po kolei szukam kazdego z pierwiastka po ktorym rosliny ruszą. nie chce zmieniac metodologii bo w zyciu nie dojde o co chodzi. powoli zwieksze mikro. co2 dymi prosto w filtr az milo, wiec niedoborow wegla nie powinno byc. no nic, zobaczymy.

pozdrawiam
ps. aha. wczoraj zwiekszylem magnez, ale poki co znaczacych zmian nie ma.

spider72 
Moderator

Masz 1W/litr, więc z tym węglem to różnie może być.
Jak mówisz, że CO2 jest ok i makro jest w porządku, to lej mikro w ilości 0.3ppm Fe na tydzień, na początek i nic nie powinno się stać.
Mg wystarczy 5-10ppm na tydzień.

... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

dmz
Początkujący

hehe, to Mg mi starczy już. na bank. dociągnąłem do 10 mg/l, efektu jak na razie brak.
mikro zwiększę dziś przed zgaszeniem światła.

no i chyba szykuje się modernizacja instalacji co2 jednak :) boje sie tylko o krewety, bo 4 mi padły ostatnio jak mocniej pierdziało :D

dziś zapodam więcej mikro i jutro po pracy dam znać. :wink:

pozdrawiam
dmz

dmz
Początkujący

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   

witam ponownie.akwarium po zwiększeniu Mg ciut lepiej.

dziś zwiększyłem potas do 30 ppm. raczej nie wystąpi niedobór Ca i Mg jeszcze długo. NO3 i PO4 tez od groma wiec makro jest w komplecie.
CO2 bez zmian. bimbrownia dmucha prosto we wlot filtra 2-3 bąble na sek.
Jeśli wyjdzie ze rośliny dalej stoją, to zwiększę mikro.

planowana kolejność działań chyba prawidłowa?

pozdr
dmz

spider72 
Moderator

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   

Zamiast tyle pisać, to lepiej pokaż ogólne zdjęcie zbiornika, bo to czasem mówi więcej niż tysiąc słów :smile: .

dmz
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010   

racja.choc akwa będzie przenoszone jutro do innego mieszkania wiec pewnie restart, chyba ze wode w baniakach wezme. poki co, walczę do końca :D

Deliquent 
Poznaje temat
Konrad

wiesz mialem problem jak Ty i powiem szczerze ze to napewno nie wapn, u mnie podanie mikro pomaga:))

dmz
Początkujący

rano dodałem trochę mikro (akwa do wieczora nie świeci). co do makro to u mnie azotu jest tyle ze można już w tym lonty maczać.
Mg dodane, PO4 jest taki nadmiar ze zacznie świecić zaraz ;D.
Jeśli nie wapń to znow zostaje potas. Po wczorajszej końskiej dawce, dzis z rana widzialem malutkie młode listki na małym heniu.

zobaczymy co wieczorem będzie jak odpale swiatlo. może się uda wrzucić fotkę ;]

Odpowiedz do tematu