Koteczek cierpliwości wszystko w strachu robię żeby błędów nie popełniać a i tak je popełniam Roślinki trafiłem dobrej jakości tylko raz mi się tak udało Jeszcze tylko oświetlenie muszę poprawić za słabe, no i trawnik jakiś wychodować glosia nie chce rosnąć może słaba była
Po dłuższej nieobecności stan baniaka nie najlepiej, nitki, nitki, pełno nitek CO2 ferplastu pada jak kawka :/ co do nawożenia już sobie poradziłem i staram się utrzymywać stałe parametry NO3 i PO4 ale teraz widzę braki CO2
Ulvhedin, poszukaj punktu P.poż. lub z gazami przemysłowymi u siebie i zapytaj się ile kosztuje u nich butla CO2.Ja swoją kupiłem za 130pln. w wawce i reduktor za 65 zeta.Nie wierzyłbym,że ktoś sprzeda (wyśle) butle nabitą bo to strach więc może dojść jeszcze koszt nabicia butli ok. 10 zeta i koszty wysyłki.
Rozumiem że drogo tylko chodziło mi o to co potrzebuję jeszcze oprócz tego ale już znalazłem fajnie rozrysowany schemat butlę najtańszą za 140 znalazłem, do tego jak doliczy się inne potrzebne akcesoria robi się kwota a z tym punktem to musiałbym jeszcze poszukać ale potrzebuję już na gwałt teraz bo ten ferplast jest na wyczerpaniu ostatnio stale z nim jakieś problemy są, ciągle się zapycha wodą z bąblomierza
No ok pomijając już kupno sprzętu, czy kupować też dyfuzor czy mogę to podpiąć pod ten mieszalnik ferplastu ??
a to się nada pomijając już cenę :/ blisko mam bo jedyne 30 km a i bym się dowiedział gdzie nabić butlę przy okazji bo szukałem u siebie punktu p.poż to jeste jeden jutro zadzwonię i wypytam ale z gazami jest już gorzej :/ jutro obdzwonię co i jak
To już masz kompletny zestaw a i cena nawet przyzwoita bo jak właśnie policzyłem to mnie wyniosło ok. 400 zeta tylko jeszcze nie mam zaworka precyzyjnego.
micro codziennie (http://www.akwanawozy.republika.pl/mikro2.html) po 2 ml/200L
natomiast macro
NO3 wcale nie daję bo jest.
PO4 jak widzę niedobór - testy.
K2SO4 - tu co drugi dzień 5 ml/200L ale nie wiem czy to dobrze robię a i do podmienianej wody daję 10 ml
przyznam się ze wstydem, że nie rozumiałem kalkulatora nawozów dopiero ostatnio dotarło do mnie o co w nim chodzi ale to mój opór na wiedzę tym kieruje no i trochę na brak czasu zwalę :/
Wróciłem z pracy i indykator wskazuje mi, że mam niedobór CO2 jutro nie włączę rano 2 x 13W oświetlenia to może tak szybko nie będą wchłaniały hmm
w przyszły tygodniu urlop więc posiedzę nad tym nawożeniem i postaram się wszystko lepiej sprecyzować
Nawet dziś mi przyszło do głowy żeby przestać dawkować micro i ograniczyć macro ale czy to akurat zagłodzi nitki ? albo jeszcze gorzej będzie i wywoła inne badziewie
Zbyszku tylko nie wiem czy ufać temu testowi JBL'a na CO2 bo on wskazuje, że mam mało gazu :/ a mieszalnik na pełnych obrotach ma co przemieszać jeszcze przez pół nocy
Ale tak ten kalkulator nawozów wszystko ok. widzę w nim jak rozrobić nawóz i o ile zmienia on wartość danego pierwiastka w baniaku a ile którego tak faktycznie powinno być ? gdzieś natrafiłem na tego typu info tylko żebym jeszcze pamiętał gdzie, no i żeby nie moja skleroza hehe
zaraz zrobię testy znowu żebym wiedział ile czego przyswajają roślinki
jest nieźle, ale PO4 za niskie w stosunku do NO3, a pH trochę za wysokie.
Ulvhedin napisał/a:
Dodałem dziś nawozu:
NO3 2 ppm
K2HPO4 2 ppm
MG 1 ppm
K2SO4 4 ppm
te ilości dodałeś na objętość baniaka czy na podmienianą wodę NO3 masz dostatecznie wysokie to po co dodajesz jeszcze 2ppm. 1ppm MgSO4 to znikoma ilość, ale nie wiadomo czy musisz w ogóle podawać / to zalezy od składu wody podmienianej / K2SO4 może być mało
No podałem MG bo na liściach są miejscami takie jakby przeźroczyste plamy i z tego co wyczytałem to własnie brak MG może powodować tego typu 'plamy'. dodałem tylko 1 ppm bo nie dodawałem tego wczesniej.
Z tym NO3 to faktycznie mogłem nie dodawać
Potas podałem tylko tyle bo nie wiem tak faktycznie ile go jest a ile trzeba go podawać
Witam, chciałbym się podpiąć po temat Sprawa dotyczy omawianego przez Was Mg: K, z kalkulatora Spidera wynika że tygodniowe "zjadanie" Mg i K jest stosunkowo małe, natomiast z inne źródło podaje że ważne są proporcję tych pierwiastków (np. dla rotali)... To dlaczego należy podawać K aż 15ppm tyg. na odbj. zbiornika?? Przy nawożeniu KNO3 będzie to prowadziło do kumulowania się K w wodzie... i nie będzie można owych proporcji zachować.. Nie wystarczy podawać np. 20ppm k na obj. podmiany?? a głód na K będzie zapokojony z KNO3... a proporcje będą zachowane....
Można tak nawozić??
Że podejrzewam nadmiar potasu to chyba nie muszę mówić
Podawałem przez ostatni miesiąc 20ppm K z K2SO4 po podmianie + PGC (ma K w składzie) + potas z KNO3 i KH2PO4 (ok.8ppm K na tydz...)
Pomógł: 115 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 1324 Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010
zdziebal to co piszesz ma sens, ale to są dwa odrębne tematy. Ja proponuję koledze 15ppm potasu na obj. baniaka, ale zauważ że nie ma praktycznie innych źródeł z dostępem potasu. NO3 jest podawane w znikomych ilościach lub w ogóle. U Ciebie wygląda to zupełnie inaczej, musisz dodawać wszystkie składowe potasu z różnych źródeł które stosujesz. A tak na marginesie, taka dawka 15ppm na tydzień przy zarośniętym baniaku to pikuś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum