też nie wiem gdzie to słyszałeś u mnie też starczało min. na 2 tygodnie.Zamiast bimbrowni mogę polecić inne rozwiązanie węgiel w płynie Easy Carbo stosuje to od 2 tygodni i jest super uważam,że lepsze od bimbrowni.
To nie jest taki głupi pomysł szczególnie ,że drożdże winne do win typu burgund znoszą dużo większe stężenia alkoholu więc dłużej nastawa pochodzi -u mnie np 2-3 miesiące z wystarczającą wydajnością.
Dodatkowo zużywają większą ilość wsypanego cukru , proces ma większą sprawność niż na piekarskich. Ja tam wolę na miodzie gryczanym niż na cukrze....zdrowsze i smaczniejsze wychodzi.
_________________ Mizantrop nihilista....1) nie ma niczego. 2) gdyby nawet coś było, to nie byłoby poznawalne. 3) gdyby nawet było poznawalne, to nie mogłoby być przedmiotem porozumienia między ludźmi.
Kurcze zrobiłam ten bimber, dziś już pojawiły się bąbelki, mało i z przerwami, ale były, po czym nie lecą wcale, dopiero jak potrząsnę butelką to lecą na chwilę i przestają. O co chodzi? Szczelna chyba jest skoro pojawiły się same z siebie,
Daj sobie spokój z bimbrem spróbuj samego EC a zobaczysz,że bimbrem nie warto sobie głowy zawracać Może być ,że jest mu za zimno,zabite drożdże lub nieszczelność.
Albo masz nieszczelność, która ujawniła się gdy wzorsło ciśnienie - stąd początkowe pojawienie się bąbli a potem ich brak; albo z drożdżami było coś nie tak i padły (temperatura, pleśń, coś w wodzie, której użyłaś).
Zazwyczaj w takich przypadkach to jadnak nieszczelność.
Pewnie nieszczelność, a już raz uszczelniałam ;/ Już nie mam pomysłu jak to uszczelnić spróbuję ostatni raz i jak dalej będzie coś nie tak to rezygnuję z tej nieszczęsnej bimbrowni
no to w sumie gicio (dobrze odczekać przynajmniej 24h po użyciu silikonu)
możesz spróbować patentu mniejszej średnicy dziurki w nakrętkach.
trzeba ładnie wywiercić wiertełkiem w nakrętkach otwory ciut mniejsze od średnicy wężyka tak żeby wężyk wszedł ciasno w dziurkę
Odczekałam 24h a nawet więcej ;/ Hehe wchodzi ciasno w dziurkę wręcz miałam ogromny problem go wsadzić w tą dziurkę Teraz lecą bąbelki cały czas, ale bardzo mało ich
Jakie drożdże stosujesz? Jeśli w proszku to 10gram a jeśli w kostce to pasek szerokości 1cm długości dłuższego boku kostki drożdży !
Osobiście polecam 10gram drożdży w proszku.
Stosuje w kostce i dałam 10 gram. Idzie mi jakiś 1bąbel/1-2 sekundy
Działa dobrze, nakręciłam filmik posłałam znajomym i powiedzieli, że tak to ma lecieć, a ja myślałam, że to ma lecieć tak jak z napowietrzacza i temu się mi zdawało, że mało
Bimber to porażka, miałem i szybko nabyłem butle bo jak policzysz koszty to wcale taniej nie wychodzi a regulacji tak naprawde żadnej nie ma i ryzyko wahań PH spore a od tego do krasnali już blisko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum