Witam, planowałem ten zbiornik od dawna i tak oto 26.02.10 udało się w końcu to wszystko wystartować
Roślinki czekające na obsadzenie - niestety lilaeopsis carolinensis dostałem w stanie umierającym z sinicami więc postanowiłem nie sadzić. Zresztą i tak by się nie zmieściło
Zalewanie/sadzenie
Tuż po zalaniu
Dzień po zalaniu
Zbiornik: 30x30x30 OptiWhite 27l
Oswietlenie: DIY - lampa 2x18W
Podloze: Aqua Soil Amazonia
Dekoracje: Manten Stone
Filtracja: Eheim 2213
Ogrzewanie: brak, w przyszłości grzałka przepływowa
Co2: EasyCarbo, w razie potrzeb mam butlę z innego akwarium które w tej chwili jest puste.
Nawożenie: EI, narazie sam potas.
Rosliny:
Weeping moss, Staurogyne sp, Eleocharis parvula, Ludwigia arcuata, Hemianthus callitrichoides, Hemianthus micranthemoides
Zwierzeta:
brak - planuję trochę red cherry kilka otosków, może kilka malutkich rybek...
Jestem jak narazie zadowolony z akwarium, mam nadzieję że w przyszłości będzie tylko lepiej. Krytyka mile widziana, co mogę poprawić - chętnie poprawię.
Świecę narazie pełną mocą 5h dziennie (10-15), zastanawiam się czy tego nie zmienić żeby nie było problemów na starcie, może 6-7h połową mocy?
Witam. Fajnie zrobiłeś to akwarium, szczególnie fajnie wyglądają te roślinki na skale. Jako, że jestem początkujący to nie bardzo wiem co to za roślina. Mógłbyś napisać jaka roślina rośnie sobie na tych skałkach i jak jest przymocowana?
Widzę piękną skałkę tę z lewej strony troszkę nie bardzo pasuje mi ta po prawej w formię słupka ale może jak akwarium zarośnie zieloną masą będzie inny efekt.
Zwłaszcza jak trawniczek zajmie przednią część będzie bajkowy widoczek.
Życzę powodzenia w tworzeniu.
Ps. przydała by się jakaś fotka nie zniekształcająca zbiornik od frontu i troszkę większych rozmiarów
Rzeczywiście, miałem duży dylemat Jak ustawić ten kamień z lewej. Szczerze mówiąc nie poświęciłem za dużo czasu przy wybieraniu kamieni, w domu jak się zastanowiłem nad tym to stwierdziłem że ten kamień najlepiej wygląda w pionie i doda akwarium lekkości. Wyszło jak wyszło, jak dla mnie nie ma tragedii, na żywo wtgląda to lepiej niż na tych zdjęciach, postaram się skorygować wygląd mchem bo inne ustawienie tego kamienia mi do głowy nie przychodzi a bez niego było by jeszcze gorzej Rzeczywiście te fotki zniekształcone wyszły, następnym razem zrobię porządne zdjęcia
Zbiorniczek dość szybko ruszył, zwłaszcza henio mały i duży z kopyta ruszyły Nawożenie z butli plus easycarbo robi swoje Od jutra wkraczam z pełnym EI to dopiero będzie się działo :p
Nowe fotki. Też takie robocze ale mam nadzieję że lepsze
Roślinki ruszyły z kopa Staurogyne jedynie jakoś nie najładniej się prezentuje z bliska i rośnie wolniutko. Weeping też powoli ale ostatnio chyba coś drgnęło i z ciemnozielonej masy puścił jasne 'łapki'
Niestety nie jest idealnie bo trochę glonów się pojawiło ale idzie ku dobremu bo pojawiło się 6 redek i pojawi się chyba więcej. Dramatu nie ma puki co, odpukać.
Cieszę się że akwarium się podoba Mech na dużym kamieniu chyba muszę ciaśniej związać bo leci na boki a nie do dołu. Po krewetki pojadę jak tylko znajdę czas. I chyba ze 3 otoski wpuszczę. Kamień jest tak pochylony żeby w przyszłości na nim mech łapał więcej światła, jak podrośnie to pokombinuję z ustawieniem kamienia. Z parametrami wody jest różnie. Leję ro mineralizowaną aquadur'em ale jeszcze eksperymentuję z tym, zmierzam do GH koło 8 i mniej więcej jest teraz tyle.
Ostatnio baniak przeszedł mały kryzys. Chyba za mocno przyciąłem małego henia i chwilowo zmarniał ale na szczęście wszystko wraca do normy. Redki noszą jajeczka więc niedługo mam nadzieję że pojawią się maluchy
Fotka ogólna baniaka taka mocno ćwiczebna bo zauważyłem że aparat ładniej oddaje kolory gdy w pokoju jest zapalone światło - mniej 'przepalone' zdjęcia wychodzą. Szkoda że fotograf ze mnie kiepski...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum