Przeróbka pokrywy

Postprzez kepper » Pt 20 sty, 2006

no tak ... tylko że z oprawkami jest jeszcze później niemała zabawa... w którą ja z przyczyny całkowitej niewiedzy nie chcę się bawić... A taki kupny panel można odrazu zainstalować w akwarium... No i jeszcze jedna sprawa łatwiej jest zainstalowac coś takiego w zbiorniku np. sylikonem ...

Przy specyfikacji tego panelu (oprawki ) podają moc 13W i teraz właśnie niewiem czy dotyczy to świetlówki już zainstalowanej w środku czy jest to ogólne ograniczenie tego urządzenia, zorientowanych prosze o radę i odpowiedź ...

Dodatkowo jakiej długości świetlówki muszą być zeby pasować do tego panelu ... ??

Pozdrawiam Mateusz
kepper
Początkujący
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 17 sty, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jacek Petryszak » Pt 24 lut, 2006

Mam pokrywę 80x35 są tam świetlówki 2x18W chciałbym tam dorzucić takie jeszcze 4 (na akwarium 140l, 0,8W/l). Planuję wyciąć tą belkę która jest w środku, przedłużyć z niej kable, i swobodnie założyć w sumie 6 świetlówek z tyłu pokrywy.
Co wy o ty myślicie?
Jacek Petryszak
Stały bywalec
 
Posty: 320
Dołączył(a): So 20 sie, 2005
Lokalizacja: Lublin
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez vasteq » Pt 17 mar, 2006

a ja mam inne pytanie. Mam akwa 70x35 i chce do niego zdobyć pokrywe. Jedyna pokrywa o zblizonych wymiarach to 70x34... o 1cm za wąska. Czy zaryzykować i kupić tą pokrywe, a potem może jakoś ją przerobić?
Avatar użytkownika
vasteq
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył(a): Pt 22 lip, 2005
Lokalizacja: -=POZNAŃ=-
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jacek Petryszak » So 18 mar, 2006

Normalnie Ci nie wejdzie, więc jak chcesz ją przerobić?
Jacek Petryszak
Stały bywalec
 
Posty: 320
Dołączył(a): So 20 sie, 2005
Lokalizacja: Lublin
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez vasteq » So 18 mar, 2006

no teraz juz wiem ze nie da jej przerobić, bo wykonana jest z PCV a z tego co wiem to nie jest materiał dobry do odkształcania plastycznego na gorąco :(
Avatar użytkownika
vasteq
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył(a): Pt 22 lip, 2005
Lokalizacja: -=POZNAŃ=-
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jacek Petryszak » So 18 mar, 2006

Może sam zrób pokrywę?
Jacek Petryszak
Stały bywalec
 
Posty: 320
Dołączył(a): So 20 sie, 2005
Lokalizacja: Lublin
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez vasteq » So 18 mar, 2006

pytanie tylko z czego mam to zrobić i w jaki sposób :?:
Avatar użytkownika
vasteq
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył(a): Pt 22 lip, 2005
Lokalizacja: -=POZNAŃ=-
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jacek Petryszak » N 19 mar, 2006

Z jakichś płyt plastikowych, jakie uda Ci się kupić, potem je skleić, zrobić otwór z góry (zdejmowany), jakieś podpórki (abo pokrywa nie opadała za bardzo). Jeśli pokrywa ma być duża to można zainstalować jakieś wsporniki, wzdłuż czy wszerz. Do pokrywy DIY można dodawać mnóstwo bajerów.
P.S. Pokrywę można okleić okładziną drewno-podobną.[/img]
Jacek Petryszak
Stały bywalec
 
Posty: 320
Dołączył(a): So 20 sie, 2005
Lokalizacja: Lublin
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez vasteq » N 19 mar, 2006

@mariuszek właśnie przesłał mi całą instrukcje jak zrobić taką pokrywe i mam nadzieje ze z jego pomocą uda mi sie coś sklecić, za co mu bardzo dziekuje.
Avatar użytkownika
vasteq
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył(a): Pt 22 lip, 2005
Lokalizacja: -=POZNAŃ=-
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jacek Petryszak » N 19 mar, 2006

Czy możesz mi też przesłać, taką instrukcję, może mi to coś rozjaśni.
jacus_gucio93@autograf.pl
Jacek Petryszak
Stały bywalec
 
Posty: 320
Dołączył(a): So 20 sie, 2005
Lokalizacja: Lublin
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez depciak » N 02 kwi, 2006

Intersuje mnie co robicie z tymi dlawikami starterami itp które sa w orginalnych pokrywach w tym hm... "korytku" a którego niszczycie bo zajmuje miejsce. Zastanawiam cie gdzie to wszycho wrzucić czy zronic jakas mala szafeczke ale znowu jak bede musiał ściąnać pokrywe to przenosic ta szafeczke itp hm.... jak macie jakies ciekawe rozwiazanie to prosze o pomoc nio i jak sobie poradzialiście ztym.Pozdrawiam
depciak
Początkujący
 
Posty: 23
Dołączył(a): Wt 07 mar, 2006
Lokalizacja: Zielona Góra
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez RobertElk » N 02 kwi, 2006

Witam.
Ja swoją pokrywe wykonałem ze spienionego PCV. Robiłem to rok temu i popelniłem najwiekszy bląd przy jej budowie, ze zalozylem tam świetlowki t8. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. W tej chwili mam 4x58 watt t8 + 3x80 watt t5 + 2x18 watt t8. Czyli 508 watt na akwarium 400 litrów. Możliwośc zalączania światła jest bardzo duża.
Dlaczego błąd? Otóż świetlówki t5 w moim przypadku dają zdecydowanie wiecej swiatla i co za tym idzie swiatlo dociera duzo glebiej do dna... Ceny świetlówek tez juz nie są tak wysokie jak kiedyś. Bardzo ładnie świeci zestaw świetlówek aqua medic planta i ocean white. Jeśli komuś malo światła moze się pokusić o świetlówki osram - wyszły jakieś nowe o temp. barw 8000 k.
Reasumując. Gdybym dziś budował pokrywę, zrobiłbym to na t5.
Pozdrawiam
RobertElk
Początkujący
 
Posty: 44
Dołączył(a): So 08 sty, 2005
Lokalizacja: Ełk
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez vasteq » Śr 12 kwi, 2006

to ja juz moze tutaj zapytam (nie bede zakladal nowego tematu). Mam akwa 25L i pokrywe z jedną żarówką. Chcialbym ją przerobić tak zeby umiescić tam jakieś swietlówki. Jedyne co tam wejdze to swietlowki 8 watowe....Czy mozna znalezc jakieś stateczniki elektroniczne na 2x8W ? Czy musze do tego uzyc dwa sateczniki? Lub moze wykorzystać taką swietlówkę jak na tej aukcji, ma 1700lumenów...
http://(link).pl/show_item.php?item=96 ... s%C5%82any.
... ale jakie do niej oprawki zastosowac ,i jaki statecznik? Czy ktoś też ma podobny problem? Ostatnim rozwiazaniem bylo by kupienie żarówki na Gwint E27, o barwie 6400K, i 1350lumenów.
Avatar użytkownika
vasteq
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył(a): Pt 22 lip, 2005
Lokalizacja: -=POZNAŃ=-
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez RobertElk » Śr 12 kwi, 2006

Witam.
Uzycie świetlówek master PL-L to chyba najlepsze rozwiazanie. Poszukaj w aqva-light co Ci najlepiej pasuje. Są różne barwy światła i swietlówki zaczynają się od 18 watt.
Co do statecznika... Mimo, iz ostatnio krytycznie wypowiadałem się co do uzywania elektroniki ze świetlówek kompaktowych, to w tym przypadku do zasilania użyłbym chyba takiego statecznika. Jeśli zdecydujesz się jednak na statecznik elektroniczny, to najtaniej kupisz na (link).
Tu jednak uzyłbym elektroniki z żarówki nie bawiłbym się w żadne trzonki do tych świetlówek. Zalutowałbym przewody bezpośrednio na żarówkę i dodatkowo założył koszulkę na przewody.
Ps. takie świetlówki kupisz tez w sklepie i mozliwe, że wyjdzie taniej, gdyz unikasz kosztów przesylki.
Pozdrawiam
RobertElk
Początkujący
 
Posty: 44
Dołączył(a): So 08 sty, 2005
Lokalizacja: Ełk
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Aku » Wt 06 cze, 2006

Witam.Wreszcie się zabrałem za przeróbkę mojej pokrywy (2x20W;0.4W/l) i doszedlem do wniosku, że nie warto rozbierać korytka i wrzucac tam nowej swietlowki, tylko może na przód wrzucić dodatkową (3) swietlówkę(20W)... Ale znowu pomyslalem ze lepszym rozwiazaniem będzie doczepienie 2 żarówek energooszczednych po obu stronach z przodu... Można zamontowac np. 2x14W ....... i tu nasuwaja sie pytania...
:arrow: Czy takie rozwiazanie z żarówkami będzie lepsze niż 1 dodatkowa świetlówka ?
:arrow: Jeżeli tak, to jakie żarówki polecacie i o jakich widmach światła
:arrow: A moze coś innego zamiast energooszczednych?

Z góry dzieki za odpowiedzi

A oto schemat :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Aku
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pt 02 cze, 2006
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Rosiak_Rad » So 01 lip, 2006

vasteq napisał(a):pytanie tylko z czego mam to zrobić i w jaki sposób :?:

Będę robił pokrywę na swoje akwarium. Z tego, co zdążyłem się zorjętować, to nadaje się do tego cellu spienione PCV, troszkę karnisza PCV, pleksi i narzędzia. O stateczniku itd. nie wspomnę. Jest to dla mnie dziewicza gałąż produkcji chałupniczej i sam poraz pierwszy będę się w to bawił. Nie wygląda to strasznie.
Jedynie kasa. Statecznik na 4x24w T5 ok. 110 zł plus cała reszta między 300 a 400 da się ponoć zrobić.
Rosiak_Rad
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn 26 cze, 2006
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez JaroW » N 23 lip, 2006

Czesc
Przedstawiam wam moja przerobke pokrywy do akwarium typu FALA 240L
Poniewaz kazda pokrywa org. nie ma za duzo swiatla to kazdy jakos doklada dodatkowe lampy.Ja zastosowalem sie tez do tego i najpierw kupilem statecznik elektorniczny na 4 swietlowki 30W.
Obrazek

Nastepnie zakupilem od firmy LUXIMA 2 reflektor 2szt na rury 30W,ktory posiada wbudowany odblysnik..
Obrazek
Obrazek

po podlaczeniu tego wszystkiego wyglada to tak--->>> :lol: :lol: :lol:

Obrazek
Obrazek
na swietlowki dolozylem takze odblysniki jak widac na fotce.
Jedna z lamp ustawilem celowo pod skosem aby zostawic wiecej miejsca do podawania pokarmu.
Avatar użytkownika
JaroW
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 01 lut, 2004
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Moja pokrywa.

Postprzez Paweł G. » Śr 18 paź, 2006

Zrobiłem ją ze sklejki w moim warsztacie.
Została pomalowana 3-krotnie lakierem wybitnie ekologicznym na bazie wody.
Statecznik zamocowałem z tyłu pokrywy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Paweł G.
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył(a): So 18 cze, 2005
Lokalizacja: Prabuty
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Paweł G. » Śr 18 paź, 2006

Inne zdjęcie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Paweł G.
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył(a): So 18 cze, 2005
Lokalizacja: Prabuty
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Erydka » Śr 01 lis, 2006

vasteq napisał(a):@mariuszek właśnie przesłał mi całą instrukcje jak zrobić taką pokrywe i mam nadzieje ze z jego pomocą uda mi sie coś sklecić, za co mu bardzo dziekuje.



Czy ja tez mogę prosić o tę instrukcję? erydka@wp.pl :roll:
Heh tylko jakiegoś elektryka muszę znaleźć bo jak rozpocznę kombinowanie z kabelkami to może się to skończyć tragedią... :? [/list]
Erydka
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 13 wrz, 2005
Lokalizacja: Rzeszów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam - DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość