Otwarty czy zamknięty zbiornik ?

otwrty czy zamkniety

Postprzez macek.g » Wt 21 lis, 2006

witam czy to dobry pomysl : oswietlc 150 dlugie akwa dwiema 150-siatkami po bokach i na srodek 70w? czy raczej za duzo?
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez pizmak38 » So 25 lis, 2006

wada otwartego - kurz osiada na tafli wody
pizmak38
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 25 lis, 2006
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez 100P » Wt 28 lis, 2006

wada otwartego - kurz osiada na tafli wody
- nie wiem jak inni ale ja bym się tą wypowiedzią nie sugerował
witam czy to dobry pomysl : oswietlc 150 dlugie akwa dwiema 150-siatkami po bokach i na srodek 70w?
ja właśnie zamówiłem 2x150W dla mojego akwa 150x50x50. Jutro lampy będą u mnie IMo powinno wystarczyć jak się je dobrze rozmieści
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
100P
Znający temat
 
Posty: 1083
Dołączył(a): So 17 wrz, 2005
Lokalizacja: Lipno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Mariusz Miśtak » Wt 12 gru, 2006

macek.g napisał(a):moje wymiary to 150x50x60wysokosc


Zabiłeś mnie tym postem :D :lol:

Co do kurzu na powierzchni to bez przesady. Jeżeli filtracja jest wydajna to nie powinno stanowić to żadnego problemu.
Avatar użytkownika
Mariusz Miśtak
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 844
Dołączył(a): Śr 27 sie, 2003
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez SzuchA//Marcin » Pt 12 sty, 2007

Ja miałem otwarte przez pewnien czas. I chce powiedziec ze niektóre rosliny jak wróciłem z wakacji to mi siegały do podłogi (rodzice tylko wode laili i nawozy dawali...)
Moim zdaniem otwarte ma stosunkowo wiecej + niz minusów których jest moze z 5.
Teraz bede reaktywował swoje HQI (2x70W) tyle ze musze kupić nowe żarniki, i pytanko czy sylvani czy osrama byscie mi polecali?? (akwa 120x50x40)



Pozdro dla wszystkich!!!!!!!!!!!!!!!!!
SzuchA//Marcin
Początkujący
 
Posty: 43
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez horpyn » Cz 08 lut, 2007

Witam szanownych forumowiczów, chciałbym się dowiedzieć co z oświetleniem tych 150cm szkiełek, właśnie takie posiadam i nie wiem także czy 3x70w czy może 2x150, nie chcę więcej coby za mocno nie sponsorować zakładu energetycznego. Może ktoś już oświetlił takie akwa, jeśli tak to z jakim skutkiem.
Pozdrawiam.
horpyn
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 06 lut, 2007
Lokalizacja: Podlaskie
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez potargany » So 10 lut, 2007

Witam Forumowiczów. Uważnie przeczytalem wątek na temat otwartego akwariu i lamp HQI. Spodziewam sie niedługo zbiornika 200 x 50 x 60 wys. Akwarium bedzie z kominem i filtracja sumpowa..typ zbiornika roślinne z roślinami Moje pytania dotyczą:

- czy przy otwartym zbiorniku , nie bedzie zbyt głośno słychać wody przelewającej sie do komina

z oświetleniem chciałem sie wzorować na obudowie z Argusa Wołów, tam widzialem lampy POWERLUG i kupiłem 3 takie lamby 150 W , solidnie zrobione, szczelne i waga całej lampy to ok 6 kg szt.

- jakie żarniki proponujecie, myślalem o ustawieniu 5200 k 10000 k 5200 k
mam nadzieje ze wystarczą 3 takie lampy na mój zbiornik. Jeśli mielibyście jakieś propozycje lub jakies projekty co do zamontowania takich lamp nad zbiornikiem, to byłbym wdzięczny
potargany
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn 05 lut, 2007
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez doozers » Pn 19 lut, 2007

Po co Ci 10k K żarnik do akwa roślinnego?
To jest barwa aktyniczna do raf i morszczyzny.
Jak chcesz jeden żarnik chłodniejszy to kup 6500K np. Venturi.


Pozdrawiam,
Jacek
doozers
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 09 gru, 2004
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Gregory » Wt 12 cze, 2007

Jeśli chodzi o oświetlenie uważałbym na T5, ponieważ dużo bardziej się nagrzewają, jeśli obudowa jest szczelna to latem mogą podgrzac wodę sporo ponad 30st.C.

Co do HQI to wiele problemów było już poruszonych. Nie bagatelizowałbym problemu parowania wody i jego skutków (koniecznośc dolewania wody z filtra RO, realne zagrożenie grzybem na ścianach przy słabej wentylacji pomieszczenia), dobór ryb które by nie wyskoczyły z akwarium (u mnie wyskoczyły brzanki, kosiarki, bocje, neonki) oraz problem punktowego oświetlenia

Według mnie najlepszym oświetleniem dla młodego adepta sztuki akwarystycznej pozostaje tradycyjna świetlówka T8, HQI zalecałbym bardziej doświadczonym akwarystom, oświetlenie T5 bym raczej odradzał (zbyt przeceniana bywa tu zaleta większego strumienia światła w przeliczeniu na 1Wat mocy świetlówki)

A tak w ogóle to zaplanowałbym najpierw oświetlenie a dopiero póżniej dobierałbym wielkośc akwarium.

Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Gregory
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr 23 mar, 2005
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez kulajson » N 07 paź, 2007

czy ryby nie beda wyskakiwac przy otwartym zbiorniku?
kulajson
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył(a): N 16 wrz, 2007
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez powerplus » Wt 11 gru, 2007

Odświerzając troche temat chciałbym się zapytać czy HQI 70w Da rade równomiernie oświetlić zbiornik 80x30 i czy na 80 l brutto nie bedzie to za dużo swiatła? I jeszcze jedno pytanko jak ustawić lampę żeby nie dawała po oczach a dobrzę się oglądało akwarium?
Avatar użytkownika
powerplus
Poznaje temat
 
Posty: 67
Dołączył(a): N 05 lut, 2006
Lokalizacja: Płock
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez doozers » Wt 08 sty, 2008

powerplus napisał(a):chciałbym się zapytać czy HQI 70w Da rade równomiernie oświetlić zbiornik 80x30

Jak powiesisz wysoko, ok 40cm nad akwa to tak.

powerplus napisał(a):i czy na 80 l brutto nie bedzie to za dużo swiatła?

Raczej nie zważywszy że trzeba wysoko powiesić
a to powoduje duże straty światła.

powerplus napisał(a):I jeszcze jedno pytanko jak ustawić lampę żeby nie dawała po oczach a dobrzę się oglądało akwarium?


Ustawić trzeba zawsze poziomo do lustra wody :)
Żeby nie dawała po oczach, to trzeba głęboką osłonę zrobić
albo można płytszą "kratkę" z pasków blachy tak jak
to jest robione w fabrycznych oprawach na 4 świetlówki.

Pozdrawiam,
Jacek
doozers
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 09 gru, 2004
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez bigi45 » Śr 23 sty, 2008

Tez sam bardzo chcialem miec lampy HQI ale wkoncu stwierdzilem ze takie rozwiazanie jak dla mnie ma zbyt wiele wad. Przede wszystkim wyskakujace rybki i bardzo mocne parowanie wody.

Wiele osob tez pisze, ze dzieki wiszacym lampom maja latwiejszy dostep do akwa. Przeciez jak sie ma odpowiednia obudowe na swietlowki to rowniez nie ma problemu z dostepem do akwarium. Wystarczy ze pokrywa ma zawiasy i mozna podniesc 3/4 jej gornej czesci. Dostep wtedy jest rowniez bardzo dobry.
bigi45
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył(a): N 04 lip, 2004
Lokalizacja: Poznań
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Trivet » So 12 kwi, 2008

Witam.
A co myślicie o HQI 70W do 54litrów?? Czy to ma sens??
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Trivet
Poznaje temat
 
Posty: 85
Dołączył(a): Pt 14 mar, 2008
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jerdezz » So 12 kwi, 2008

Trivet napisał(a):Witam.
A co myślicie o HQI 70W do 54litrów?? Czy to ma sens??
Pozdrawiam.


Przesada 3x18 to już masz ponad wat na litr
Avatar użytkownika
Jerdezz
Stały bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): Pn 01 lis, 2004
Lokalizacja: Kępno Wielkopolska
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez yorki111 » Cz 24 kwi, 2008

witam !
mam problem a nawet dwa ;)

1. na akwarium 500l o wymiarach 200x50x50 lepiej zastosowac 4x70W , 2x150W + 1x70W czy moze 2X150W ?

2.na takie akwarium butla CO2 ile kg?

pozdrawiam ;)
Avatar użytkownika
yorki111
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył(a): So 27 paź, 2007
Lokalizacja: Zalew
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jerdezz » Cz 24 kwi, 2008

yorki111 napisał(a):witam !
mam problem a nawet dwa ;)

1. na akwarium 500l o wymiarach 200x50x50 lepiej zastosowac 4x70W , 2x150W + 1x70W czy moze 2X150W ?

2.na takie akwarium butla CO2 ile kg?

pozdrawiam ;)


1. - Ja bym dał 4x70

2. -6kg byłoby ok.
Avatar użytkownika
Jerdezz
Stały bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): Pn 01 lis, 2004
Lokalizacja: Kępno Wielkopolska
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez yorki111 » Cz 24 kwi, 2008

oki a czy gdyby bylo 2x150W to byloby niedoswietlone ?
a jeszcze sie tak zapytam co do CO2 ile kosztowalaby taka instalacja CO2 z butla 6kg? to znaczy ile to moze kosztoweac te wszystkie zaworki i inne duperelki :)
Avatar użytkownika
yorki111
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył(a): So 27 paź, 2007
Lokalizacja: Zalew
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Kaz!o » Cz 24 kwi, 2008

Wejdz sobie chocby na (link) i zobacz ile kosztuje:
-butla
-reduktor
-zaworek przeciwzwrotny
-dyfuzor

To jest podstawowy zestaw. Mozna oczywiscie kupowac drozsze reduktory (np Aquamedic), do tego zawor elektrozawor itd

Pozdrawiam
Kaz!o
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt 29 cze, 2007
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jerdezz » Cz 24 kwi, 2008

yorki111 napisał(a):oki a czy gdyby bylo 2x150W to byloby niedoswietlone ?
a jeszcze sie tak zapytam co do CO2 ile kosztowalaby taka instalacja CO2 z butla 6kg? to znaczy ile to moze kosztoweac te wszystkie zaworki i inne duperelki :)

Hej
butla 6kg i do tego ten lub teen zestaw tylko dyfuzor trochę większy bo ten z zestawu jest za mały do akwa 500 litrów.Co do lampy HQI 150w ma promień świetlny do 70/80 cm kiedy wisi 30/35cm nad wodą,bynajmniej tak wyczytałem więc może się mylę. :?:
Avatar użytkownika
Jerdezz
Stały bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): Pn 01 lis, 2004
Lokalizacja: Kępno Wielkopolska
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie, Pokrywy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron