Otwarty czy zamknięty zbiornik ?

Postprzez glon » Pn 20 mar, 2006

jeszcze w temacie ogrzewania - mysle, ze zawsze akwarium bierze najwiecej temperatury z otoczenia. Jesli w pokoju jest cieplo to i woda bedzie ciepla. Malo tego, latem gdy temp. dochodzi do 30 st C jest lepsza cyrkulacja powietrza i lepiej wode chlodzic. Bo ja nigdy nie mialam problemów z zazimna woda ale ze zbyt ciepla to niestety zdarza sie.
glon
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył(a): Wt 27 wrz, 2005
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez filip » Wt 21 mar, 2006

chłodzenie wody za pomocą np wiatraczkow od procesora daje ciekawy efekt w postaci refleksów w akwarium, oczywiście przy założeiu ze mamy lampy HQI.
Avatar użytkownika
filip
Zainteresowany tematem
 
Posty: 190
Dołączył(a): Śr 10 gru, 2003
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez RobertElk » Śr 22 mar, 2006

Witam.
A ja może z innej beczki. Zastanawiałem się nad tym spadkiem temperatury i dla mnie wydaje się jak najbardziej logiczne, że w naturalnym klimacie temperatura wody w nocy też musi nieznacznie spadać.
Większość ciepła pochodzi wszakże ze światła słonecznego. Nie jestem jednak tego pewien. Skalkulowałem to po prostu własnym myśleniem.
Pozdrawiam
RobertElk
Początkujący
 
Posty: 44
Dołączył(a): So 08 sty, 2005
Lokalizacja: Ełk
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez filip » Pt 31 mar, 2006

RobertEłk, niewątpliwie masz trochę racji,trzeba jednak pamiętać ze większość naszych rybci od któregoś pokolenia wstecz jest hodowana w warunkach sztucznych gdzie raczej nikt sobie nie zawraca glowy aby az tak odtworzyć warunki naturalne.

Mam juz lampy - róznica miedzy hqi a kompaktami jest naprawdę spora, na kkożyść hqi oczywiście , tymczasem podam linka gdzie znajdziecie sposób na ciekawą pokrywę/obudowę do lamp HQI DIY - w weekend zabieram sie za tworzenie czegoś podobnego - w razie czego przekaże spostrzeżenia.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=34117&highlight=obudowa

EDIT:

Nasuneło mi się jeszcze jedno pytanie...rychło w czas :D ...
jak jest ze zużyciem energii...mam 2x70W - pytam bo trochę przeraziło mnie tępo w jakim porusza sie licznik :?
Avatar użytkownika
filip
Zainteresowany tematem
 
Posty: 190
Dołączył(a): Śr 10 gru, 2003
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez elfir » Pn 03 kwi, 2006

Ja mam otwarte i bardzo je sobie chwale. Sliczne refleksy na suficie, zadnego problemu z oswietleniem podczas grzebania w zbiorniku.

In minus: wiecej energii elektrycznej na dogrzanie zbiornika zima (mam niska temperature w pokoju - 16-17 stopni). Stad tez zrezygnowalam z labiryntowcow, bo mogly sie przy takiej roznicy temperatur przeziebic i pstrazenic - bo moglyby wyskoczyc.
elfir
Stały bywalec
 
Posty: 408
Dołączył(a): Pn 05 lip, 2004
Lokalizacja: Poznań
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez gregorysum » N 14 maja, 2006

witam tak patrze i słucham

Grzyb ?? ;-)IMO prosta sprawa siedzisz zimą w zamkniętym samochodzie i zaraz ci parują szyby uchylisz okno i para znika , normalne przy otwartym zbiorniku trzeba wietrzyc (jezeli sie niema wentylacji) ale to nic nowego bo robi to każdy mądry dla wymiany powietrza starego na swierze, do wywiania "smrodów" itd a przy okazji wilgoci ulatującej z baniaka prościzna i po co tyle hałasu? a co do pleśni przy oknach to wynik własnie braku wietrzenia bądź rozstrzelnienia okien bo nawet sam człowiek paruje !
gregorysum
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr 23 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Borys » Cz 08 cze, 2006

Szczerze mowiac, to odkad mam otwarte akwarium nie zauwazylem u siebie w pokoju wiecej wilgoci, ani w powietrzu, ani na suficie ;) Takze,ze bylo to odczuwalane to akwarium musialoby byc chyba naprawde duze, u siebie mam lustro wody o wymiarach 80x40,wiec nie jakies male, a jak mowie naprawde nie czuje jakies roznicy miedzy tym jak mialem zamkniete a teraz otwarte. Wiec z tym wietrzeniem pokoju,zeby nie bylo zawilgocen... to czysta bajka, no chyba,ze ktos ma akwarium na pol pokoju i 35'Cw mieszkaniu.
Avatar użytkownika
Borys
Zainteresowany tematem
 
Posty: 203
Dołączył(a): Śr 07 kwi, 2004
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez gregorysum » Wt 13 cze, 2006

HEh ;-)

Na oko to baba w szpitalu umarła,
raczej używa się do sprawdzania wilgotności higrometrów a nie oczu i własnych odczuć...

Sądze że pewnie według twojej teorii : "Wietrzenie to czysta bajka" cała woda która paruje z twojego "baniaka" ulega teleportacji do krainy o nazwie: "wyparowana woda".

Prosze o opowiedzenie mi tej historii o tej wodzie ;-)


P.s Dla pomieszczeń niewietrzonych, nie wentlowanych polecam wietrzenie znam z widzenia przypadki rozwoju pleśni w koncikach okien połaciowych itp (z właszcza w zimie)
różnice temperatur i..... no i woda w postaci lotnej (parujaca) skrapla sie na oknach i pleśń sie rozwija!

A kolega co uważa że to bajki to proponuj aby nie otwierał w pokoju okna przez tydzień :) i poczeka na efekty (aaa i kupi sobie higrometr) przypomne ze otwieranie aby zobaczyc co jest za oknem to również bierne wietrzenie pokoju ;-0

Pozdrawiam
gregorysum
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr 23 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez ben » So 30 wrz, 2006

Dla mnie to jednak wątpliwa przyjemnośc oglądać podwodny świat jak wielka halogenowa żarówa wali ci prosto w oczy!!!!! ja optuje za dysktetnym urokiem toni wodnej w swojej sypialni.
ben
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): N 11 sty, 2004
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Zobek » So 30 wrz, 2006

ben napisał(a):Dla mnie to jednak wątpliwa przyjemnośc oglądać podwodny świat jak wielka halogenowa żarówa wali ci prosto w oczy!!!!! ja optuje za dysktetnym urokiem toni wodnej w swojej sypialni.


Jeżeli jest źle ustawiona to wali po oczach. IMHO jak się dobrze powiesi HQI to nic po oczach nie wali. Nie raz oglądałem takie zbiorniki i robią dużo większe wrażenie niż akwaria z pokrywami.
Avatar użytkownika
Zobek
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył(a): Pt 15 paź, 2004
Lokalizacja: Gliwice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez pigula » Śr 11 paź, 2006

Ja z własnego doświadczenia... popieram akwaria odkryte. Miałam w swoich 240 l. pokrywę (zwykłego Wromaka) i cholery dostawałam za każdym razem, gdy trzeba było coś w baniaczku poprawić, dolać, wylać itd.
Od dłuższego czasu mam 2 belki Atmana DR (są postawione na krawędziach szyb)... na 100% łatwiej jest coś przy baniaczku zrobić. Jedną zimę mam za sobą, grzyba nie zauważyłam... zwiększonej wilgotności raczej też nie...
Odkryte akwarium IMHO atrakcyjniej wygląda. :)
Avatar użytkownika
pigula
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): Wt 26 kwi, 2005
Lokalizacja: Piaseczno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez grubcio » N 05 lis, 2006

witam, myślę o około 300-400 L. I też się zastanawiam na tym, czy otwarty, czy też zamkniety. Koszty oświetlenia mniej więcej podobne, jak się weźmie pod uwagę, że przy zamkniętym dochodzi koszt zrobienia pokrywy. Ale nie o tym. Aby wziąć wszytskie za i przeciw chciałem zapytać, czy przy otwartym nie lecą muchy i inne owady do wody. Akurat u mnie w domu w lecie jest b.dużo małych muszek. Wiadomi światło i będą się lgnąć do tego. Większość też pewnie powpada do akwa. Co o tym sądzicie, czy może to zaszkodzić rybom i wodzie.
grubcio
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt 28 mar, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Bartosz Grela » N 05 lis, 2006

grubcio napisał(a): czy przy otwartym nie lecą muchy i inne owady do wody. Akurat u mnie w domu w lecie jest b.dużo małych muszek. Wiadomi światło i będą się lgnąć do tego. Większość też pewnie powpada do akwa. Co o tym sądzicie, czy może to zaszkodzić rybom i wodzie.

Hehe to akurat atut. Nie musiałem ryb karmić. Obserwowałem tylko biesiadowanie połączone z kotłowaniem wody :D
Avatar użytkownika
Bartosz Grela
Moderator
 
Posty: 2047
Dołączył(a): Cz 03 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez macek.g » Pn 13 lis, 2006

witam tez mysle o zbiorniku otwartym kiedys mialem 240l z pokrywa wyposazona w 6 swietlowek 30w teraz bede mial 400l i mocno sie zastanawiam nad lampami hqi mam pytanie czy wystarczy mi 2x150w czy raczej 3x70w prosze tez o pomoc w wyborze dobrych lamp i zarników pozdrawiam
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez grubcio » Pn 13 lis, 2006

Nikt Ci nie pomoże jeżeli nie podasz wymiarów akwa, sam litraż to za mało, aby cokolwiek napisać.
grubcio
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt 28 mar, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez macek.g » Wt 14 lis, 2006

moje wymiary to 150x50x60wysokosc
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez grubcio » Wt 14 lis, 2006

Na ten temat jest dużo na forum. No ale pewnie się nie chce szukać i czytać.

Więc w skrócie.

Jeżeli to ma być roślinne, to przyjmue się że 0,5 W/L to jest miniumum. Więc 3x70W będzie właśnie tym miniumum. Dlatego warto chyba pomyśleć o 2x150W. Wtedy masz 0,75W/L.

Nie wiem jednak, czy przy tak długim akwa nie warto dać trzech lamp. Np. 2x70 po bokach plus 1x150 w środku - nie spotkałem się jednak z takim rozwiązaniem na forum i nie wiecz czy jest rozsądne. Jednak pamiętaj, że przy dwóch lampach może być problem z równomiernym oświetleniem.

No jeszcze kwestia podstawowa - jakie rośliny mają być w baniaku mniej czy bardziej potrzebujące światła.
grubcio
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt 28 mar, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez macek.g » Wt 14 lis, 2006

witam w moim poprzednim baniaku mialem dosc wymagajace rosliny miedzy innymi rotala walichi,japonica,cabomba furcata,i jesce troche innych,tak jak pisalem wyzej oswietlanych przez 6 swietlówek ale wysokosc akwa byla o 10 cm nizsza i dlatego chcialbym sie zaopatrzyc w dobre lampy pozdrawiam
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez grubcio » Wt 14 lis, 2006

hej, chyba jednak 2x150 będzie lepsze niż 3x70.
co do lamp i żarników nie wiem które są dobre i chyba nie widziałem nic na forum.

Opis znajdziesz tu:
http://www.aqua-light.pl
http://www.halogen.pl
http://www.libra-zoolamp.com.pl

jak coś wymyślisz lub znajdzies daj znać.
grubcio
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt 28 mar, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez macek.g » Śr 15 lis, 2006

witam przegladalem troche forum i natknolem sie na pewien problem otóz dwiema 150-mi srodek akwa jest slabo doswietlony raczej nie mam zamiaru kupowac belki i dokladac np.2x36w postaci swietlowek sam niewiem jesli chodzi o koszt to nie ma problemu mam przeznaczone na ten cel troche pieniedzy chce wybrac cos dobrego zeby pózniej nie zalowac
macek.g
Stały bywalec
 
Posty: 432
Dołączył(a): Śr 06 lip, 2005
Lokalizacja: UK
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie, Pokrywy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron