Otwarty czy zamknięty zbiornik ?

Postprzez Norbert Odoliński » Pt 28 sty, 2005

Gdzie zakupiliście żarniki 6500K ? Na stronce aqva-light niestety nie znalazłem takiej lampy a w sumie jak mam juz kupować coś takiego to tak aby później nie żałować


swoje Iwasaki 6500k sprowadzalem z UK, wczesniej mialem Osrama 5200K ale dosc znaczna zoltosc barwy sklonila mnie do zakupu tego cuda- Ra 96, 11000lumenow - czego chciec wiecej w slodkim :)

Pozdrawiam
Norbert Odoliński
Norbert Odoliński
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz 08 kwi, 2004
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Łukasz Thiede » Pt 28 sty, 2005

Skoro tak trudno zdobyć żarnik 6500K to zostanę przy 5200K i tak będzie wyglądało cudo bo to wkońcu HQI :D

Tylko tak się zastanawiałem czy przy moim akwa 120x40x50 będą jakieś niedoświetlone miejsca jak zastosuje 2x70W HQI ?

Pozdrawiam
Łukasz Thiede
Poznaje temat
 
Posty: 60
Dołączył(a): Śr 05 sty, 2005
Lokalizacja: Bytom
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez RedBaron » Pt 28 sty, 2005

Norbert Odoliński napisał(a):
Gdzie zakupiliście żarniki 6500K ? Na stronce aqva-light niestety nie znalazłem takiej lampy a w sumie jak mam juz kupować coś takiego to tak aby później nie żałować


swoje Iwasaki 6500k sprowadzalem z UK, wczesniej mialem Osrama 5200K ale dosc znaczna zoltosc barwy sklonila mnie do zakupu tego cuda- Ra 96, 11000lumenow - czego chciec wiecej w slodkim :)

Pozdrawiam
Norbert Odoliński


A ile kosztowało Cię to cacko i gdzie je zamówiłeś? 70W czy 150W?
Avatar użytkownika
RedBaron
Zainteresowany tematem
 
Posty: 262
Dołączył(a): N 14 wrz, 2003
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Łukasz Thiede » So 29 sty, 2005

Witam ponownie :)
Wiem, że to już się robi nudne, ale im więcej czytam wiadomości na forum SRWiA tym więcej pytań się pojawia :D Już sam nie wiem co wybrać ostatnio zainteresowało mnie oświetlenie T5 i dlatego mam takie pytanko:
Czy 2x70W HQI, a może 3x54W T5 ? Mam akwa 120x40x50

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Pozdrawiam wszystkich
Łukasz Thiede
Poznaje temat
 
Posty: 60
Dołączył(a): Śr 05 sty, 2005
Lokalizacja: Bytom
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Norbert Odoliński » N 30 sty, 2005

A ile kosztowało Cię to cacko i gdzie je zamówiłeś? 70W czy 150W?


cacko kosztowalo 220 pln za szt ,moc to 150W , jak bedziesz zainteresowany daj znac na priva podesle kontakt

Pozdrawiam
Norbert Odolinski
Norbert Odoliński
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz 08 kwi, 2004
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Borys » N 30 sty, 2005

Wiem, że to już się robi nudne, ale im więcej czytam wiadomości na forum SRWiA tym więcej pytań się pojawia Już sam nie wiem co wybrać ostatnio zainteresowało mnie oświetlenie T5 i dlatego mam takie pytanko:
Czy 2x70W HQI, a może 3x54W T5 ? Mam akwa 120x40x50


Ja mam dokladnie to samo :) Dzisiaj zaczalem sie rowniez nad tymi swietlowkami zastanawiac,ale chyba mimo wszystko zdecyduje sie na HQI Lucii, to zawsze lampa , ze tak powiem na sciane, czy zmeinie zbiornik czy cos,to ona zawsze bedze... poza tym wydam moze i troche wiecej, ale jak cos to rowniez sprzedam za nie wiele mniej, a jak sam zrobie oswietlenie, to jakby co nic z nim nie zrobie, no i przy zmianie baniaka,trzeba wszystko przerabiac...
Avatar użytkownika
Borys
Zainteresowany tematem
 
Posty: 203
Dołączył(a): Śr 07 kwi, 2004
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez rob1979 » Cz 28 kwi, 2005

Bartek Lipczyński napisał(a):
Łukasz Thiede napisał(a):Witam !
Czy przy otwartym zbiorniku nie zalęgnie się jakiś grzyb na ścianach pokoju, w którym stoi akwarium 120x40x50 ?


Nie, nie zalęgnie się – z tego co wiem grzyb rośnie na zamokniętych ścianach np. (gdy z cieknącej rynny wlewają się do ściany dziesiątki litrów wody), a nie w pomieszczeniach w których stoi akwarium. Ja sam, mam zbiornik praktycznie otwarty 200x65x65 w pokoju o powierzchni 20 m2 i powietrze nie jest nadal zbyt wilgotne.



Grzeją się jak każde źródło światła. Jeżeli miałeś odczynienia z żarówką 70W to sam żarnik będzie wydzielał trochę mniej ciepła. Natomiast, jeśli chodzi o grzanie wody w akwarium to przy HQI będzie ono mniejsze niż w przypadku zastosowania np. T8 o tej samej mocy.

Dygresja: Tak sobie obserwuję jak działają „prawdy objawione” na grupach news – kiedyś... kiedyś jakiś lamer napisał na p.r.a o niebezpieczeństwie grzyba w domu przy akwarium otwartym.


ciekawe podejście... nie możesz ze 100% pewnością stwierdzić, że otwarte akwa nie spowoduje pojawienia się grzybów na ścianach. nie masz pojęcia w jakim budynku mieszka założyciel tego wątku... w moim pokoju (budynek powstał pod konec lat 80) założenie akwarium spowodowało, że na ścianach pojawił się piękny grzyb - problem nie znikał dopóki akwa nie znalazło się w innym pomieszczeniu... widocznie minimalny wzrost wilgotności powietrza okazał się "kroplą przepełniającą czarę"...ale ze mnie lamer...
rob1979
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył(a): Wt 26 kwi, 2005
Lokalizacja: Tychy
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez kekon7 » Śr 15 cze, 2005

Otwarte akwa wygląda całkiem nieźle ale tylko wtedy, gdy używa się dobrze zaprojektowanych lamp wiszących nad nim. W większości przypadków jakie oglądałem na necie wygląda to beznadzejnie: fatalnie zrobione samoróbki (niestarannie) HQL, wiszące pokręcone kable, światło pada na ściany i na boki, oślepia. Tymczasem całe wyposażenie techniczne powinno być możliwie jak najbardziej ukryte bo przecież nie chodzi o to aby ogądać oświetlenie tylo to, co ono oświetla.
kekon7
Aktywny użytkownik
 
Posty: 701
Dołączył(a): Pt 03 cze, 2005
Lokalizacja: Białystok
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Piotr Demczuk » So 18 cze, 2005

Grzegorz Guzik napisał(a):Ryby wyskakuja albo ze stresu, albo jak sie im cos nie podoba, w sensie warunkow fizyko-chemicznych, poza tym to raczej nie, i nie ma gatunkow skaczacych ot tak, dla przyjemnosci, nawet pstrazenice,... a delfin to nie ryba :wink: nawet pokrywy czy szyby nakrywkowe nie sa zwykle wystarczajaco szczelne, bo jakies tam rzeczy do akwarium trzeba doprowadzic- rurki, kable, a ryba jak chce to i przez szczeline wyskoczy (widywalem to).
Ps. Swoja droga jesli ktos wie gdzie mozna nabyc pstrazenie srebrzyste, to chetnie kupie.. do trzysetki otwartej :D


Nie chcę się wymądrzać, ale niektóre ryby skaczą jeszcze żeby "odetchnąć powietrzem" np. Kiryski :wink:
Avatar użytkownika
Piotr Demczuk
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył(a): So 21 maja, 2005
Lokalizacja: Łęczna (ok Lublina)
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez kogaw » Cz 14 lip, 2005

Witajcie!

po datach widze, ze watek niezbyt swiezy, ale zeby nie tworzyc nowego bede swoje mysli i pytania pisac tu.

planuje przejscie do otwartego zbiornika - wymiary identyczne jak pisane wczesniej (120x40x50). za tym przejsciem stoi zmiana oswietlenia z t8 na t5. obudowy wszelkie wykonuje we wlasnym zakresie - drewienko. nowa obudowa bedzie albo to z pcv albo dalej drewniana. planowana wysokosc nad akwarium to jakies 5 do 10cm.

wyczuwam, iz taka obudowa bedzie mniej praktyczna niz teraz. why? otoz - teraz jezeli chce wlac h2o to podnosze klapke, zapieram ja i wlewam. natomiast przy mojej nowej mysli technicznej bede musial zdejmowac cala pokrywe.

jak zaczepic nowa obudowe? czy tworzyc ramiona (2) w scianie i zawiesic obudowe, czy lepiej na 4 "podstawkach" (widzialem w sklepie zoo, po obu stronach akwa trzymaja szyba-obudowa).

Pozdrawiam,
kg
Avatar użytkownika
kogaw
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył(a): N 23 maja, 2004
Lokalizacja: Kleosin
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez pigula » Cz 14 lip, 2005

Kwestia mozliwości i gustu...

Ja mam oświetlenie jakieś 25 cm nad taflą wody. Można zrobić (ja tak mam) przednią część ruchomą (uchylną) - w razie potrzeby obracam i jest wygodniejszy dostęp do zbiornika. Moje oświetlenie jest umocowane na wspornikach w ścianie... nie chciałam mieć zwisającego z sufitu, bo to mały 48 l. zbiornik. :)
Avatar użytkownika
pigula
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): Wt 26 kwi, 2005
Lokalizacja: Piaseczno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Wafel » N 24 lip, 2005

Grzegorz Guzik napisał(a):Ryby wyskakuja albo ze stresu, albo jak sie im cos nie podoba, w sensie warunkow fizyko-chemicznych, poza tym to raczej nie, i nie ma gatunkow skaczacych ot tak, dla przyjemnosci, nawet pstrazenice,... a delfin to nie ryba :wink: nawet pokrywy czy szyby nakrywkowe nie sa zwykle wystarczajaco szczelne, bo jakies tam rzeczy do akwarium trzeba doprowadzic- rurki, kable, a ryba jak chce to i przez szczeline wyskoczy (widywalem to).
Ps. Swoja droga jesli ktos wie gdzie mozna nabyc pstrazenie srebrzyste, to chetnie kupie.. do trzysetki otwartej :D


Oj, oj, uważaj. Gdy miałem pokrywę Aquaela, wyskoczyło mi z niej kilkanaście pstrążeni srebrzystych. Teraz mam robioną na zamówienie, rury i kable wchodzą do niej przez takie kołnierze, więc już nie wyskoczą. A skakać będą zawsze, taka ich natura. To są przecież ryby latające! W naturze potrafią przelecieć za owadem nawet 7 metrów!
Pochwalę się tą pokrywą: cała klapa otwierana, oklejona taką miękką i grubą folią, lustroń to się zwie ponoć, 4 świetlówki z paraboidalnymi odbłyśnikami z polerowanego aluminium.
Pozdrawiam
Wafel
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt 13 lut, 2004
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez nomad7 » N 22 sty, 2006

A czy ktoś ma takiego typu rozwiązanie?? >> http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 007a1d9cb5
I czy jest z niego happy :wink:
nomad7
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył(a): Pt 23 gru, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez c4sper » Cz 02 lut, 2006

widzialem chyba u durendala
ale to jest na dwie swietlowki a akwarium o dlugosci 80 cm ma standardowo 112 lub 126 litrow wiec 36 W to troche malo jak na takie akwarium. ja bede cos takiego budowal sam na 4 swietlowki t5
sam mam 126 litrow i pokrywe ta czarna plastikowa
kupno jej bylo bledem ale coz...
Avatar użytkownika
c4sper
Poznaje temat
 
Posty: 137
Dołączył(a): So 26 lis, 2005
Lokalizacja: Miętne
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Matrix » Pt 03 lut, 2006

durendal mial belke ale to bylo ok na tange

pozniej kupil druga belke wiec luz bylo wiecej ale nie podobaly mu sie 2 belki i teraz ma lampe hqi kupiona na (link) za bardzo dobra cene ( skubany mnie przelicytowal :wink: )
Matrix
Zainteresowany tematem
 
Posty: 157
Dołączył(a): Wt 28 paź, 2003
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez dragon1 » Pn 06 mar, 2006

Witam
przeczytałem temat i pomijając fakt ,że od połowy temat poszedł trochę w innym kierunku, to chciałbym zauważyć ,że jakoś nikt nie wspomniał o bardzo istotnej rzeczy , jak ogrzewanie akwarium i uciekaniu ciepła przy akwarium otwartym .Ja jak nie mam pokrywy to choćby szybą dociętą przykrywam , ponieważ w nocy temperatura potrafi spaść o 3 - 4 stopnie , więc nie jest to mało dla ryb ( np.z 26 do 22 ) gdy woda będzie miała , a przy tym pewnie nieżle naciągnie prądu co chyba nie jest nikomu dzisiaj tak bardzo obojętne .Więc jest nad czym się zastanowic i warto pomysleć czy wybrać walory estetyczne i ładniejszy wygląd czy ekonomiczne ( wyższe rachunki ) .Akwarium mam 110 L a grzałkę aquael 150W z termostatem i przy otwartym akwarium muszę mieć ustawioną grzałkę na 30 stopni by uzyskać 26 . W moim przypadku ja wybrałbym z pokrywą akwarium.
Pozdrawiam.
dragon1
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006
Lokalizacja: zachodniopomorskie, sławno
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Borys » Śr 08 mar, 2006

No to rawda mam otwarte akwarium i rzeczywiscie cieplo szybciej ucieka. Ale mysle, ze to duzo tez zalezy ot temperatury w mieszkaniu... pozatym otwarte akwarium to nie tylko ladniejszy widok... ale rowniez DUZE ulatwienie przy pracach w awarium, jak:

-wymienianie wody, grzebanie w akwarium, w kazdej chwili jak cos zauwaze nie tak, to moge wsadzic reke i wyjac i juz. To samo z filtrami, termometrami... jak cos sie odklei... to raz dwa wsadzam reke i juz. Robiac prace w akwarium mam w nim caly czas swiatlo, co tez bardzo pomaga przy pracach chocby nad aranzacja.

Dla mnie te ulatwienia tez sa warte jakby pieniedzy, bo mniej sie "mecze", mniej spedzam troche czasu przy porzadkach,bo jednak pokrywa zdejmowanie, wkladanie poprawianie... a czasem i czyszczenie, to jednak zajmuje troche...

Mialem poprzednio akwarium z pokrywa,wiec pisze z wlasnego doswiadczenia. Teraz mam otwarte i to jest dla mnie jak niebo i ziemia :) Jedyny minus to jak sie zastanowic to wlasnie ta temperatura, ale tez nie jest to taka roznica. W nocy w akwarium temperatura tez bardziej spada, przez co grzalka czesciej pracuje. Takze to nie jest tak,ze przy zamknietym grzalka jest wylaczona, a przy otwartym caly czas chodzi, przy otwartym pracuje troche czesciej i napewno nie sa to jakies duze roznice w cenie.
Avatar użytkownika
Borys
Zainteresowany tematem
 
Posty: 203
Dołączył(a): Śr 07 kwi, 2004
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez filip » N 12 mar, 2006

Przymierzam się do zmiany oświetlenia w swoim baniaku, po dłuugich rozważaniach staneło na 2x70 W HQI. Lampy to halopaki z aqua-light, zresztą te same na temat których toczyła się dyskusja w tym topicu. Pytanie zaś dotyczy żarników - na (link) pojawiły się żarniki Sylvania o barwie 5600 Khttp://www.(link).pl/item90524150_lampa_hqi_o_barwie_5600k_f_ry_vat.html, tylko sam już nie wiem czy to jest odpowiednia barwa dla roślinnego? czy trochę zimniejsza barwa nie spowoduje wydłużonych międzywęzłów u łodygowcow? I wogóle czy ktoś mial doświadczenie z lampami tej firmy?
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
filip
Zainteresowany tematem
 
Posty: 190
Dołączył(a): Śr 10 gru, 2003
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez PawełPiotrowski » Wt 14 mar, 2006

filip napisał(a): czy trochę zimniejsza barwa nie spowoduje wydłużonych międzywęzłów u łodygowcow? Pozdrawiam.
Zimna barwa sprawi, że roślina będzie relatywnie niższa niż taka sama rosnąca w ciepłym świetle.
Avatar użytkownika
PawełPiotrowski
Aktywny użytkownik
 
Posty: 747
Dołączył(a): Pn 07 lip, 2003
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez filip » Cz 16 mar, 2006

Dzieki za odpowiedź. Właśnie mam prze sobą dwa żarniiki o barwie 5600 :D szkoda ze na lampy musze poczekac do początku kwietnia.
Avatar użytkownika
filip
Zainteresowany tematem
 
Posty: 190
Dołączył(a): Śr 10 gru, 2003
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie, Pokrywy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości