Akwarium 160cm X 45cm X 60cm

Aranżacja akwarium (holenderskie, japońskie). Trendy, opinie, refleksje.

Akwarium 160cm X 45cm X 60cm

Postprzez Quar » Cz 08 lis, 2012

Dzień Dobry wszystkim

Zostałem posiadaczem wyżej wymienionego Akwarium, nie wiem ile ma ono litrów ale bardzo dużo.

Założyłem temat ponieważ mam problem z obsadą akwarium jak i dobraniem odpowiednich urządzeń, czy jest ktoś w stanie pomóc w doradzeniu jakie to rzeczy powinny się w nim znaleźć ?

Filtr, rośliny, aranżacja. Ja niestety nie mam bladego pojęcia
(Rybki już mam przeniesione z akwarium 120L (Welon, 6 Gurmi, 2 Kiryski, glonoglodomór :) )

I drugie pytanie czy ta eksperymentalna nowość daje radę:

http://(link).pl/filtr-kanistrowy-mult ... 74848.html

Pozdrawiam
Quar
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 08 lis, 2012
Lokalizacja: Inowrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez kier » Cz 08 lis, 2012

Quar napisał(a):nie wiem ile ma ono litrów ale bardzo dużo.

432 litry brutto.
A ponadto nawet nie chciało Ci się przestudiować wiedzy zawartej na tym forum, bo wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania już tu są.
Chyba sobie nie wyobrażasz, że to użytkownicy za Ciebie wybiorą jaki typ akwarium preferujesz i jakie Ci się spodoba.
Avatar użytkownika
kier
Stały bywalec
 
Posty: 395
Dołączył(a): N 13 lis, 2005
Lokalizacja: Toruń
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Quar » Cz 08 lis, 2012

Nie wiem czy ja napisałem po japońsku czy po niemiecku
Toć piszę dokładnie że ja na ten temat nie mam żadnego pojęcia!!!

Nie wiem jakie filtry się stosuje do takich zbiorników.

Nie wiem jakie rośliny mogę JA mieć w akwarium PONIEWAŻ NIE JESTEM DOŚWIADCZONYM akwarystom. Kupię jakąś z Indonezji i mi padną po 3 dniach bo nie miałem jakiejś lampki po prostu mam rybki bo lobię się na nie patrzeć.

Miałem akwarium 120L i tam problemu nie miałem, kupiłem byle jaki kaskadowy filtr jakąś tam grzałkę i był miód, a tu jak poszedłem do sklepu i zapytałem się o filtr usłyszałem 6000 propozycji, o rośliny to już wg. uszy mi opadły.

Nie chcę aby ktoś mi napisał referat, co zrobić jak zrobić, tylko tak jak z postu wynika co można by było np.
Kup sobie filtr kk700 do tego piach na podłoże jakieś tam 3 rośliny i tyle.

Nie chcę gotowego rozwiązania, nie będę tam przecież hodował Zebry, czy tam jakiś egzotyków po 300zł tylko te rybki które napisałem plus jakieś małe.

Kod: Zaznacz cały
Chyba sobie nie wyobrażasz, że to użytkownicy za Ciebie wybiorą jaki typ akwarium preferujesz i jakie Ci się spodoba.


Wiem że jest Pan starszy, i może więcej wiedzy Pan posiada, której ja może nigdy nie będę miał, ale muszę na to odpisać.
Bo dla mnie jest sprawa prosta gdybym ja wiedział, jakie są typy akwarium, to poprosił bym o konkretne rozwiązanie dla konkretnego typu. Skoro o to nie pytam to trzeba "czytając ze zrozumieniem" odbiorcę potraktować jak Laika w danej dziedzinie i nakierować na dobrą drogę myślenia. Podoba mi się kolorowe i zielone, taki jest mój typ na dziś.
Pozdrawiam
Quar
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 08 lis, 2012
Lokalizacja: Inowrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez webspy » Cz 08 lis, 2012

Quar napisał(a):I drugie pytanie czy ta eksperymentalna nowość daje radę:

http://(link).pl/filtr-k...2756174848.html


Ja bym bardziej zastosował:
JBL CRYSTALPROFI E1501 lub TETRA ex 1200

Pytanie ile masz funduszy na założenie tego akwarium? dopiero potem można coś ustalić.

Oświetlenie, podłoże, filtracja . . . itp.
Avatar użytkownika
webspy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 155
Dołączył(a): Śr 02 mar, 2011
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez ZANDAR » Cz 08 lis, 2012

Quar napisał(a):Welon, 6 Gurmi, 2 Kiryski, glonoglodomór

Na Twoim miejscu pozbyłbym się w/w ryb i kupił mniejsze ryby ławicowe, jeśli planujesz mieć akwarium z roślinami. Polecam na początek taką obsadę: Neony Innesa lub czerwone, krewetki red cherry, otoski, kosiarki- wtedy nie będziesz miał dużego syfu w akwarium i będziesz mógł się skupić na roślinach :wink: .
Quar napisał(a):I drugie pytanie czy ta eksperymentalna nowość daje radę:

http://(link).pl/filtr-k...2756174848.html

Filtr który wymieniłeś nie nadaje się do Twojego dużego akwarium.Jego pompa jest zbyt słaba. Popatrz w internecie na takie filtry jak napisał kolega wyżej lub Aquael Unimax 700 i HW-304.Wszystko zależy od Twoich funduszy, ale musisz się liczyć z tym, że jeśli masz takie duże akwarium to sporo jeszcze przed Tobą zakupów :smile:
Jedziemy dalej...
Oświetlenie przy takiej wysokości i długości akwarium od razu bym zakładał 4x70W HQI, ale jeśli wolisz świetlówki to przynajmniej 3x80W :wink:
Kolejna sprawa to podłoże. Przy takim zbiorniku raczej zostaje tylko żwir, chyba że chcesz wydać 1000zł na podłoże jonowymienne :lol: ?
Wypadałoby wsadzić jakieś roślinki do tego podłoża, więc potrzeba dużejjj ilości, żeby akwarium jak najszybciej dojrzało. Gatunki roślin możesz podpatrzeć u forumowiczów na forum w galerii :smile:
Do takiego zbiornika potrzeba oczywiście zestawu CO2.Bez niego nie masz co marzyć o akwarium roślinnym. Jak dobrze poszukasz i popytasz to z reaktorem CO2 wyjdzie Cię około 250zł :wink:
Popatrz na akwarium forumowicza, który ma podobnej wielkości zbiornik i będziesz wiedział co robić oraz kupić :smile: http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=27031
W razie czego po więcej informacji pytaj w temacie :wink:
Avatar użytkownika
ZANDAR
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 981
Dołączył(a): Pt 04 sie, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Quar » Cz 08 lis, 2012

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i podpowiedzi.

Fundusz jaki miałem przeznaczony to 560 zł lecz chyba trzeba trochę zostawić na następny miesiąc.

Jeszcze chciałbym przeprosić oraz wprowadzić korektę moje akwarium ma 125 cm nie 160.

Co nie zmienia faktu że trzeba kupić filtry podane postach wyżej.
Rybek tych co mam raczej nie wyrzucę mam już je 2 lata więc na patelkę raczej ich nie zarzucę. Zacznę od filtra, potem zrobię podłoże(czerwony żwirek).

Boje się trochę o co2, znając mnie i moje zdolności coś pofrunie do góry :).

Nic zabieram się za studiowanie trochę bardziej zaawansowanej akwarystyki i zobaczymy co z tego będzie :)

Pozdrawiam
Quar
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 08 lis, 2012
Lokalizacja: Inowrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez chodysvr6 » Cz 08 lis, 2012

560 zł to sam dobry filtr do tekiego baniaka kosztuje a swiatło CO2 podłoże rosliny?

O CO2 tez miałem obawy ale uzywam juz ponad rok i obawy znikły.

Jak na taki baniak tylko ze szkłem to 1500 zł mysle ze spokojnie możesz liczyć. (Jeszcze do wydania)
Jak ma tylko 120cm to ma zaledwie 324 litry swoją drogą fajny wymiar jeśli 60cm to szerokość a 45 wysokośc.
Avatar użytkownika
chodysvr6
Zainteresowany tematem
 
Posty: 226
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez webspy » Cz 08 lis, 2012

chodysvr6 napisał(a):Jak ma tylko 120cm to ma zaledwie 324 litry swoją drogą fajny wymiar jeśli 60cm to szerokość a 45 wysokośc.

Bardziej prawdopodobne, że będzie wysokość 60cm :(

Przy takich kosztach można tylko LT postawić - odpada duża ilość światła, co2 i drogie podłoże ale to już decyzja jakie to akwarium ma być bo jeśli roślinne to tak jak napisał ZANDAR, welon i glonojad muszą znaleźć innego właściciela.
Avatar użytkownika
webspy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 155
Dołączył(a): Śr 02 mar, 2011
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez ZANDAR » Cz 08 lis, 2012

Tak jak napisali koledzy wyżej za 560zł możesz co najwyżej kupić Unimaxa 500, a gdzie reszta? Nie ma szans, że za tą cenę postawisz całe akwarium. Niestety licz się z dużo wyższą ceną jaką zaplanowałeś , jeśli chcesz, żeby to był zbiornik roślinny. Przykładowe koszta poszczególnego sprzętu:
1.Filtr-Unimax 500=510zł, JBL 1501=400zł, Tetra 1200=400zł
2.Zestaw CO2-tak jak pisałem można skompletować za około 250zł
3.Oświetlenie -to już zależy od Ciebie, ale cena na pewno nie niższa niż 300zł
4.Grzałka, Podłoże, Nawozy, Ryby, Penseta, Nożyczki itp. pierdoły, a jest tego naprawdę sporo-co najmniej 250zł
Radze przemyśleć poważnie sprawę i nie męczyć siebie oraz co ważniejsze zwierząt, jeśli ma to "tylko być" :wink: Oczywiście utrzymanie takiego akwarium miesięcznie do tanich też należeć nie będzie.Lepiej zrezygnować na starcie jeśli koszty Cię przerastają, ponieważ później czym prędzej sprzedasz za bezcen.
Avatar użytkownika
ZANDAR
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 981
Dołączył(a): Pt 04 sie, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Quar » Pt 09 lis, 2012

Dzień Dobry
Wymiary akwarium są dość dziwne ponieważ było ono stawiana kiedyś pod wymiar (zabudowę w domu)dokładnie ma 62 Wysokie, 48 szerokie, 126. Grubość szyby 1,2 cm.

Oczywiście wiem że mój budżet jest za mały o jakieś 1000zł :), zaraz po 1 propozycji filtra zobaczyłem.

Koszty mnie raczej nie przeważają, tylko tak to właśnie jest jak się nie zna i każdy mówi coś innego. Jak mi wycenili w sklepie takim małym to zapłaciłbym 400 zł za pół akwarium z tym że nikt mi nie mówił w sklepie o CO2, bug też wie co to była by za reszta sprzętu.

Ale tak jak napisałem pierw muszę zostać znawcą tematu, poczytać popatrzeć. Abym jak już tu stwierdzono nie męczył ryb.

Kod: Zaznacz cały
Jak ma tylko 120cm to ma "zaledwie" 324 litry

To jest za małe?

A mam pytanie bo w poprzednim akwarium miałem oświetlenie diodowe zasilane baterią słoneczną
czy taki typ jest dobry czy tu tylko świetlówki

Dla tego też będę postępował małymi krokami aby nic nie nabroić, efekty będę wstawiał na forum :)
Bo znacie się na rzeczy :)
Quar
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 08 lis, 2012
Lokalizacja: Inowrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez chodysvr6 » Pt 09 lis, 2012

Quar napisał(a):Jak ma tylko 120cm to ma "zaledwie" 324 litry

To jest za małe?


Quar napisał(a):A mam pytanie bo w poprzednim akwarium miałem oświetlenie diodowe zasilane baterią słoneczną
czy taki typ jest dobry czy tu tylko świetlówki


Zalezy wszystko od tego na co sie zdecydujesz , biotop , holernder , nature czy co tam jeszcze jest. Najwiecej sprzętu i utrzymania jest przy holendrze. JA np miałem 450 litrow z paletkami ale jak chciałem zrobić roslinniaka to stwierdziłem ze nie wyrobie z kasa na swiatło , wode , podłoże itp wiec kupilem 160 litrów co dla mnie sie wydawało optymalnym rozmiarem na moją kieszeń.

JEsli bys zrobił czarne wody to mogą być te co miałeś teraz.

Poczytaj sobie o biotopach.
Avatar użytkownika
chodysvr6
Zainteresowany tematem
 
Posty: 226
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Spicy99 » Pt 09 lis, 2012

A więc masz zbiornik 337l. Co do filtra to najlepiej zaopatrzyć się w AquaEla Unimaxa 500. Fakt, jest droższy od JBL-a 1500 ale ma o 4l większą pojemność na złoża filtracyjne co ma duże znaczenie przy większych zbiornikach i większy rzeczywisty przepływ. No i jest polski ;) Fakt JBL ma dłuższy okres gwarancyjny o rok, ale o jakości serwisu AquaEla nikomu nie trzeba przypominać :)

Przede wszystkim poczytaj trochę o podstawach akarystyki. Sporo w necie jest artykułów o zakładaniu zbiornika, jego dojrzewaniu i cyklu azotowym ;) Dzięki temu unikniesz błędów i nie zrazisz się do tego jakby nie było niebanalnego hobby.
Avatar użytkownika
Spicy99
Początkujący
 
Posty: 23
Dołączył(a): So 30 kwi, 2011
Lokalizacja: Częstochowa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez webspy » Pt 09 lis, 2012

Spicy99 napisał(a):Co do filtra to najlepiej zaopatrzyć się w AquaEla Unimaxa 500.


A ja się trochę przyczepię do tego wyboru :wink:
Moim zdaniem filtry które mają przepływ wody z góry do dołu są gorsze i ubijają wkłady filtracyjne przez co tworzą się kanały przez które przepływa woda.
Woda powinna być zasysana z dołu do góry w ten sposób wykorzystujemy cały wkład filtracyjny.
Można porównać to do wylewania wody na ziemię i tam gdzie jest kretowina czy jakaś szczelina to ta woda spłynie nie naruszając nic wokół.
Avatar użytkownika
webspy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 155
Dołączył(a): Śr 02 mar, 2011
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Dijkstra » So 10 lis, 2012

Dobre akwarium na skalary, docelowo np. altumy lub palety, do tego kilka ładniejszych L.
Proste rośliny, oświetlenie na ledach.
Avatar użytkownika
Dijkstra
Znający temat
 
Posty: 1072
Dołączył(a): Wt 27 kwi, 2004
Lokalizacja: 3miasto
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez ZANDAR » So 10 lis, 2012

webspy napisał(a):
Spicy99 napisał(a):Co do filtra to najlepiej zaopatrzyć się w AquaEla Unimaxa 500.


A ja się trochę przyczepię do tego wyboru :wink:
Moim zdaniem filtry które mają przepływ wody z góry do dołu są gorsze i ubijają wkłady filtracyjne przez co tworzą się kanały przez które przepływa woda.
Woda powinna być zasysana z dołu do góry w ten sposób wykorzystujemy cały wkład filtracyjny.
Można porównać to do wylewania wody na ziemię i tam gdzie jest kretowina czy jakaś szczelina to ta woda spłynie nie naruszając nic wokół.

To ja jeszcze bardziej namieszam i powiem, że przepływ z dołu do góry był zawsze dużo gorszy :lol: Często główny problem tego rozwiązania to zapowietrzający się wirnik, przy zalewaniu oraz pod koniec dnia przy wysokim nasyceniu wody tlenem przez rośliny. Testowałem tego sporo uwierz mi :wink: Jak na razie wygrywają Unimaxy oraz JBL. Aquael ma genialny serwis, po upływie gwarancji pomagają w naprawie i często nie biorą za to pieniędzy :shock:
Avatar użytkownika
ZANDAR
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 981
Dołączył(a): Pt 04 sie, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Alchemik » So 10 lis, 2012

A co ze starymi poczciwymi Eheimami ? Ja mam Classica 2217 w 250 litach i uważam, że jest całkiem nieźle.
Avatar użytkownika
Alchemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 213
Dołączył(a): Śr 04 sty, 2006
Lokalizacja: Łódź
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez ZANDAR » So 10 lis, 2012

Wszystko zależy od akwarium tak jak napisałem :wink: Mój Classic 2215 obecnie pracuje w akwarium z pyszczakami i sprawuje się bardzo dobrze. Inaczej to wyglądało w akwarium holenderskim gdzie cały czas się zapowietrzał i stracił moje zaufanie :evil: W porównaniu do filtrów Tetra, Fluval, JBL, Aquael jest od nich najgłośniejszy. Dochodzi do tego brak automatycznego odpowietrzania i brak kontroli nad przepływem (chyba, że mamy podwójne zawory). Ostatecznie ma więcej wad niż pozytywów :lol:
Avatar użytkownika
ZANDAR
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 981
Dołączył(a): Pt 04 sie, 2006
Lokalizacja: Warszawa
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Quar » Pn 12 lis, 2012

Dzień Dobry

Ale mi namieszaliście tymi filtrami :):):)

Po przestudiowania jakiś tam informacji przeczytaniu kilku tematów, postanowiłem zrobić
Czarne Wody, tak jak kolega kilka postów wyżej zaproponował.
Mój wybór nie ma nic wspólnego z pieniędzmi na zakup sprzętu, czy jakieś tam inne po prostu boję się ze to wszystko po tygodniu zdechnie, i tak będzie cały czas dopóki dopóty ktoś za mnie tego nie zrobi. Za trudny holender jest dla mnie badania wody testy filtry nawożenie dotlenianie Oo. Ne ogarnął bym tego chyba.

Z tego ci już wyczytałem czarne wody potrzebują najmniej opieki

A co forumowicze powiedzą o tym wynalazku HW -304A +lampa, tak się tylko pytam ale i tak chyba kupię proponowana 500. Rośliny jakie zamierzam wstawić to

Nurzańce http://i173.photobucket.com/albums/w68/ ... aniec1.jpg
Pistia http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/pistia3.jpg
Limnobium http://www.kubiszon.internetdsl.pl/forum/13/6.jpg
Anubiasy http://www.kfa.org.pl/akwaria/pedro/tanga/tanga.jpg
Zwartki http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/uprawa5.jpg

Sprzęt

Filtr albo 500 albo ten co napisałem (chyba ze się on nie nadaje na czarne wody).
Oświetlenie 3 paski diod led o nierażącym odcieniu bieli.

A co do CO2 to nie wiem czy jest potrzebne czy nie jak jest to jakieś szybkiego montażu i łatwej obsługi :)
Podłoże nie wiem również ozdoby jakieś kamienie.

I mam jeszcze pytanie bo to zależy jak ludzie piszą ile trzeba czekać aż się ryby wpuści do akwarium, tego nowego.

I jak oceniacie ten project nadaje się czy też nie :)

Pozdrawiam
Quar
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 08 lis, 2012
Lokalizacja: Inowrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez adams750 » Pn 12 lis, 2012

Quar, dlaczego się poddajesz odnośnie holendra wszyscy zaczynaliśmy tak jak ty mianowicie od zera :smile: Jeżeli zostajesz przy wodach czarnych to może chcesz trochę zwartki mam jakieś 30 może 40 sadzonek które wyjąłem z aqua wczoraj jeżeli byłbyś zainteresowany to pisz do mnie na PW najlepiej dzisiaj to bym wysłał jutro. Cena za to to koszt przesyłki.
Avatar użytkownika
adams750
Znający temat
 
Posty: 1353
Dołączył(a): Cz 02 lut, 2012
Lokalizacja: Białystok
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Quar » Wt 13 lis, 2012

Dzień Dobry

A no chyba trza się poddać, bo to nie są klocki lego jak myślałem :(.

Tu trzeba się znać wiedzieć, co kiedy wrzucić do wody, jakieś substancje, tabletki gazy z butli
aż mam karuzelę w głowie :roll: . Ja myslełem ze tu do wody, wrzucasz jest i żyje, a czytając tematy na forum, co? jak? kto? dlaczego?, to dochodzę do wniosku że tu trzeba mieć pod ręka zestaw małego chemika plus "maturę z biologi". Jakieś procesy fosfory potasy na, wpuszczanie co2 naświetlanie :shock:

Spróbuję coś tam postawić może nie zdechnie, cała fauna i flora w 3 dni :).

Filtr jaki zamierzam kupić to jednak (o unimaksie 500 naczytałem się że przeciekają zapychają itp chyba ze to bzdury?) Tetra Ex1200, zaczynam szukać gdzieś na giełdach, forach itp.

Z miłą chęcią bym kupił te roślinki ale w misce ich raczej nie będę trzymał :)
Quar
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 08 lis, 2012
Lokalizacja: Inowrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Następna strona

Powrót do Sztuka aranżacji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron