jak wytępić cryptocorynę

Aranżacja akwarium (holenderskie, japońskie). Trendy, opinie, refleksje.

jak wytępić cryptocorynę

Postprzez Aruba69 » N 09 paź, 2011

witam,

akwarium 112 l, opanowane całkowicie przez roślinę z rodzaju cryptocoryn. Rozrasta się jak chwast, czy ktos próbował wytepić tę roślinę bez powodowania trzęsienia ziemi w akwarium i robienia restartu ?
Aruba69
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył(a): N 17 kwi, 2011
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez kadafi » N 09 paź, 2011

Nie wiem może ja się nie znam ale jak chce się pozbyć danej roślinki to ja wyciągam ze zbiornika - innej dobrej metody nie znam. Fakt jak przenosiłem się do 400l to cryptocoryny miały tak rozrośnięte korzenie że odcinałem je nożykiem do tapet :razz: od siatki oddzieląjacej ziemię od żwirku.
Avatar użytkownika
kadafi
Poznaje temat
 
Posty: 82
Dołączył(a): Śr 17 gru, 2008
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Mrozen » N 09 paź, 2011

Aruba69, jeśli masz pod krypciami kulki gliniano torfowe to czarno to widzę. Ja miałem... armagedon. Skończyło się na restarcie akwa.
Mrozen
Zainteresowany tematem
 
Posty: 262
Dołączył(a): Pt 23 wrz, 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez guruking » N 09 paź, 2011

Ja polecam zabrać nozyczki (tylko nie te od roślin bo można uszkodzić), wciskamy rozwarte nożyczki w podloże i tniemy odcinając korzenie, które zostają w podlozu a części zielone wyciągamy bez wiekszej rewolucji.
Operację ja osobiście musialem wykonać po ok 2 tyg. ponownie bo w niektórych miejscach zaczeły odrastać ale od tego momentu mam spokój i kontrolę.
Avatar użytkownika
guruking
Poznaje temat
 
Posty: 148
Dołączył(a): Pt 18 lut, 2005
Lokalizacja: Gostyń
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Pethro » N 09 paź, 2011

Z kryptokorynami nie ma takiego problemu jak z mchami (erect moss nie wiem skąd ale ciągle mi wyrasta pomiedzy roślinami), krypcie czasami odbiją z samego korzenia ale jeśli robi sie regularne przycinki co 2 tygodnie to żaden problem by je przez wycinanie całkowicie wytępić. U mnie czasami po miesiacu lub nawet dłuższym czasie potrafią wyrosnąć w miejscu gdzie kiedyś miałem kryptokoryny ale sadzonki które wyrastaja są malutkie i stosunkowo wolno rosną, nie są jakąś plagą nad którą by się nie dało zapanować. Podobnie mam z lotosem, dorosłej rosliny nie mam juz od maja ( wyciagałem razem z kłaczem) a od tego czasu z miejsca gdzie był lotos już 3 razy wyrwałem małe sadzonki.
Avatar użytkownika
Pethro
Stały bywalec
 
Posty: 323
Dołączył(a): So 27 cze, 2009
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez erni1979 » So 15 paź, 2011

Ja usunąłem swoje cryptocoryny jakieś 3 miesiące temy wraz z korzeniami przy okazji restarty. Niestety jakieś pędy zostały i teraz co chwilę zauważam że wyrastają gdzieniegdzie z żwiru, więc wątpię czy na dłuższą metę starczy wyciąć korzenie bo odrosną
erni1979
Początkujący
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr 17 sie, 2011
Lokalizacja: Gorzów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy


Powrót do Sztuka aranżacji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości