Kalkulator EI

Tematy związane z dokarmianiem, czyli nawożenie roślin wodnych.

Postprzez tmaciak » Pt 03 cze, 2011

stargie napisał(a):Dostępna jest wersja 1.0.0.5 programu pod adresem


Pamiętaj o "przekręcaniu" wersji w informacjach o programie, będzie łatwiej raportować błędy.
tmaciak
Znający temat
 
Posty: 1268
Dołączył(a): So 19 gru, 2009
Lokalizacja: Józefów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez stargie » So 04 cze, 2011

Witam,
Dostępna jest wersja 1.0.0.7 programu pod adresem
http://www.mediafire.com/file/yqcd6klts ... .0.0.7.zip


Wersja 1.0.0.7
- Dodano sprawdzanie maksymalnego rozpuszczania soli dla CaSO4x2H2O
- W oknie Inne kalkulatory dodano sprawdzanie rozpuszczalności soli dla składników:
KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSO4*7H2O, K2CO3, KHCO3, NH4NO3

Wersja 1.0.0.6
- Dodano sprawdzanie maksymalnego rozpuszczania soli w przygotowywanym roztworze. W przypadku przekroczenia tej wartości, kolor pola zostanie zmieniony na czerwony.
stargie
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pn 30 maja, 2011
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez stargie » Pn 06 cze, 2011

Witam,
Dostępna jest wersja 1.0.0.8 programu pod adresem
http://www.mediafire.com/file/g5j4741g6 ... .0.0.8.zip

Wersja 1.0.0.8

- Dodano możliwość zapisu i odczytu szablonów
stargie
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pn 30 maja, 2011
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez webspy » Pt 29 lip, 2011

Witam, mam małe pytanie bo do końca nie mogę tego opanować.
Zrobiłem wyliczenia na kalkulatorze EI i wszystko ładnie pięknie.

Problem tkwi tutaj w CSM+B (mikro), i to się tyczy dosypania tego do całości razem z makro na 500ml tak?

A jeśli bym chciał zrobić osobno mikro i makro to muszę te gramy wymieszać też w 500ml wody i podawać tak samo jak makro po 20ml aby stezenie wyliczone w kalkulatorze sie zgadzalo???

Obrazek
Avatar użytkownika
webspy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 155
Dołączył(a): Śr 02 mar, 2011
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez malyteo » Pt 29 lip, 2011

Nie mieszaj mikro z makro. Unikniesz wielu problemów. Ja takich rozbudowanych kalkulatorów nie używam, zbyt skomplikowane ;)
w tym linku wczoraj coś było napisane :) spróbuj policzyć wszystko na prostym kalkulatorku
http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... e03#149793
Avatar użytkownika
malyteo
Zainteresowany tematem
 
Posty: 180
Dołączył(a): Pn 21 mar, 2011
Lokalizacja: Rybnik
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez webspy » Pt 29 lip, 2011

Z obliczeń z innego kalkulatora wynika:
Obrazek

Więc jeśli będę dawał 2 razy w tyg po 20ml to będę miał Fe 0,36 więc mieszczę się w widełkach.
Pozostałe składniki makro zostawiłem jak wyżej i zobaczę co się będzie działo, ale myślę że coś jest jeszcze nie tak :(
Avatar użytkownika
webspy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 155
Dołączył(a): Śr 02 mar, 2011
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez malyteo » Pt 29 lip, 2011

webspy napisał(a):Więc jeśli będę dawał 2 razy w tyg po 20ml to będę miał Fe 0,36 więc mieszczę się w widełkach.
Pozostałe składniki makro zostawiłem jak wyżej i zobaczę co się będzie działo, ale myślę że coś jest jeszcze nie tak

To nie jest tak do końca, że będziesz mieścił się w widełkach. Nawożenie musisz dostosować do warunków w twoim akwarium tzn. oświetlenia, flory, fauny, podłoża, o to też ważne podmian wody... Obserwacja !!!
Avatar użytkownika
malyteo
Zainteresowany tematem
 
Posty: 180
Dołączył(a): Pn 21 mar, 2011
Lokalizacja: Rybnik
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez fisher » Pn 01 sie, 2011

Może trochę w złym wątku pytam, ale czy może mi ktoś napisać w jaki sposób obliczyć ilość Ca w mojej wodzie z kranu, jeśli CaCO3 jest na poziomie 309 mg/L.

W wodociągach podano mi, że magnezu mam na poziomie 19,94 mg/L. Czy to możliwe? Rozumiem, że wtedy nie muszę go podawać w EI? Czy może lepiej sypnąć "w razie czego"?

Dodam jeszcze, że mam w domu stację uzdatniania wody na bazie żywicy jonowymiennej regenerowanej NaCl. Czy żywica zmieni mi poziomy jony Ca i Mg i czy w związku z tym mam to uwzględnić w nawożeniu? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
fisher
Poznaje temat
 
Posty: 75
Dołączył(a): Pn 03 sie, 2009
Lokalizacja: Wieliczka
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Lozin » N 04 mar, 2012

A ja mam pytanie na temat jednostki mg/l w pierwszym poście jest napisane:
spider72 napisał(a):Aby ustalić tygodniowy pobór NO3 możemy zmierzyć jego poziom po podmianie wody, ale przed pierwszą dawką nawozów, a potem tuż przed podmianą. Z kalkulatora wiemy ile podaliśmy tego składnika na tydzień, więc łatwo policzymy jego zużycie, np:
odczyt NO3 po podmianie: 10mg/l
odczyt NO3 przed podmianą: 25mg/l
w tygodniu podaliśmy: 20mg/l (patrz Tabela 6, dawka NO3 na tydzień)

czy odczytując wynik testu w ppm trzeba to jakoś przeliczać na mg/L ?? bo np test JBL podaje obie jednostki na raz. Zresztą jak można przeczytać w późniejszych wypowiedziach
Siara napisał(a):
Ulvhedin napisał(a): 46,3ml na 500ml wody, też go podawać po 20ml 2 razy w tygodniu na 185l netto??

Mirek napiszę za Maćka 20mlx3 lub 30mlx2 :) co da poziom ok 0,4ppm Fe przy 20mlx2 wychodzi bardzo marnie jak dla mnie.

podawana jest już jednostka "ppm" a wynik w kalkulatorze po wpisaniu tych danych określany jest w mg/l

więc czy 1mg/l=1ppm ?? bo w/g tego tak ale w/g wielu różnych wypowiedzi które czytałem należy stosować przeliczniki i już trochę zgłupiałem :-/
Avatar użytkownika
Lozin
Stały bywalec
 
Posty: 426
Dołączył(a): Śr 24 lut, 2010
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez michu:/ » N 04 mar, 2012

Lozin,

w akwarystyce dla uproszczenia można zamiennie stosować ppm jako mg/l.
michu:/
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 828
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Lozin » N 04 mar, 2012

michu:/ napisał(a):w akwarystyce dla uproszczenia można zamiennie stosować ppm jako mg/l.
dzięki tak też myślałem ale wolałem się upewnić bo spotkałem się z jakimiś przelicznikami itp..

kalkulator bardzo przydatny. Dobra robota!!
Avatar użytkownika
Lozin
Stały bywalec
 
Posty: 426
Dołączył(a): Śr 24 lut, 2010
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Jano68 » N 04 mar, 2012

Czy ilość wody w kalkulatorze jest ilością jaką mamy osiągnąć po wymieszaniu soli, czy ilością jaką mamy dodać do nasypanych soli?
Jano68
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył(a): Pn 25 paź, 2004
Lokalizacja: Brzesko
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Lozin » N 04 mar, 2012

Jano68 napisał(a):Czy ilość wody w kalkulatorze jest ilością jaką mamy osiągnąć po wymieszaniu soli, czy ilością jaką mamy dodać do nasypanych soli?
dodać a raczej sole dodać do przygotowanej odpowiedniej ilości wody destylowanej albo RO np. 500ml
Avatar użytkownika
Lozin
Stały bywalec
 
Posty: 426
Dołączył(a): Śr 24 lut, 2010
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez michu:/ » N 04 mar, 2012

Lozin,

Oj chyba jednak nie. W kalkulatorze jest podana objętość uzyskanego roztworu. Np. podajemy 25 ml intermagu do 475 ml wody i mamy roztwór mikro 500 ml.
michu:/
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 828
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Lozin » N 04 mar, 2012

michu:/ napisał(a):Oj chyba jednak nie. W kalkulatorze jest podana objętość uzyskanego roztworu. Np. podajemy 25 ml intermagu do 475 ml wody i mamy roztwór mikro 500 ml.
z założenia możemy rozrobić całe makro razem więc nie wydaje mi się żebyśmy mieli odejmować ilość wsypanych soli od ilości wody w której je rozpuszczamy ja tego nie przeliczam.
Edit: ale poczekajmy aż autor się wypowie bo już teraz sam nie wiem :-) chodziarz wydaje mi się ze mam racje.
Avatar użytkownika
Lozin
Stały bywalec
 
Posty: 426
Dołączył(a): Śr 24 lut, 2010
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez michu:/ » N 04 mar, 2012

Lozin,

Troche mnie zagiąłeś ^^ A tak na poważnie, to kiedyś przeliczałem to z łapy, żeby sprawdzić czy kalkulatorowi można ufać. Policzę jeszcze raz jak będę miał troche czasu i się wszystko wyjaśni.
michu:/
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 828
Dołączył(a): N 05 wrz, 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Lozin » N 04 mar, 2012

więc jeśli chcę zrobić nawóz Azotu do zbiornika 100L to powinienem wpisać w kalkulator np: 20gr KNO3 i 500ml wyjdzie mi dawka 0,25mg/l NO3 po dodaniu 1ml tego roztworu, to teraz powinienem odjąć od tych 500ml 18ml bo tyle pokazuje kalkulator 20gr=18ml wpisać ponownie 482ml ? (czy zostawić 500ml a wlać 482) ? dawka nadal wychodzi ta sama 0,25mg/l :-) więc gdzie tu sens ? przy większych ilościach oczywiście będzie jakaś różnica np 500ml wody i 100ml mikro dodanie 20ml daje 0,6mg/l FE a jak zmienię na 400ml wody to daje 0,75mg/l czy to jest aż taka różnica żeby trzeba było się w to bawić ? kalkulator i tak pewnie zaokrągla więc nie wiem czy to ma sens ?
michu:/ napisał(a):W kalkulatorze jest podana objętość uzyskanego roztworu
gdzie? ja tam widzę że jest napisane "woda (ml)"
Avatar użytkownika
Lozin
Stały bywalec
 
Posty: 426
Dołączył(a): Śr 24 lut, 2010
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez tmaciak » N 04 mar, 2012

Nie kombinuj, w zasadzie wszystkie, a Spidera na pewno, kalkulatory zakładają, że odmierzoną ilość składnika uzupełniamy do ilości nawozu. Nie ma co "ameryki" odkrywać.
tmaciak
Znający temat
 
Posty: 1268
Dołączył(a): So 19 gru, 2009
Lokalizacja: Józefów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Lozin » Pn 05 mar, 2012

tmaciak napisał(a):Nie kombinuj, w zasadzie wszystkie, a Spidera na pewno, kalkulatory zakładają, że odmierzoną ilość składnika uzupełniamy do ilości nawozu. Nie ma co "ameryki" odkrywać.
sorry ale nie wiem do kogo jest ta wypowiedź. więc wolę się upewnić, masz na myśli że nawóz robimy tak jak pisał:
michu:/ napisał(a):W kalkulatorze jest podana objętość uzyskanego roztworu. Np. podajemy 25 ml intermagu do 475 ml wody i mamy roztwór mikro 500 ml.

że sypiąc jakąś sól do wody musimy najpierw odjąć jej objętość? tak aby woda+sól dawała nawóz o objętości wpisanej w tabeli 2 pozycja E/22 ? w/g mnie to bez sensu ale ja się dopiero uczę :-)
Avatar użytkownika
Lozin
Stały bywalec
 
Posty: 426
Dołączył(a): Śr 24 lut, 2010
Lokalizacja: Katowice
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez tmaciak » Pn 05 mar, 2012

Lozin napisał(a):sorry ale nie wiem do kogo jest ta wypowiedź


Do Ciebie oczywiście, Michałowi nie trzeba tłumaczyć jak sole rozrabiać ;)

Lozin napisał(a):że sypiąc jakąś sól do wody musimy najpierw odjąć jej objętość? tak aby woda+sól dawała nawóz o objętości wpisanej w tabeli 2 pozycja E/22 ? w/g mnie to bez sensu ale ja się dopiero uczę :-)


W obie strony jest tak samo sensownie, ale posługując się kalkulatorem musimy przyjąć konwencję w nim przyjętą. Dlatego lepiej nie sypać soli do wody, tylko wlewać wodę do soli (tj. wsypać sól do miarki i uzupełnić wodą do żądanej objętości).
tmaciak
Znający temat
 
Posty: 1268
Dołączył(a): So 19 gru, 2009
Lokalizacja: Józefów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nawożenie roślin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron