Identyfikacja niedoborów i nadmiarów na podstawie zdjęć

Tematy związane z dokarmianiem, czyli nawożenie roślin wodnych.

Identyfikacja niedoborów i nadmiarów na podstawie zdjęć

Postprzez tomdiaz » Śr 04 kwi, 2007

Witam
Od jakiegos czasu pojawiły mi sie dziury na roslinkach
akwarium 76 litrow
swiatło 20 wat jarzeniowka(6500lumenow)i dwie żarówki energoosz. (6500lm)
nawozenie Tmg 9ml po podmianie wody (15 l) co tygodniowo
4ml żelaza raz w tygodniu
0,5ml azot- raz w tygodniu
codzienie podaje 1ml k
zdjecia roslin
http://www.(link).pl/showFullSize.php? ... 6cec539c19
http://www.(link).pl/showFullSize.php? ... d497c7a3b9
zdjecie akwarium
http://www.(link).pl/showFullSize.php? ... 0c6de7b2ed
dzięki z góry
tomdiaz
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): So 20 wrz, 2003
Lokalizacja: Salisbury, MD, USA
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Bartosz Grela » Cz 05 kwi, 2007

Masz braki potasu.
BTW przydało by się obniżyć położenie dyfuzora bo masz za duże straty CO2.
Avatar użytkownika
Bartosz Grela
Moderator
 
Posty: 2047
Dołączył(a): Cz 03 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Dziury w Alternanthera Sp.

Postprzez Pawel-1968 » So 14 kwi, 2007

Witam,
Mam problem z dziurami. W pierwszej fazie powstają zielone przebarwienia, następnie przebarwienia robią się przeźroczyste, po czym wypadają dziury. Co to może być?
Parametry wody:
pH:7.5, KH:10, GH:11, NO2:0,2, NO3:20, PO4:0,5-1.
Oświetlenie: 1W/litr
Nawożenie: CO2, Ferro-Activ + Aqua Plant B co ok. 10 dni (lekkie przerybienie zapewnia mi NPK na wystarczającym poziomie).

Pozdrawiam
Pawel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Pawel-1968
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 20 wrz, 2006
Lokalizacja: Grójec, mazowieckie
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Bartosz Grela » N 15 kwi, 2007

wiedzmin napisał(a):Witam
Pozwole się podłączyć pod temat, bo pytanie mam takie samo, czego są to braki?


IMHO Azot, mimo że na pierszy rzut oka wygląda to na niedobory żelaza.
Avatar użytkownika
Bartosz Grela
Moderator
 
Posty: 2047
Dołączył(a): Cz 03 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Dziury w Alternanthera Sp.

Postprzez Bartosz Grela » N 15 kwi, 2007

Pawel-1968 napisał(a):Witam,
Mam problem z dziurami. W pierwszej fazie powstają zielone przebarwienia, następnie przebarwienia robią się przeźroczyste, po czym wypadają dziury. Co to może być?
Parametry wody:
pH:7.5, KH:10, GH:11, NO2:0,2, NO3:20, PO4:0,5-1.
Oświetlenie: 1W/litr
Nawożenie: CO2, Ferro-Activ + Aqua Plant B co ok. 10 dni (lekkie przerybienie zapewnia mi NPK na wystarczającym poziomie).

Pozdrawiam
Pawel

Masz braki postasu (K).
Avatar użytkownika
Bartosz Grela
Moderator
 
Posty: 2047
Dołączył(a): Cz 03 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Re: Dziury w Alternanthera Sp.

Postprzez Pawel-1968 » Pn 11 cze, 2007

Bartek napisał(a):
Pawel-1968 napisał(a):Witam,
Mam problem z dziurami. W pierwszej fazie powstają zielone przebarwienia, następnie przebarwienia robią się przeźroczyste, po czym wypadają dziury. Co to może być?
Parametry wody:
pH:7.5, KH:10, GH:11, NO2:0,2, NO3:20, PO4:0.5-1.
Oświetlenie: 2x15W Aquarelle,Philips 965
Nawożenie: CO2, Ferro-Activ + Aqua Plant B co ok. 10 dni (lekkie przerybienie zapewnia mi NPK na wystarczającym poziomie).

Pozdrawiam
Pawel

Masz braki postasu (K).


Witam ponownie i ponownie z problemem.

Parametry wody dla baniaka 36l brutto (25l netto):
pH:7.0, KH:10, GH:11, NO2:0, NO3:10-20, PO4:0,25.
Oświetlenie: 1W/litr
Nawożenie: CO2, Ferro-Activ 2ml/tydzień, Planta Gainer macro 0.6ml/dziennie, K 30ppm/tydzień, (bez micro od miesiąca - walka z nitkami).

Rotala indica traci młode liście. Podejrzewam brak Fe. może trzeba zwiększyć Ferro-Activ?
Jeszcze gorzej jest z rotala green - gniją stożki a cala rozsada robi się czarna i stoi w miejscu od semi-restartu (kompletna zmiana aranżacji) tj. już 2 miesiąc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Pawel-1968
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 20 wrz, 2006
Lokalizacja: Grójec, mazowieckie
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Bartosz Grela » Pn 11 cze, 2007

Z mikro podajesz tylko Fe co jest błędem :!: A te nekrozy na młodych liściach to braki Mn, wynikające z blokady przez Fe. Żelazo powinno podawać się wraz z innymi mikroelementami, zwłaszcza z manganem, wówczas unika się tych problemów.
Z potasem już ok ale wpakowałes się w nowe ;)
Avatar użytkownika
Bartosz Grela
Moderator
 
Posty: 2047
Dołączył(a): Cz 03 lis, 2005
Lokalizacja: Wrocław
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Pawel-1968 » Pn 11 cze, 2007

Bartek napisał(a):Z mikro podajesz tylko Fe co jest błędem :!: A te nekrozy na młodych liściach to braki Mn, wynikające z blokady przez Fe. Żelazo powinno podawać się wraz z innymi mikroelementami, zwłaszcza z manganem, wówczas unika się tych problemów.
Z potasem już ok ale wpakowałes się w nowe ;)


Nie masz Bartek wrażenia deja vu? :lol: Dzięki za podpowiedź. Mimo nitek podam trochę Aqua Plant B.
Pawel-1968
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr 20 wrz, 2006
Lokalizacja: Grójec, mazowieckie
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez dimmus » So 16 cze, 2007

Prosze o pomoc w identyfilacji niedoboru
parametry wody:

ph 7,5
gh 16
no3 30 ppm
no2 0
reszty nie mierze

oswietlenie 0,65W/l (flora glo+zwykla)

naworzenie: Planta Gainer makro 1/3 dawki (akwarium niedawno zalane)
co2 z bimbrowni okolo 1 bombel/ sek
ferroaktiv tropicala 1/2 dawki
symfonia- troche Wink

Rosliny sa z poprzedniego aranzu i od niedawna stosuje Planta Gainer makro, Hygrophila polysperma 'Rosanervig' wkoncy sie wybarwila (byla cala zielina jak stosowalem "super nawoz z (link)"), paprotka szerokolistna zaczela puszczac pedy, ale sa one blade w porownaniu do starszych lisci, a Mikrozorum uskrzydlone (?) ma koncowki mlodych listkow pol przezroczyste, a stare liscie maja miejscowe brazowe przebarwienia, wyglada to tak jakby byly "uschniete" w tych miejscach, zabarwianie nie schodzi pod palcami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
dimmus
Zainteresowany tematem
 
Posty: 262
Dołączył(a): Cz 09 lis, 2006
Lokalizacja: okolice Opola
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez henio » Pt 06 lip, 2007

Witam

Jestem początkującym i nie za bardzo się znam czego może brakować tym roślinkom.<br> Robią się na nich plamy i żółkną. Jak dodawałem CO2, to te liście bąbelkują, więc podejrzewam, że jakiegoś składnika brak lub z czymś przesadziłem. Dodawałem Ferro-activ.
Zauważyłem, żę niektóre roślinki rosną w górę, a niektóre rosną o wiele wolniej niż w starym akwarium.

I jeszcze pytanko: Jak zbić TWO?

Parametry wody po 4 tygodniach od założenia (testy Zooltek'a):
Ph: 7,5-8
TWO: 19 stopnie Niem.
TWW: 7 stopnie Niem.
NO3: 0-5
NO2: 0
NH4: 0

Akwarium 112L
Podłoże:
- ziemia floran
- żwirek 2-5mm
Oświetlenie
1 x 18W PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K
1 x 18W Sera Plant Color
Filtry
- TetraTek EX 700
- Fan-2

Obsada:
- Krewetki amano x 4
- Red Cherry x 10
- Otocinclus x 1

Zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek


Po 7 dniach.
Obrazek Obrazek
Obrazek


A tu jest <a href="http://jkoba.piasta.pl/akwa/DSC_2321.JPG" target="_blank" titile="akwarium">całe akwarium</a> ale jeszcze nie skończone, bo ciągle pomysł ewoluuje.
Dzięki z góry za pomoc.


Jeszcze dodam, że liście się zwijają , wyginają wzdłuż blaszki
Ostatnio zmieniony Wt 10 lip, 2007 przez henio, łącznie zmieniany 1 raz
henio
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 10 lip, 2006
Lokalizacja: Białystok
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Dżemik » So 07 lip, 2007

http://www.metaloplastyka.is.net.pl/ludwiga%20co2

jeżeli chodzi o niedobory CO2 to na w/w zdjęciu widać ludwige -i proszę zauważyć jak górne liście tracą intensywność koloru- zakie zmiany nastąpiły po 2-u dniowym braku butli CO2
Avatar użytkownika
Dżemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 191
Dołączył(a): So 11 lut, 2006
Lokalizacja: Tarnów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez lukaszs » Pn 09 lip, 2007

Czy ktos moglby mi pomoc, co to za niedobor i jak uzupelnic?
Zauwazylem te objawy dwa dni temu i bardzo szybko postepuja.
Z gory dziekuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
lukaszs
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył(a): Wt 23 lis, 2004
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Dżemik » Pn 09 lip, 2007

moim zdaniem jest to przenawożenie jakiegoś makro albo wszystkich makro
Avatar użytkownika
Dżemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 191
Dołączył(a): So 11 lut, 2006
Lokalizacja: Tarnów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez lukaszs » Pn 09 lip, 2007

Czego moge miec za duzo? Do akwarium dodaje tylko:
- CO2, mam mikserek Ferplast, ktory wedlug producenta wystarcza na akwarium max 500 l (moje ma 750 l),
- Tetra Plantamin (wedlug zalecen producenta, ale tylko przy podmianach wody),
- pokarm dla ryb.

NO3 mam na poziomie ~12.5 mg/l (test Tetry), PO4 trudno powiedziec, bo kolorki na skali roznia sie minimalnie (test sery) a kolor wody w probce slabo pasuje do kazdego; najbardziej prawdopodobne wydaje mi sie, ze gdzies pomiedzy 0.1 a 0.5 mg/l.
Wymieniam ok. 60 l wody dziennie (i dolewam ok. 30 ml Plantaminu dziennie).
Co zmienic?
lukaszs
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył(a): Wt 23 lis, 2004
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Dżemik » Wt 10 lip, 2007

poczytaj jeszcze takie posty o stosunki Mg do czegoś tam i o nadmiarze potasu tam było sporo o popalonych stożkach wzrostu bo u ciebie tak to wygląda
Avatar użytkownika
Dżemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 191
Dołączył(a): So 11 lut, 2006
Lokalizacja: Tarnów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez henio » Wt 10 lip, 2007

Dżemik, na czyj post są to odpowiedzi??
henio
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 10 lip, 2006
Lokalizacja: Białystok
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez Dżemik » Śr 11 lip, 2007

to są odpowiedzi na post lukaszs'a a piszę tak bo nie potrafię wklejać cytatów w białych polach
Avatar użytkownika
Dżemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 191
Dołączył(a): So 11 lut, 2006
Lokalizacja: Tarnów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Blyxa japonica co jej brakuje ????????

Postprzez GALI » Pn 10 wrz, 2007

Po restarcie zbiornika moja blyxa wygląda bardzo nieciekawie.W poprzednim baniaku rosła dobrze przy tych samych warunkach oświetleniowych.Może ktoś z Szacownego Forum podpowie jakie robię błędy?
Obrazek
http://www.(link).pl/pokaz_obrazek/bf4 ... 82bda.html
GALI
Początkujący
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt 15 wrz, 2006
Lokalizacja: Głogów
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez lukaszs » Pn 10 wrz, 2007

Blyxa to roslina, ktora ma swoje fanaberie. U mnie po posadzeniu przez miesiac nic sie z pozoru nie dzialo, nie rosla ani nie marniala. Potem zaczela rosnac jak chwast. Niedawno posadzilem szczepke w innym miejscu akwarium i "stara" kepa dalej rosnie jak chwast a nowa tkwi nieruchomo juz ze 2 tygodnie. Moze po prostu tak dlugo sie ukorzenia. Sprobuj poczekac, w koncu powinna ruszyc.
lukaszs
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył(a): Wt 23 lis, 2004
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Postprzez blazko » So 20 paź, 2007

U mnie w akwarium starsze "listki" glosii żółcieją, a następnie robią się w nich małe dziurki. Niestety nie mam zdjęć bo mam za słaby aparat. Akwarium ma 18dni. Stosuję takie nawozy:
- Plant Nutrition+ liquid (raz na dwa dni 1ml)
- Planta Gainer Ferro+ (do podmian 2ml)
Czego to mogą być niedobory lub nadmiary?
blazko
Poznaje temat
 
Posty: 66
Dołączył(a): Pn 25 wrz, 2006
Lokalizacja: PiAsEcZnO ToWn
Głosował : 0 razy
Ilość głosów: 0 razy

Następna strona

Powrót do Nawożenie roślin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron