| |
@ Forum Akwarystyki Roślinnej --Serwis Akwarystyki Roślinnej-- |
 |
Nawożenie - Symfonia Złota - pełny skład
Ola - Czw 18 Wrz, 2003 Temat postu: Symfonia Złota - pełny skład Wiem że nasza Symfonia złota cieszy się dużą popularnością wśród akwarystów, stąd jesteśmy co dzień zasypywani mailami i przyznam nie mamy już sił i czasu na odpisywanie każdemu z Państwa. Poniżej podam skład naszego produktu z prośbą o poinformowanie o nim Pani kolegów, np. poprzez umieszczenie go na Państwa stronach internetowych. Z góry dziękuję.
Skład:
B - 0,188
Mn - 0,718
Zn - 0,189
Cu - 0,163
Fe - 1,174
Mo - 0,024
Co - 0,004
O - 35
N - 6
Mg - 10
S - 14
C - 5
H2O (krystaliczna i wilgoć) - 27,5
co daje 99,96 %
Marcin Baranowski - Czw 18 Wrz, 2003
Pozwoliłem sobie przykleić ten wątek, napewno sie przyda.
pzak - Pon 29 Wrz, 2003
Umiesczenie tego wątku jest jak najbardziej wskazane. Zastanawiam się czy moglibyśmy jescze zamieścić listę dystrybutorów tego nawozu. Może wtedy na forum bedzie mniej pytań: Gdzie symfonia ...... .
Waldemar Żak - Czw 16 Paź, 2003
Ja dopisał bym jeszcze jak dostosować symfonie do potrzeb akwarystów i jak ją stosować z tym że niech to zrobią mondrzejsi
Mariusz Miśtak - Pon 10 Lis, 2003
no właśnie - mądrzejśi - jaką dawke stosujecie nawozu Napiszcie coś o waszych sposobach dawkowania
Marcin Baranowski - Pon 24 Lis, 2003
IMHO najlepiej jest przygotować taki roztwór by stężenie żelaza było takie jak w TMG. W tym celu należy rozpuścić 30g nawozu w 500ml wody. Dawkowanie powinno być wówczas analogiczne do TMG, czyli w słabo oświetlonych akwariach bez CO2 5ml/50l/tydzień, w typowych zbiornikach roślinnych 2-3 razy większa dawka. Po swoich ostatnich eksperymentach dochodzę do wniosku że w proporcje mikroelementów w symfonii mogą być lepsze od tych w TMG. Chodzi mi tu o nawóz podrabiany, oryginalny może dawać inny efekt.
Chodzi mi konkretnie o zawartość cynku. Podwojenie zawartości tego pierwiastka w moim nawozie dało bardzo dobre efekty. Jednak po pewnym czasie niektóre objawy zaczęły się ponownie pojawiać, obecnie potroiłem ilość Zn i znów widzę poprawę. Ostatnio analizowałem skład różnych nawozów oraz stężenia poszczególnych pierwiastków w uprawach hydroponicznych i wychodzi mi że TMG ma w stosunku do nich znacznie mniejszy udział cynku, boru i molibenu. Konieczności zwiększenia zawartości cynku jestem juz prawie pewien, w następnej kolejności spróbuję z molibdenem i borem. Sam musiałem jeszcze zwiększyć ilośc podawanego żelaza, może więc zajść taka koniecznośc również w przypadku podawanego przezemnie rozcieńczenia symfonii.
| Grzegorz Guzik napisał/a: | | zelazo wg testow mam zwykle na minimalnym poziomie, znaczy, ze bylo dosc dobrze przyswajane przez krzaki. |
Ja tam bym się nie sugerował wskazaniami testów na żelazo. Jeżeli już to świadczy to raczej o tym, że chelat się rozpada albo że test słabo reaguje. Rośliny przyswajają może z 10% (albo nawet mniej) Fe które podajemy do akwarium, reszta się utlenia i wytrąca.
| Grzegorz Guzik napisał/a: | | codziennie ok. 1ppm NO3 i tylez PO4 |
1ppm PO4 dziennie kurcze to kosmiczna dawka. Ja dawałem 0,37ppm dziennie. Gdy zakupiłem pożądny test na PO4 okazało się że jego poziom wynosił ponad 3ppm. U ciebie może on wynosić ze dwa razy więcej. Jakie kożyści wynikające z tak dużej dawki PO4 zaobserwowałeś?
Leszek Lewkowski - Pon 24 Lis, 2003
Grzegorzu,ja również z niecierpliwością oczekuję Twoich wyjaśnień.
noiser - Pon 24 Lis, 2003
Czy do tego nawozu dodajecie troszkę HCL dla zachamowania rozwoju bakterii?
HCl się przydaje, ogranicza rozwój mikroorganizmów i poprawia stabilność chelatów. Proponuję dodawać 0,1ml stężonego (36%) HCl na każde 100ml nawozu.
noiser - Pon 24 Lis, 2003
a który z nawozów oceniacie najwyzej?
Mariusz Miśtak - Sro 03 Gru, 2003
Ja po usilnych poszukiwaniach wreszcie znalazłem Symfonie złotą we Wrocławiu, dla informacji podam to czego sie dowiedzialem:
Symfonia Złota w sklepie na Alei Piastów 91 - tel. (071) 36-34-753 kosztuje:
-1 kg - 10 zł
-5 kg - 40 zł
Oddział POCH we Wrocławiu na ulicy Wybrzeże S. Wyspiańskiego - tel. (071) 32-03-418:
-K2SO4 (siarczan potasu) - 250g - 10 zł, 1kg - 37,64 zł
Informacje gdzie dostać specyfiki najlepiej uzyskać od producenta:
-Symfonię złotą produkuje Prolab - tel. (054) 237-26-43
-A info na temat oddziałów POCH znajdziecie na www.poch.com.pl
Marcin Baranowski - Nie 08 Lut, 2004
Ostatnio eksperymentowałem z miedzią. Zwiększyłem jej udział w swoim podrabianym TMG o 50% czyli do takiej zawartości jaką ma symfonia. Wydaje mi się, że przy 3x zalecanej dawce TMG i podmianach ok. 40% wody na tydzień taka ilość miedzi może szkodzić niektórym roślinom. Zaobserwowałem nieprawidłowy wzrost korzeni u Heteranthera zosterifolia (chodzi mi o korzenie wyrastające z pędów ponad podłożem), zaburzenia we wzroście korzeni są często wymienianym objawem toksyczności miedzi. Od kilku dni podaję nawóz z normalną zawartością Cu i wzrost korzeni na wymienionej roślinie zaczął się poprawiać. Wniosek z tego taki, że podawany przezemnie wcześniej sposób rozcienczania symfonii przy dużych dawkach nawozu może dawać negatywne efekty. Z drugiej strony jednak przygotowując nawóz o mniejszym stężeniu prawie na 100% będzie się podawać zbyt małą ilość żelaza.
Eternal - Nie 08 Lut, 2004
Ja w swoim głównym zbiorniku nie nawożę wcale, a mam ten sam problem co Ty z korzeniami wyrastającymi z pędów ponad podłożem. Szczególnie Alternanthera ma takie skłonności. W drugim akwa, w którym już od pewnego czas podaję dużą dawkę Symfonii codziennie (chyba nawet maksymalną wg Twojego przepisu podanego na forum), mam ten sam problem, ale zdecydowanie na mniejszą skalę. W wodzie wodociągowej miedzi nie mam. Tak więc podejrzewałbym jakiś inny związek, którego pod dostatkiem mam w wodzie wodociągowej.
Mariusz Miśtak - Nie 08 Lut, 2004
| Cytat: | | Zaobserwowałem nieprawidłowy wzrost korzeni u Heteranthera zosterifolia (chodzi mi o korzenie wyrastające z pędów ponad podłożem) |
U mnie też on wystąpił ale tylko w nawożeniu cotygodniowym (sumaryczna dawka taka sama jak 7*dzień tygodnia). Przy nawożniu codziennym roślinka rośnie b. dobrze.
raffaell - Wto 06 Lip, 2004
Czyli może lepiej w 500ml H2O rozpuścić 25g Symfonii, dodać trochę Fe (tylko ile?) i dozować tak jak TMG. Wtedy nie psesadzimy z Cu, a pozostałych składników powinno wystarczyć.
Marcin Baranowski - Wto 06 Lip, 2004
IMHO jeszcze raz tyle ile było by przy takim rozcieńczeniu. Podkreślam jeszcze raz, że z tą miedzią to tylko moja obserwacja, której nie mogę być w 100% pewien. Wcale nie musi się tak dziać w każdym przypadku.
raffaell - Sro 07 Lip, 2004
| Cytat: | | jeszcze raz tyle ile było by przy takim rozcieńczeniu |
Czyli tak dla laika to o ile ppm ma się jeszcze podnieść zaw. Fe z tego dodatku?
Marcin Baranowski - Sro 07 Lip, 2004
Tego nie ma sensu podawać w ppm, tu chodzi o % zawartość Fe. Jeżeli robi się rozcieńczenie 25g symfonii w 500ml to należy dodać 3,6g chelatu Fe forte albo 9,2ml mikrovitu Fe.
raffaell - Sro 07 Lip, 2004
Wielkie dzięki
raffaell - Pon 12 Lip, 2004
No i wreszcie nawoże symfonią
Nie wiem czy to jej zasługa, czy też KH2PO4, ale rośliny RUSZYŁY i przestały marnieć stare liście. Żebym tylko nie przedawkował
REGUS - Pon 20 Wrz, 2004
Witam!
Mam takie pytanko, czy od ostatnich waszych wypowiedzi w temacie symfoni ktos opatentowal jeszcze lepszy sklad, sposób dawkowania, czy cos wogole się zmienilo w jej temacie.
Pytam bo wreszcie zdobyłem ja i nie wiem na ktora wersje sie zdecydowac. Czy na ta z Fe czy z Mg na rowni z TMG, czy na ta 40g/500ml. Prosił bym o jakas wskazowke, chociaz od ktorej zaczac testowanie nawozu.
Moja woda: KH 7, pH 7.1, GH 17, oswi. 120w (mieszane Flora osram, daylight, sun-glo i 2 zolte kompakty ale duzym udzialem czerwieni) temp. 28 C, zbiornik zarybiony na styk, CO2 z bimbrowni, a w kranowce mam 17 ppm NO3. Zbiornik 185 l brutto, netto ok. 170 l.
Pozdrawiam!
Grzegorz Wisniewski
Mariusz Miśtak - Pon 20 Wrz, 2004
| REGUS napisał/a: | Witam!
Mam takie pytanko, czy od ostatnich waszych wypowiedzi w temacie symfoni ktos opatentowal jeszcze lepszy sklad, sposób dawkowania, czy cos wogole się zmienilo w jej temacie.
Pytam bo wreszcie zdobyłem ja i nie wiem na ktora wersje sie zdecydowac. Czy na ta z Fe czy z Mg na rowni z TMG, czy na ta 40g/500ml. Prosił bym o jakas wskazowke, chociaz od ktorej zaczac testowanie nawozu.
Moja woda: KH 7, pH 7.1, GH 17, oswi. 120w (mieszane Flora osram, daylight, sun-glo i 2 zolte kompakty ale duzym udzialem czerwieni) temp. 28 C, zbiornik zarybiony na styk, CO2 z bimbrowni, a w kranowce mam 17 ppm NO3. Zbiornik 185 l brutto, netto ok. 170 l.
Pozdrawiam!
Grzegorz Wisniewski |
Ja stosowałem na 70l roztwór 30g/500ml wody w dawkowaniu 3ml dziennie przy 0,80W/l + co2. Makro i Fe podawałem osobno bo wtedy masz pełną kontrolę i nie jesteś uzależniony od stężeń innych pierwiastków.
REGUS - Pon 20 Wrz, 2004
Mozna i tak. Ale w pewnej chwili czlowiek by chcial miec troche spokoju a nie tylko z roznymi miksturami wokol akwaria latac. Poprostu najlepszy byl by jeden roztwor bo nie zawsze jestem w domu i ktos by go musial dac.
Mariusz Miśtak - Pon 20 Wrz, 2004
| REGUS napisał/a: | | Mozna i tak. Ale w pewnej chwili czlowiek by chcial miec troche spokoju a nie tylko z roznymi miksturami wokol akwaria latac. Poprostu najlepszy byl by jeden roztwor bo nie zawsze jestem w domu i ktos by go musial dac. |
No niestety coś za coś, zwłaszcza jak ktoś jest w fazie dostosowywania dawek tygodniowych pierwiastków to wygodniej jest mu zmieniać tylko jeden.
REGUS - Pon 20 Wrz, 2004
Może i masz racje Poczekam moze sie ktos jeszcze wypowie!
Pozdrowionka
Grzegorz Wiśniewski
Dark_Wolf - Sob 02 Paź, 2004
Czy symfonia to ogólnie dobry nawóz do akwariów?
Mariusz Miśtak - Sob 02 Paź, 2004
| Dark_Wolf napisał/a: | | Czy symfonia to ogólnie dobry nawóz do akwariów? |
Symfonia złota jak najbardziej, oczywiście z założenia decydujesz się na dawkowanie K, P (N, Fe)
| enigma napisał/a: |
Symfonia złota jak najbardziej, oczywiście z założenia decydujesz się na dawkowanie K, P (N, Fe) |
To znaczy skąd wezmę te wszystkie suplementy?
Bo tak myśle aby kupić symfonię złotą na allegro. Czy to jest dobry pomysł?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32240993 Dokładnie o tą aukcję kupić. Czy warto, i co jeszcze podawać?
To jest jakaś mieszanka, jeżeli decydujesz sie na symfonie to kup ją w ogrodniczym a suplementy to na Allegro lub w POCHu.
POCH....co to?
A czy wystraczy jak będę podawał i kupię w ogrodniczym Symfonię i Siarczan Potasu, czy bede musial szukac tych mikroeleementow? Pozdrawiam
| Dark_Wolf napisał/a: | POCH....co to?
A czy wystraczy jak będę podawał i kupię w ogrodniczym Symfonię i Siarczan Potasu, czy bede musial szukac tych mikroeleementow? Pozdrawiam |
POCH http://www.poch.com.pl/
Potas jak najbardziej tak, oprócz tego przydałoby Ci się jakieś źródło fosforanów (najczęśniej używane to KH2PO4), przy intensywnej uprawie w symfoni jest też za mało żelaza. Jeśli masz niskie lub zerowe azotany to też przydałoby się kupić KNO3.
Ogólnie: SZ + K, P (N, Fe)
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedz i. Pozdrawiam, Piotrek.
Karpa - Wto 30 Lis, 2004
wszystko jakby switnie z Symfonia o ktorej kazy pisze i zachwala ja obecnie (od 11 miesiecy) uzywam Hydroską Superbe Mikromix (obecnie Yara) nie ma jednej wielkiej wady ktora ma symfonia czyli magnezu. calkiem cacy jest tez Bentley Mikromix firmy TradeCrop. bentley jest o tyle lepszy ze ma lepiej zchelatowane zelazo EDDHMA jezeli ktos szuka dobrego zelaza najlepsze bedzie Tenso Fe rowniez helat EDDHMA
Richy - Sro 22 Gru, 2004
Osoboście nie stosowałem jeszcze Symfonii, ale zamierzam... i mam do was kilka pytań:
1) jeśli rozpuszczam nawóz w wodzie, to może być to woda z karnu, czy musi być to woda destylowana ?
2) 30 g / 500 ml H2O - jak zmierzyć 30 gram, nie posiadam w domu wagi ... można to zamienić na mililitry ?
pozdrawiam
Richy - Sro 22 Gru, 2004
mam jeszcze jedno pytanie ... lepiej stosować KH2PO4 czy K2PO4 ??
Karpa - Sro 22 Gru, 2004
hmmmm nie ma K2PO4 ... jest tylko KH2PO4 (kwaśny fosforan potasu lub monofosforan potasu)
Richy - Sro 22 Gru, 2004
przepraszam, chodziło mi o K2SO4 ... więc co lepsze dodawanie do symfonii K2SO4, czy KH2PO4 ??
Karpa - Sro 22 Gru, 2004
wszystko zalezy od tego co jest potrzebne w akwa ... jezeli masz duzo PO4 to lepiej sierczan, poza tym z reguly sa problemy z nadmiarem fosforanow w wodzie
Richy - Sro 22 Gru, 2004
dzięki za radę, więc jutro ide kupić K2SO4 ... i zrobic nawóz ...
Richy - Sro 22 Gru, 2004
cześć wątpliwości rozwiałem, ale mam jeszcze jedno pytanie, otóż, czy K2SO4 i symfonię musze rozpuszczać w wodzie destylowanej, czy może to być to zwykła woda kranowa ... ??
Karpa propagujesz jeden z najstarszych mitów, na fofum juz bylo ze fosfor wcale nie jest taki straszny jak by sie wydawalo, w dobrze utrzymanym akwarium mozna go podawac nawet 1mg/l dziennie bez negatywnych skutkow (pod warunkiem ze rosliny sa zdrowe i prawidlowo sie rozwijaja)
Richy - Czw 23 Gru, 2004
K2SO4 kosztuje ok. 32 zł/kg, nie orientujecie się ile może kosztować KH2PO4 (diwodorofosforan potasu) ?
po co kupowac caly kilo lepiej kup na allegro, sprzedaja w mniejszych porcjach,
i radze na paczatek zastosowac K2SO4 a dopiero jak zauwazysz niedobory fosforu wtedy KH2PO4, stosowasnie KH2PO4 jako uzupelnienie potasu nie jest dobrym rozwiazaniem wiec K2SO4 na poczatek
Karpa - Czw 23 Gru, 2004
plto ... chyba nie zrozumiales o co mi chodzilo, jak napisalem "z reguly", poziom PO4 zalezy tez od samej wody (ja przynajmniej raz w roku robie analize wody, bynajmiej nie ze wzgledu na akwarium) ... zgadzam sie z toba w zupelnosci ze mozna podawac fosfor na poziomie 1mg, sa publikacje gdzie padaja rowniez wyzsze wartosci, ale wszystko zalezy od oswietlenia i odzywienia mineralnego i CO2 roslin
Marcin42 - Pon 03 Sty, 2005
Mam pewne pytanie. Znalazlem na symfonie taki przepis na allegro:
W 0,7 l. wody destylowanej rozpuszczamy ok.40 g nawozu Symfonia Złota oraz 20 g K2SO4, dodajemy 1 opakowanie (30 ml) preparatu Ferro-Activ firmy Tropical. Całość dopełniam do obiętości 1l. Stosujemy 1cm3 na 60l. wody w akwa."
Co o nim sadzicie ??
Kosek - Pią 05 Sie, 2005
| Grzegorz Guzik napisał/a: | | codziennie ok. 1ppm NO3 i tylez PO4 |
| Marcin Baranowski napisał/a: | 1ppm PO4 dziennie kurcze to kosmiczna dawka. Ja dawałem 0,37ppm dziennie. Gdy zakupiłem pożądny test na PO4 okazało się że jego poziom wynosił ponad 3ppm. U ciebie może on wynosić ze dwa razy więcej. Jakie kożyści wynikające z tak dużej dawki PO4 zaobserwowałeś? |
Marcinie, a możesz pwiedzieć co to za test na PO4. Jeżeli jest wiarygodny to chętnie bym go nabył (oczywiście cana może mnie od tego zamiaru odwieźć )
Bartek - Czw 26 Sty, 2006
Zadałem sobie troche trudu by rzetelnie porównać skład Symfonii Złotej i TMG.
Oba składy były podawane w różnych zestawieniach. Symfonia ma postać proszku a TMG to gotowy do użycia płyn. W przypadku tej drugiej w procentowy skład wliczona była więc woda ( w symfonii również ale znacznie mniej). W składzie Symfonii brak było siarki i potasu, a w TMG kobaltu. Dlatego wyłączyłem te trzy składniki z wyliczeń.
Policzyłem procentowy udział pozostałych pierwiastków względem siebie, w obu nawozach. Wynik:
TMG
[%]
Mg 75,87
B 0,77
Cu 1,16
Fe 13,62
Mn 7,78
Mo 0,39
Zn 0,39
SZ
Mg 78,32
B 1,74
Cu 1,39
Fe 10,44
Mn 6,09
Mo 0,26
Zn 1,74
GP - Czw 26 Sty, 2006
Witam
Jeśli Twoje wyniki są wiarygodne, to wychodzi na to że Symfonia wcale nie ma za dużo magnezu, a na forum czytałem wiele informacji o podstawowej wadzie jaką ten nawóz ma, czyli nadmiar magnezu i brak możliwości wystąpienia niedoborów tego pierwiastka dla stosujących Symfonię
Tak sobie to wziąłem do serca, że długo walczyłem z niedoborami, nie wiedząc że właśnie mam niedobory magnezu. Wysoki stosunek Ca:Mg w wodzie kranowej pewnie dodatkowo spotęgował braki tego pierwiastka.
Z Twoich obliczeń wynika, że spokojnie można (a raczej należy) dodawać Żelazo z Manganem.
Właściwie, tylko cynk może być problemem, ale jeśli rozcieńczymy nawóz w/w pierwiastkami, to Symfonia jest OK.
Ciekawy jestem ile jeszcze osób używa Symfonii, z Tych co byli prekursorami w jej stosowaniu Czy wszyscy przeszli już na gotowe nawozy? Może ktoś ma nowe doświadczenia z Symfonią, chyba że już wszystko zostało napisane.
Grzegorz
Gdybym nie stosował symfonii niechciało by mi się liczyć
Miałem wątpliwości odnośnie zawartości Mn i Mo, i przekonałem się że nie jest źle.
Symfonie stosuje od kilku miesięcy, za krótko by stwierdzić czy kumulujący Zn robi jakieś problemy. Robie regularne podmiany więc moge tego uniknąć.
Zastanawia mnie dlaczego firma Pro Lab idąc za popularnością swego nawozu ogrodniczego wśród akwarystów, nie wystartuje ze specjalnie ku nim przeznaczonym.
Cu obniżyć do 1,2
B do 1,0
Zn do 0,8
Fe podwyższyć do 13,0
Mn do 7,5
Mo do 0,35
GP - Czw 26 Sty, 2006
Z tego co czytałem kiedyś na forum, to po licznych zapytaniach do firmy PROLAB, ich przedstawiciel stwierdził że mogą stworzyć nawóz o każdym określonym składzie. Oczywiście ktoś musiałby im podać wzorcowy skład. Jak się sprawy potoczyły to nie wiem.
Jedno jest pewne ,jeśli pojawi się nawóz akwarystyczny w ofercie tej firmy, to cena nie będzie na pewno już taka atrakcyjna i nie będzie kosztować złotówkę , bo hasło akwarystyczny zrobi swoje. Prosty przykład Philips Aquarelle i TLDXXX.
Druga sprawa, to kto miałby im podać ten wzorcowy skład? Komu mieliby uwierzyć? Może spróbujesz?
No i dla wielu byłaby to przecież konkurencja
Heh A jaki to ze mnie autorytet , są lepsi bardziej doświadczeni.
Do tego co już wspomniałem powinni dołożyć K2SO4 i ewentualnie KNO3.
Oraz zmnienić chelat bo niektórzy boją się EDTA (pochodna amonowa).
Symfonia Złota jest nawozem ogrodniczym, a akwarystyczne muszą być lepiej rozpuszczalne. I pytanie też czy miałby postać proszku czy w płynie.
Zmnieć opakowanie w formie i wielkości.
Również jestem zdania że wywindowali by cene . Pewnie byłby by tańszy do konkurencyjnych, ale nie dużo (marketingowe ustalanie ceny).
Grzegorz Geming - Czw 26 Sty, 2006
Aloo
Bartek G napisał:
Zastanawia mnie dlaczego firma Pro Lab idąc za popularnością swego nawozu ogrodniczego wśród akwarystów, nie wystartuje ze specjalnie ku nim przeznaczonym.
Ad 1.Bo pewnie zrobiła badania rynku i wyszło im że,sprzedaż 1 tony trwałaby 100 lat
Ad 2.Nie są w stanie konkurować z allegrowiczami od Roślinexu
Pozdrawiam
Grzegorz
| Grzegorz Geming napisał/a: | Ad 1.Bo pewnie zrobiła badania rynku i wyszło im że,sprzedaż 1 tony trwałaby 100 lat
Ad 2.Nie są w stanie konkurować z allegrowiczami od Roślinexu |
Rozumiem że to żart
Ad.1' Pro-Lab ma w swej ofercie nawozy monoskładnikowe
( http://www.prolab.pl/html/symfonia.htm ) , nie sądze by dobrze schodziły, a jednak są w ofercie.
Ad.2' A inne jednak potrafią Już to że wielu z nas decyduje się na Symfonie Złotą która nie jest idealna, można sądzić że udoskonalona na potrzeby akwarystyki roślinnej "Symfonia Aqua" będzie miała spore wzięcie.
Jak na razie można zamówić indywidualnie, realizację własnej recepty. Jednak opłacalne jest to chyba tylko na potrzeby prawdziwej plantacji...
http://www.prolab.pl/html/nawozy5.htm
Aloo
Policzmy to" wzięcie" w ciągu roku
160kg SZ to są wszyscy forumowicze (500ml.=30g SZ) jednorazowo - razy ile wciągu roku odpowiedz i będziemy liczyć dalej
Grzegorz
Nie wszyscy forumowicze są gotowi rzucić się na nowy produkt, jak i nie tylko forumowicze są potencjalnymi odbiocami.
Nie podejme się takiego liczenia bo to przysłowiowe pi razy drzwi.
Wystarczy już to że dotychczasowi użytkownicy z pewnością przejdą na nowy produkt [minus ci którym nie będzie odpowiadała (przypuszczalnie) większa cena, plus ci którzy będą zachęceni bardzo dobrą jakościowo ofertą przejdą na strone Symfonii].
Aloo
No tak masz rację to jest forum o akwariach roślinnych a nie szkoła marketingu.
Myślałem że , tylko raki chodzą ..... tak jak chodzą.
Grzegorz
Karpa - Pią 27 Sty, 2006
| Grzegorz Geming napisał/a: | Aloo
Ad 1.Bo pewnie zrobiła badania rynku i wyszło im że,sprzedaż 1 tony trwałaby 100 lat
Ad 2.Nie są w stanie konkurować z allegrowiczami od Roślinexu
Grzegorz |
hmmmmmm 1 tona 100 lat moze i prawda. Jestem ogrodnikiem mam szklarnie i używam mikroelementy prolabu, akurat nie symfonie zlota lecz symfonie mikrovit zuzywam tego okolo 6000l litrow wiec chyba strzeliles w 10 (oczewiscie prolab wykonuje mieszanki na zamowienie ale realne ilosci to okolo 5000l)
jezeli chodzi o roslinex to tak jak z elektronika czyli panasonixem muslisz ze z czego oni to robia ?? z tego samego co my wszyscy. Faktycznie kilka gramów nawozu w 500ml wody ktore rozpuszczamy kosztuje nas moze 50gr wiec sprzedawanie tego za 5 zł jest geniuszem (ja tyle nie zarabiam)
Poza tym Roslinex jest nawozem plynnym wiec zgodnie z ustawa o nawozach i nawozeniu producent powinien dostac zgode z ministerstwa rolnictwa na obrot tym nawozem w kraju ---- podsumowujac Roślinex jak spora część nawozów z allegro produkowana jest NIELEGALNIE, a prz okazji zdzieraja kupe kasy
wspomne jeszcze o aukcjach gdzie mozna kupic np chelat miedzi za 50G płacimy 1,60 podczas gdy ja kupuje to za 0,03 zł za ta sama ilosc - przebitka 53razy, K2SO4 200G - 1zł ja 200G mam za 0,21zł przebitka troche gorsza bo w sklepie siarczan potasu mozna kupic w kilogramowych opakowaniach
Chociaż powinienem moze pozostawic bez komentarza Roślinexy compesolexy etc etc
GP - Sob 28 Sty, 2006
| Karpa napisał/a: | | wspomne jeszcze o aukcjach gdzie mozna kupic np chelat miedzi za 50G płacimy 1,60 podczas gdy ja kupuje to za 0,03 zł za ta sama ilosc - przebitka 53razy, K2SO4 200G - 1zł ja 200G mam za 0,21zł przebitka troche gorsza bo w sklepie siarczan potasu mozna kupic w kilogramowych opakowaniach |
Masz rację, ale te 50 czy 100 gram starczy mi na rok, tak małej ilości nikt mi w ogrodniczym nie sprzeda, a 5 kg starczyłoby mi do końca świata i jeden dzień dłużej
Jeśli używasz tego wszyskiego w ogrodnictwie, to masz przy okazji.
Co do tych gotowych wynalazków na Allegro to oczywiście masz rację, ale to też dobry sposób na zarabianie.
Bartek - Sob 28 Sty, 2006
Swój 1kg Symfonii kupowałem latem, za 10zł ( a może było to 8zł ).
Do tej pory jakby prawie jej ie ubyło, a jeszcze podzieliłem się nią z bliźnimi. Dlatego trzymam cały zapas w lodówce by się nie zmarnował. I jeszcze zawioze trochę babci do ogródka
Znasz jakiś dobry, wydajny nawóz za 10 zł? Mimo wszystko bardzo się opłaca.
GP - Sro 01 Mar, 2006
| Bartek G napisał/a: | Zadałem sobie troche trudu by rzetelnie porównać skład Symfonii Złotej i TMG.
Oba składy były podawane w różnych zestawieniach. Symfonia ma postać proszku a TMG to gotowy do użycia płyn. W przypadku tej drugiej w procentowy skład wliczona była więc woda ( w symfonii również ale znacznie mniej). W składzie Symfonii brak było siarki i potasu, a w TMG kobaltu. Dlatego wyłączyłem te trzy składniki z wyliczeń.
Policzyłem procentowy udział pozostałych pierwiastków względem siebie, w obu nawozach. Wynik:
TMG
[%]
Mg 75,87
B 0,77
Cu 1,16
Fe 13,62
Mn 7,78
Mo 0,39
Zn 0,39
SZ
Mg 78,32
B 1,74
Cu 1,39
Fe 10,44
Mn 6,09
Mo 0,26
Zn 1,74 |
Bartku, wracam do Twoich obliczeń. Zawsze podawano, że powinno się rozpuścić 60g Symfonii w 1 l. wody, aby uzyskać takie samo stężenie jak w TMG. Czy po Twoich obliczeniach coś się zmieniło?
Ile wg Ciebie powinno się rozpuścić Symfonii dla zrównania żelaza z TMG? Do tej pory rozpuszczałem 9 g SZ w 250 ml, a żelazo, mangan i magnez uzupełniałem ale coś mi się wydaje, że przy tej ilości SZ mogę mieć za mało pozostałych pierwiastków, oczywiście za wyjątkiem cynku
Bartek - Sro 01 Mar, 2006
Skoro dodajesz Fe (i Mn) to powinieneś generalnie stosować mniejsze dwawki niż się zaleca w przypadku (samej ) SZ. Co wielkości samej dawki to jest naprawde różnie. Mimo że stosuje inne (mniejsze) stężenie SZ w rozpusczonej wodzie nawozu to początkowo dozowałem w takiej ilości jak się powszechnie zaleca ( w przeliczeniu na te stężenie, czyli tyle samo). Okazało się żemam wysyp nitek więć zmniejszyem dawke, pierw o 25% potem do połowy zalecanej. Nitki nie zginęły ( w innym była rzecz) ale żadnych niedoborów nie zauważyłem wszystko jest ok i tak pozostało (tak w skrócie )
Dawki należy ustawiać indywidualnie. To zależy od dostępności do makro, ilości roślin i szybkości przyrostu ich biomasy.
Rafał (bober) - Pią 07 Kwi, 2006
"Dawki należy ustawiać indywidualnie. To zależy od dostępności do makro, ilości roślin i szybkości przyrostu ich biomasy"
oczywiście zgadzam się z tobą całkowicie... ja od niedawna wzbogaciłem symfonie o k2so4 i ferro active jest naprawde ok narazie podaje 5ml. dziennie ale widać różnice
Budrob - Wto 02 Maj, 2006
Zaczołem stosować SZ w akwa ogólnym
Czy mogę też nawozić roslinki w akwa, w którym jest narybek (zbrojniki, głupiki )
pzdr.
Bartek - Sro 03 Maj, 2006
| Budrob napisał/a: | Zaczołem stosować SZ w akwa ogólnym
Czy mogę też nawozić roslinki w akwa, w którym jest narybek (zbrojniki, głupiki )
pzdr. |
Tak, ale małe dawki, nie wiecej niż 50% zalecanej lub jeszcze mniej.
Niebezpieczne mogą być Cu i Zn.
milosz30 - Czw 11 Maj, 2006
witam. jesli dobrze zrozumialem ten watek i inne traktujace o symfonii to mam zamiar zrobic nawoz wg natepujacego przpisu: w 1 l wody z ro zozpuszczam-50g SZ ,25g K2SO4,7,2g chealtu Fe 8%. mam zamiar dawkowac 5ml na dzien. akwa netto 360l co2 0,63W/l
moze dacie znac czy taki sposob jest ok bo jak do tej pory nawozilem tyko gotowymi nawozami a cos takiego jak wyzej to dla mnie ciezka sprawa
kubotka - Pią 12 Maj, 2006
Czy ktos próbował TĘ http://www.allegro.pl/ite..._od_kerimj.html symfonie może??
Budrob - Pią 12 Maj, 2006
Ja kupiłem u Gościa na aukcji 2 torebki i zrobiłem nawóz:
- 250 ml wody destylowanej;
- 10g Symfoni złotej;
- 5g K2SO4;
- 1g Chelatu Zelaza Forte.
wybrałem taką ilość aby sprawdzić jak to będzie działało, ale też czytałem na forum, żeby sporządzony nawóz spożytkować max. do 2 miesiecy.
Na dzień dzisiejszy wszystko jest OK - rośliny ruszyły (jeszcze nie bąbelkują )
Na początku stosowania SZ (2 tygodnie) pojawiły sie krasnorosty, ale koszenie załatwiło, jak narazie, sprawę.innego paskudztwa glonowego na razie nie ma
Przed stosowaniem SZ lałem do akwa TetraMin.
Moje parametry: akwa ma 2 miesiące , 360l brutto, 146W oświetlenia ,CO2 z butli filtr AquaMax 250, raz na miesiąc UV przez 2 dni, ph 7.0, TwO 12, TwW 10, NO3 ok. 2, podmiana co 2 dzień około 15l odstanej kranówki - woda z akwa idzie do podlewania kwiatków
filip - Sob 27 Maj, 2006
Słuchajcie, a jak sie ma stosowanie gotowego makro np AquqArtu, do SZ. Chodzi mi o to ze w SZ jest zawarty azot - czy jest go na tyle duzy by zabuzył rownowage przy stosowaniu razem z gotowym makro?
Bartek - Sob 27 Maj, 2006
| filip napisał/a: | | Słuchajcie, a jak sie ma stosowanie gotowego makro np AquqArtu, do SZ. Chodzi mi o to ze w SZ jest zawarty azot - czy jest go na tyle duzy by zabuzył rownowage przy stosowaniu razem z gotowym makro? |
EDTA która jest tu związkiem chelatującym to pochodna amonowa. Ale jest tego na tyle mało że nie zaburzy zbytnio tej równowagi. W dodatku prporcje w PG macro są lekko przesunięte na korzyść fosforu (tłumaczy się to tym że bilansuje się to do zawartości N i P w pokarmie dla ryb, choć sam mam odwrotne spostrzeżenia), dlatego IMHO takie połączenie będzie OK.
filip - Nie 28 Maj, 2006
| Bartek G napisał/a: | | W dodatku prporcje w PG macro są lekko przesunięte na korzyść fosforu (tłumaczy się to tym że bilansuje się to do zawartości N i P w pokarmie dla ryb, choć sam mam odwrotne spostrzeżenia) | Uważam podobnie - w swoim baniaku raz na jakiś czas musze dodac 1ppm kh2po4 aby wyrownać utrzymac pożadany stosuneek N:P , być moze jest to spowodowane tym ze mam sporą ilość Heteranthery ktora lubi fosfor. Dzięki Bartku za info. Pozdrawiam
thors - Pon 29 Maj, 2006
Wracajać do tematu. jeśli rozpuścimy te 30 gr SZ w 500ml wody to o ile ppm podniesiemy zawartość Mg wlewjąc 1ml do baniaka naprzykład 240 litra. Na moje obliczenia,jeśli chodzi o MgSo4*7H20,gdy rozpuścimy 30 gr w 500ml wody to podniesiemy ilośc Mg o 0,025 ppm. A przecież w SZ jest mniej tego magnezu niż w MgSo4. Straszliwie mało to wychodzi nawet dla warunków samego MgSo4. Czyli jak mamy dozowac 5ml/50 litra wody to dla baniaka 240 wychodzi nam ok. 25 ml/dzień, czyli wychodzi 0,6 ppm dzień. Wyczytalem gdzies ze Mg powinien byc na poziomie 5-10 ppm, wiec dzienna dawka SZ troche mala biorac pod uwage ze mniej jest Mg niz w MgSo4.
Niech mnie ktos oswieci czy dobrze rozumuje.
Pozdrawiam
GP - Wto 30 Maj, 2006
Nie myl MgSO4 z MgSO4*7H2O. Ten drugi to uwodniony i mam mniejszą zawartość magnezu, w tej samej objętości związku, więc musi być go więcej.
W ogóle to nie jestem do końca pewien w jakiej formie magnez jest w SZ, czy w MgSO4?
thors - Wto 30 Maj, 2006
Troche zamontałem ale chodzi mi to ze dając nawet sam magnez w ilościach 30 gr/500 ml destylowanej to i tak maluchno tego magnezu wychodzi w tej wodzie, a słyszy się ze za duzo w SZ magnezu. Być może mylę się w obliczeniach. Może ktoś to biegły przeliczy?
ZoooloooK - Czw 15 Cze, 2006
A ja mam do Was pytanko:ile mililitrów trzeba odmieżyć za pomocą strzykawki aby uzyskać
zalecane 30 mg nawozu do wykonania roztworu.Pozdro!
Bartek - Sob 15 Lip, 2006
| Bartek napisał/a: |
TMG
[%]
Mg 75,87
B 0,77
Cu 1,16
Fe 13,62
Mn 7,78
Mo 0,39
Zn 0,39
SZ
Mg 78,32
B 1,74
Cu 1,39
Fe 10,44
Mn 6,09
Mo 0,26
Zn 1,74 |
Byłem wczoraj u znajomego który jest gorącym zwolennikiem PMDD, i chciał przeciągnąć mnie na jedyną słuszną drogę... Porównałem więc jakie mamy różnice w nawożeniu.
Oto PMDD w tym samym zestawieniu co powyższe:
Mg 57,14
B 5,06
Cu 0,4
Fe 27,78
Mn 7,94
Mo 0,1
Zn 1,59
Czyli zdecydowanie więcej Boru i żelaza, mniej Magnezu, Cynku tyle co w Symfonii (czyli nie jest z nią źle pod tym względem ).
Inaczej rośnie nam Rotala Marcandra. U mnie jest bez zarzutu, u niego trochę rachityczna, choć rośnie bez problemów. U niego trochę lepiej Blyksa japońska i Microsorum pteropus 'Windelov'. W dodatku pojawiają mi się jakieś nieidbory (Mn?)
Oczywiście znaczącą role odgrywa Makro które jest poza zestawieniem.
Mógłbym zestawić również PGC, ale nie znamy jeszcze ilości Mg w tym nawozie.
GP - Sob 15 Lip, 2006
| Bartek napisał/a: | | Czyli zdecydowanie więcej Boru i żelaza, mniej Magnezu, Cynku tyle co w Symfonii (czyli nie jest z nią źle pod tym względem Wink |
.. a mówią że wadą Symfoni jest nadmiar Boru i Cynku
Ja do Symfonii zacząłem dodawać K, Mg, Fe, Mn, czyli połowa pierwiastków. Dlatego postanowiłem robić własne TMG, bo mogę dowolnie zmieniać proporcje poszczególnych pierwiastków.
Ale czy jest lepiej Pozostawię to bez odpowiedzi
Bartek - Czw 20 Lip, 2006
Wracając do składu... Bor w PMDD w tej proporcji to 5,06
Dla TMG to (tylko) 0,77
W PGC szacunkowo ( bo nie znam zawartości Mg) - 3.0
A podnosi się larum że to wręcz toksyczna dawka w tym nawozie
rocky - Wto 01 Sie, 2006
Wtam!
postanowiłem odswieżyć troszkę wątek.Od 2 mieś.nawożę SZ zbiornik ok.160 l netto,oświetlenie 180W ,CO2 z butli wysokociśnieniowej ok.2 bąbli na sek.Symfonię przygotowałem jw + łyżeczka od herbaty chelatu Fe forte.Oddzielnie podaję K2SO4 i dodaję jeszcze jedną piątą dawki przeliczeniowej MgSO4.Zacząłem od 5 ml roztworu SZ na 50 l/tydzien dakowane dziennie ,ale szybko zwiększyłem ponad dwukrotnie.Obecnie mam 100%,wręcz książkowe niedobory manganu,że nie wspomnę o makro,głównie azotu.Chelat Mn już zakupiłem,ale widze że przede mną sporo pracy nad zbilansowaniem makro.Może na początek zmniejszę światło do 120W?
Czy w temacie Symfonii macie jakieś swieże obserwacje?
A przy okazji choć nieco off topic:czy ktos stosuje makro od andkoni z Allegro?
Bartek - Wto 01 Sie, 2006
Gdybyś sie nie przyznał do niedoborów Mn to sam bym Ci to wypomniał czytając opis Twojej mieszanki Sam wzbogacam(ale skromnie) SZ żelazem plus właśnie mangan, bo na dłuższą mete nie da się czystą Symfonią.
Radze podawać Symfonie kilka godzin przed zapaleniem się światła, gdy woda w akwarium ma jak najniższe pH. Gdyż EDTA (jedyny chelat w SZ) jest stabilny do pH 6,5.
Myśle że dokładanie dodatkowego magnezu nie ma wiekszego sensu, gdyż w Symfonii jest tego wystarczająco.
rocky - Sro 02 Sie, 2006
| Bartek napisał/a: |
Radze podawać Symfonie kilka godzin przed zapaleniem się światła, gdy woda w akwarium ma jak najniższe pH. Gdyż EDTA (jedyny chelat w SZ) jest stabilny do pH 6,5.
Myśle że dokładanie dodatkowego magnezu nie ma wiekszego sensu, gdyż w Symfonii jest tego wystarczająco. |
Tak właśnie robię
Co do magnezu to sam się zastanawiam,dzięki że zwróciłeś na to uwagę.Po głębokiej lekturze forum zaczynam sie zastanawiać czy nie zaburzam w ten sposób stosunku Ca/Mg? Wodę mieszam RO z kranówą 3:2, kranówka twarda GH16, KH12. W akwa utrzymuje sie GH10-11 i KH6. Zanim zacząłem dodawać symfonię miałem straszne niedobory Mg.Wnioskuję stąd, że w kranie ten stosunek mam mocno przesunięty na korzyść Ca, choć póki nie zmierzę nie mogę mieć pewności
GP - Sro 02 Sie, 2006
| rocky napisał/a: | | W akwa utrzymuje sie GH10-11 i KH6. Zanim zacząłem dodawać symfonię miałem straszne niedobory Mg.Wnioskuję stąd, że w kranie ten stosunek mam mocno przesunięty na korzyść Ca, choć póki nie zmierzę nie mogę mieć pewności | Koniecznie zmierz, bo też sugerowałem się wypowiedziami na forum, że jest przeważnie nadmiar Ca do Mg i dodawałem Mg do Symfoni, ale po zbadaniu wody otworzyłem oczy
cjb - Sro 02 Sie, 2006
Witam!
| Bartek napisał/a: | | Mógłbym zestawić również PGC, ale nie znamy jeszcze ilości Mg w tym nawozie. |
Kiedy można się spodziewać tego zestawienia?
Bartek - Sro 02 Sie, 2006
| Cytat: | | Dla przykładu EDTA jest stabilne w pH poniżej 6,5, DTPA jest stabile poniżej pH 7,0 a HEEDTA jest stabilne poniżej ph 8,0. Chelat EDDHMA jest stabilny w zakresie pH 4,0 - 9,5 | Tu znalezione.
http://www.holenderskie.pl/art.php?go=49
Natomiast na opakowaniu Symfonii jest jak byk: | Cytat: | ...zestaw mikroelementów w postaci trwałych chelatów działających w szerokim zakresie pH (3,5 - 9,0)
...Związkiem chelatującym jest pochodna amonowa EDTA |
EDIT:
Już mam odp
| Cytat: | | Mikroelementy w SZ chelatowane są pochodną amonowa EDTA (nie jest to EDTA stosowane w podobnych nawozach, gdzie trwałość chelatu kończy sie przy pH 6). Dzięki niemu trwałość chelatu zachowana jest w przestrzeni pH od 3 do 9. |
Karo* - Wto 05 Wrz, 2006
Witam!!!
Przeczytałam cały wątek i powiem szczerze mam mętlik w głowie. Mam kilka pytań odnośnie tego nawozu.
Czy Symfonię złota można połączyć z K2SO4 razem ? jeśli tak to w jakich najlepiej proporcjach? i czym odmierzyć tak małą dawkę?
Bartek - Wto 05 Wrz, 2006
| Karo* napisał/a: | Witam!!!
Przeczytałam cały wątek i powiem szczerze mam mętlik w głowie. Mam kilka pytań odnośnie tego nawozu.
Czy Symfonię złota można połączyć z K2SO4 razem ? jeśli tak to w jakich najlepiej proporcjach? i czym odmierzyć tak małą dawkę? |
Czytasz bardzo wybiórczo. Nie tylko ten temat. Zobacz to http://www.holenderskie.p...topic.php?t=216
To zagadnienie było już wałkowane wielokrotnie.
Karo* - Wto 05 Wrz, 2006
No dobrze rozrobiłam Symfonię osobno ale dalej nie wiem co z K2SO4. Wyczytałam tutaj że trzeba podać 1/3 łyżeczki przy każdej podmianie wody. Ale tak normalnie do wody wsypać? Jeśli nie to jak to podawać ?
WojtekB - Wto 05 Wrz, 2006
| Karo* napisał/a: | No dobrze rozrobiłam Symfonię osobno ale dalej nie wiem co z K2SO4. Wyczytałam tutaj że trzeba podać 1/3 łyżeczki przy każdej podmianie wody. Ale tak normalnie do wody wsypać? Jeśli nie to jak to podawać ? |
Najlepiej rozpuścić w jakimś naczyniu, następnie wlać do akwarium w sposób, który pozwoli na jak najszybsze rozprowadzenie po akwarium. Zbyt duże stężenie jakiegokolwiek nawozu może zaszkodzić roślinkom.
Ja wlewam nawozy do wlotu filtra zewnętrznego, ale zależy mi tylko na filtracji mechanicznej. Taki sposób podawania może zaszkodzić bakteriom.
Vellamo - Czw 19 Paź, 2006
Ja mam bardzo twardą kranówkę ok 27 st.niem. Mój zbiornik ma 100 l oświetla go tani marketowy halogen 100 watowy. Zbiornik służy do podchowu małych pyszczaków ale kiedyś zachciałem mieć jakieś roślinki to kupiłem ten halogen za 15 złotych i mam. W moich większych baniakach wszysto jest niszczone więc chociaż w podchowalniku Ale do sprawy do tej 100litrówki daję raz na tydzień 10ml symfoni (przepis-łyżka stołowa symfonii w proszku na 0,5 wody destylowanej) i nic więcej. Roślinki tak bąblują, że zrezygnowałem tam z napowietrzania chociaż jest b.dużo małych rybek. Co tydzień muszę tam kosić roślinki 5 cm nad dnem a po tygodniu znowu mam ich tyle, że wychądzą na powierzchnie. CO2 to tylko zwykła bimbrownia w 0,5 litrowej buteleczce po fancie zakończonej wężykiem i wykłą kostką napowietrzającą. Mam zwykłe roślinki (Ludwigie,Heteranthere,Pellie,Nadwódkę szerokolistną, Kryptokorynę chyba Wendetta) mimo to baniak robi wrażenie na widzach a młode pysie nie mają okazji do bójek
rocky - Sob 04 Lis, 2006
Po pół roku nawożenia Symfonią potwierdza mi sie to co pisał Marcin Baranowski na początku wątku.Widoczne objawy niedoboru Molibdenu i Boru .Na poczatku myślałem że to tylko Mangan, ale dodaję chelat od dłuższego czasu.Z cynkiem tez nie mam problemu ,może dzięki glinie w podłożu.Powyzsze niedobory najbardziej ujawniają się na anubiasach.Zrobiłem eksperyment i przełożyłem kępę anubiasa z innego akwa low tech do głównego zbiornika(1W/litr+CO2).Niedobory pojawiły się juz po tygodniu! Bor planuję dodawać w postaci kw.bornego ale na molibden nie mam pomysłu.Znacie moze jakiś związek,chelat molibdenu ,gdzie można go dostać?
REGUS - Sob 04 Lis, 2006
Dostępny jest Molibdenit chelatowany z firmy Inermag. Płynny w litrowej butelce.
GP - Sob 04 Lis, 2006
| rocky napisał/a: | | Po pół roku nawożenia Symfonią potwierdza mi sie to co pisał Marcin Baranowski na początku wątku.Widoczne objawy niedoboru Molibdenu i Boru Confused .Na poczatku myślałem że to tylko Mangan, ale dodaję chelat od dłuższego czasu.Z cynkiem tez nie mam problemu ,może dzięki glinie w podłożu.Powyzsze niedobory najbardziej ujawniają się na anubiasach.Zrobiłem eksperyment i przełożyłem kępę anubiasa z innego akwa low tech do głównego zbiornika(1W/litr+CO2).Niedobory pojawiły się juz po tygodniu! Shocked |
Witam
Możesz opisać objawy tych niedoborów. Chodzi mi o bor
Pozdrawiam
Grzegorz
rocky - Sob 04 Lis, 2006
Na starszych liściach pojawiają się 1-2mm nekrozy,gęsto oprócz żylek.Ciekawostką jest to ,że występują tylko w miejscach najmocniej oświetlonych-np gdy liść anubiasa jest do połowy zacieniony przez inny liść powyżej,to nekrozy pojawiają się tylko na oswietlonej części do lini cienia.Niby wytłumaczenie proste,bo tam najszybciej przebiega metabolizm,ale ciekawie to wygląda.Bor czy molibden?Z klucza niedoborów bardziej przemawia za molibdenem.Zobaczymy
Poszperałem troche w forum i widze ze klucz do oznaczania niedoborów na holenderskie .pl jest delikatnie mówiąc nieadekwatny.Naprowadzał mnie na molibden i molibden + bor a tymczasem wg innych źródeł bardziej prawdopodobny jest K- niedobór lub nadmiar.Dziwne jest w tym wszystkim to ,ze jak opisałem objawy widoczne są tylko i wyłącznie na starych lisciach anubiasa
david1011 - Sro 04 Lut, 2009
co myślicie o dodani do SZ k2so4 i mgso4???
gieco - Sob 07 Lut, 2009
Chciałem zapytać może nie w 100% o symfonię ale o K2so4 - czy na allegro jest dostepna czysta wersja k2so4 czy k2so4 tech.? Który z tych dwóch potasu siarczanów jest lepszy? A może lepszy jest ten Potasu siarczan CZDA, ODCZ. FP VI ??
diki - Sro 11 Lut, 2009
| gieco napisał/a: | | Chciałem zapytać może nie w 100% o symfonię ale o K2so4 - czy na allegro jest dostepna czysta wersja k2so4 czy k2so4 tech.? Który z tych dwóch potasu siarczanów jest lepszy? A może lepszy jest ten Potasu siarczan CZDA, ODCZ. FP VI ?? |
Różni sprzedawcy oferują różny towar. CZDA raczej się nie zdarza. CZ (czysty) owszem. Uważaj na sprzedawców oferujących K2SO4 ogrodnicze. Najlepiej zapytać u źródła o jakość towaru. Albo zaopatrywać się w POCHu.
Bulkas - Pią 01 Maj, 2009
Zakupiłem symfonię i rozrobiłem.
Czytałem że powinno się 1ml dziennie na 60l wody. Skoro mam akwa 30l powinienem 0.5ml dziennie. Ale ni jak nie idzie tego odmierzyć. Czy mogę podawać 1ml co 2 dni?
A może macie inne pomysły na dawkowanie?
Gizun - Pią 01 Maj, 2009
Ja odmierzam nawozy strzykawką.
Bogdan - Sro 06 Maj, 2009
Strzykawkę do odmierzania kupisz w każdej aptece- b. dokładną tzw. insulinówkę, może być również 2ml.
Dokładność ich całkowicie wystarcza. Cena ok 50gr/szt.
toXic - Sob 01 Sie, 2009
Witam!
Mam pytanie co do symfoni zlotej. Obecnie uzywam nawozow firmy PG. Mam problem z PG ferro+ i PG Classic. Kiedy daje nawet 1 ml na tydzien to od razu pojawiaja sie dlugie zielone nitki! Chyba tak sie dzieje jezeli jest nadmiar zelaza tak? Wyczytalem, ze w symfoni zlotej jest zelaza za malo i trzeba dodatkowo nim nawozic. Czy moglbym ja zastosowac u siebie bez obawy o pojawienie sie nitek? Wiem, ze odpowiedz na to pytanie jest trudne bo w kazdym akwarium jest inaczej ale moze ktos mial podobne doswiadczenia.
spider72 - Sob 01 Sie, 2009
Ja bym raczej powiedzial, ze moze to byc niedobor jakiegos makroelementu przy zelazie obecnym w wodzie. Jezeli najmniejsze nawet dawki mikro powoduja u Ciebie nitki, to moim zdaniem masz problem albo z makro albo z CO2 i zmiana nawozu mikro moze Ci nie pomóc.
toXic - Sob 01 Sie, 2009
Podaje PG Macro, a CO2 mam z butli. PH 6,8 KH 4-6 wiec z CO2 raczej wszystko OK. Jak podam nawet 1 ml micro to od razu nitki szaleja i rosliny robia sie brazowe. Nie wiem co jest nie tak.
lukaszraa - Czw 17 Wrz, 2009
http://www.akwanawozy.skl...ml-proszek.html
symfonia
marianski - Pon 04 Sty, 2010 Temat postu: Złota symfonia Witam. Mam pytanie w sprawie nawozu Złota Symfonia. Czy jest możliwe ze stosowanie tego środka znacząco wpływa na wzrost i rozwój glonów. Bo zauważyłem że odkąd to stosuje to rośliny zaczynają wykazywać wyżej wymienione zagadnienia.?
Zbyszek17 - Pon 04 Sty, 2010
| marianski napisał/a: | | Mam pytanie w sprawie nawozu Złota Symfonia. Czy jest możliwe ze stosowanie tego środka znacząco wpływa na wzrost i rozwój glonów. Bo zauważyłem że odkąd to stosuje to rośliny zaczynają wykazywać wyżej wymienione zagadnienia.? | Jak najbardziej. Powodów może być wiele. Jednym z najczęściej spotykanych to zbyt duze dawki SZ / mikro / w stosunku do podawanego makro lub nie podawanie go wcale
rodia - Pią 11 Cze, 2010
Witam
Rozrobiłem właśnie symfonie złota wg przepisu i dodałem 1ml HCL jak radzą niektorzy na hamowanie rozwoju bakterii. Przed dodaniem HCL roztwor miał kolor rudo-rdzawy. Po dodaniu zrobił się zielony. Czy jest to prawidłowa reakcja i nei zmieniła własności nawozu ?
Pozdrawiam, R.
Zbyszek17 - Pią 11 Cze, 2010
| rodia napisał/a: | | Rozrobiłem właśnie symfonie złota wg przepisu i dodałem 1ml HCL jak radzą niektorzy na hamowanie rozwoju bakterii. Przed dodaniem HCL roztwor miał kolor rudo-rdzawy. Po dodaniu zrobił się zielony. Czy jest to prawidłowa reakcja i nei zmieniła własności nawozu ? | wszystko jest w porządku, nawóz nadaje się do użycia.
slawekcavan - Sob 11 Wrz, 2010
Skład:
B - 0,188
Mn - 0,718
Zn - 0,189
Cu - 0,163
Fe - 1,174
Mo - 0,024
Co - 0,004
O - 35
N - 6
Mg - 10
S - 14
C - 5
H2O (krystaliczna i wilgoć) - 27,5
co daje 99,96 %
czy ten skład jest podany w % czy gramach
Zbyszek17 - Sob 11 Wrz, 2010
| slawekcavan napisał/a: | | czy ten skład jest podany w % czy gramach | w %
slawekcavan - Sob 11 Wrz, 2010
dzięki Zbyszek za pomoc noobowi
Bulkas - Czw 04 Lis, 2010
Witam.
Jeśli co tydzień będę podmieniał 20% wody, to ile nawozu mam wlać po tygodniu, skoro codziennie miałem wlewać 0.5 ml?
Czy wlanie na raz np. 3,5ml (7x0.5ml) dopiero nie spowoduje ataku glonów?
rodia - Nie 07 Lis, 2010
| Zbyszek17 napisał/a: | | rodia napisał/a: | | Rozrobiłem właśnie symfonie złota wg przepisu i dodałem 1ml HCL jak radzą niektorzy na hamowanie rozwoju bakterii. Przed dodaniem HCL roztwor miał kolor rudo-rdzawy. Po dodaniu zrobił się zielony. Czy jest to prawidłowa reakcja i nei zmieniła własności nawozu ? | wszystko jest w porządku, nawóz nadaje się do użycia. |
Natknąłem się ostatnio na informacje o nietrwałości chelatów dla pewnych zakresów ph. I zastanawia mnie teraz czy dodanie HCL nie spowoduje spadku ph, ktory spowoduje rozpad chelatów ? W końcu dolny próg to chyba ph 4. Co o tym myślicie ?
Oprócz powyższego co wiecie o trwałości chelatów w Symfonii złota? Przeczytałem ostatnio informacje, że ktoś prowadził labolatoryne badania i okazue się, że chelaty symfonii w środowisku wodnym ulegają ~80% rozpadowi. Coś wam o tym wiadomo ?
Pozdrawiam, R.
|
|